VIDEO Nėštumo kalendorius 23 savaitė: Vartokite daugiau skysčių!

02. Jun 2014, 10:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsima mama

Dėl didelio kūdikio aktyvumo nėštutė ima jausti skausmus gimdoje. Jie atsiranda spontaniškai, tačiau greitai baigiasi. Jūs galite pridėti ranką ant skaudančios vietos ir pajusti keistus judesius tarsi raumenys susitraukinėja be jūsų pastangų. Tai tik pradinis skausmingų pojūčių etapas, vėliau jie stiprės.

Su gimdos augimu didėja krūvis šlapimo pūslei. Todėl jūs norite dažniau šlapintis, tad rekomenduojama riboti skysčių, ypač vakare prieš miegą. kiekį. Per dieną nėštutei reikia daug gerti. Nesvarbu, kad atsiranda patinimai kojose, rankose – šiame nėštumo laikotarpyje tai normalu, nes placentai reikia papildomų skysčių. Jei jus kamuoja stiprūs patinimai, tuomet patartina atsisakyti sūraus maisto, apskirtai nėštumo metu stenkitės išvis atsisakyti druskos.

Jei rankos pradėjo raudonuoti, nesijaudinkite – tai tikriausiai hormoninių pokyčių pasekmė, bet tai laikina. Jūsų oda gali prarasti elastingumą, tapti sausa, šerpetojanti, gali atsirasti strijų. Tad laikydamosios kasdienės, nepamirškite ir apie odos priežiūrą. Naudokite drėkinamąsias odos priežiūros priemones, kurios palaiko jos elastingumą, imkitės prevencinių priemonių nuo strijų.

Niežulį ir odos bėrimą sumažinsite, jei odą tepsite alyvuogių aliejumi. Pasirodžiusios pigmentinės dėmės irgi greitai išnyks. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas burnos ir dantų higienai, nes kalcio trūkumas neigiamai veikia dantis.

Mityba. Skysčių vartojimo norma nėštumo metu

Kai nėštumas perkopė „pusiaują“ ir pradėjo sparčiai augti pilvukas, kraujo tūris padidėja trečdaliu. Todėl nėštutei reikia vartoti daugiau skysčių.

Padidėjęs kraujagyslėse cirkuliuojančio kraujo tūris būtinas, nes šiuo metu kūdikis ėmė šalinti metabolizmo produktus, tad mamos vidiniai organai dirba visu pajėgumu. Dėl pagreitėjusios medžiagų apykaitos, padidėja kraujo pritekėjimas į audinius, o dėl hormonų įtakos, formuojasi didesnis nei įprastai audinių hidrofilizmas - jie prisisotina vandens, kad būtų palaikoma intensyvesnė medžiagų apykaita ir metabolizmo produktų šalinimas.

Net ir sveikoms nėščiosioms paskutiniais nėštumo mėnesiais atsiranda patinimai. Gimdymo akimirką moteris netenka kraujo, tad kompensuodamas tai, organizmas iš anksto kaupia vandens atsargas.

Kasdien su šlapimu pasišalina apie 1,5 litro vandens, todėl normaliam metabolizmo procesui palaikyti moteris turi kompensuoti skysčių netekimą. Be to, nėštutės stipriau prakaituoja ir netenka dar papildomai 0,5 litro vandens su prakaitu ir kvėpavimuo metu. Todėl kasdien moteris turi suvartoti mažiausiai 2 litrus skysčių.

Būsimas mažylis

Jūsų vaikutis tampa „protingesnis“ pavydėtinai sparčiai: per pastaruosius tris mėnesius jo smegenų svoris padidėjo daugiau nei dešimt kartų! Dabar jos sveria apie 20-24 gramų, o per artimiausias dvi savaites smegenų svoris padidės dar penkis kartus! Tam, kad mažylio smegenys sėkmingai vystytųsi ir augtų, joms reikia „maisto“ - deguonies. Todėl taip yra svarbūs kasdieniai pasivaikšiojimai gryname ore, parko alėjomis saulėtą dieną ar po lietaus, kai oras prisotintas aktyviojo deguonies. Reikia vengti stresinių situacijų, nes jos gali sukelti deguonies trūkumą kūdikiui.

Nors mažylio pasiruošimas savarankiškam gyvenimui tęsiasi visą nėštumą, atėjus 23 savaitei, galima sakyti, jis jau pakankamai gerai išsivystęs. Baigėsi virškinimo sistemos formavimasis: stemplė, skrandis, kasa, storasis ir plonasis žarnynas. Rydamas vaisiaus vandens, mažylio kūnas tuo pačiu atlieka ritmininius kvėpavimo judesius, apie šešiasdešimt per minutę, tuo pačiu treniruodamas savo plaučius. Kartais juos lydi žagsėjimas, tada galite jausti viduje ritmingus dilgčiojimus ir drebuliukus.

Amniono (vaisiaus vandenų) skystis patenka į stemplę , kurioje vyksta iš vandens ir cukraus sintezė, žarnyne pradeda formuotis mekonijus (pirmosios kūdikio išmatos). Jau visiškai užtikrintai dirba kasa, gaminanti insuliną. Prie aktyvaus darbo prisijungia ir blužnis.

Kūdikio svoris padidėja iki penkių šimtų gramų, ūgis maždaug 29 cm, jau pasirodė nagučiai, o ant kūno esantys pūkeliai (lanugo) ėmė tamsėti.

Egsistuoja mokslinė prielaida, kad būtent dabar kūdikis ima sapnuoti. Mokslininkams pavyko atpažinti penkių mėnesių vaisiaus greitojo miego fazę. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad kūdikis beveik visą laiką miega. Tačiau jo miegas petraukiamas beveik kas šešiasdešimt minučių. Mažylis neilgam atsibunda ir vėl užmiega.

Tyrimai

Vizito metu gydytojas ginekologas palpuoja (apčiupinėja) jūsų pilvą. Taip daroma norint nustatyti vaisiaus padėtį gimdoje. Be to, centimetrine juostele išmatuojamas jūsų gimdos dugno aukštis. Gimdos dugnas – tai viršutinė gimdos dalis. Šie rodikliai leidžia nustatyti vaisius augimo tempus.

Savo kūdikio lytį galite sužinoti 23 savaitę ultragarso tyrimo metu, žinoma, jei mažylio padėtis leis tai padaryti. Ultragarsas aptinka berniuko kapšelį ir mergaičių lytines lūpas. Neįtikėtina, kaip viskas gamtoje apgalvota – atrodo, nepraėjo nė pusės metų nuo nėštumo pradžios, o jūsų kūdikis jau turi jūsų būsimų anūkų ląsteles!

Niežulys nėštumo metu

Ne viena būsima mama skundžiasi odos niežuliu nėštumo metu – kodėl ji atsiranda ir kaip su tuo kovoti?

Taip iš dalies yra dėl to, kad jūsų oda yra ištempta. Tikriausiai pastebėjote, kad dažniausiai niežti krūtis ir pilvo sritį.

Taip pat niežulio priežastimi  gali būti hormonai. Jūs galite pastebėti paraudimą ir niežėjimą ant delnų ir pėdų. Manoma, kad taip nutinkadėl padidėjusių hormono estrogeno kiekio. Niežulys išnyks po gimdymo.

Niežulį gali sukelti ir kitos odos ligos, įskaitant egzemą. Stenkitės nesimaudyti karštoje vonioje ar po karštu dušu, nenaudokite valymo produktų, kurių sudėtyje yra stiprių cheminių medžiagų ir kvapų.

Visa tai sausina ir dirgina odą, tad gali sustiprinti niežulį. Todėl naudokite švelnų drėkinamąjį muilą arba prausimosi ir valymo priemones, kuriose pH subalansuotas.

Būtinai drėkinkite odą, patartina naudoti neparfumuotas odos priežiūros priemones. Esant egzemai, naudokite tik tuos kremus ir tepalus, kuriuos jums rekomendavo gydytojas. Pažeistą odą galite tepti losjonu лосьоном с каламином arba į vonią įpilkite šiek tiek avižinių miltų. Turėkite omenyje, kad tai yra liaudies priemonės, todėl nėra tiksliai žinoma, kiek jos veiksmingos. Tačiau jos yra saugios naudoti nėštumo metu, ir gali būti, kad jums padės.

Stenkitės neperkaisti. Šiluma tik sustiprina niežulį, todėl karštu oru vilkėkite laisvą medvilninį drabužį ir daugiau būkite patalpoje arba šešėlyje. Be to, perkaitimas nėštumo nėra naudingas būsimam mažyliui. Stenkitės gerti daug vandens, kad jūsų organizmas nedehidratuotų. Teikite pirmenybę subalansuotai mitybai. Juk sveikas ir geras maistas – tik į naudą jūsų odai.

Ir nesijaudinkite – odos niežulys neturi įtakos jūsų mažylio sveikatos būklei ir raidai!

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg