VIDEO Nėštumo kalendorius. 24 savaitė: Jūsų kūdikis sveria apie 600 gramų

16. Jun 2014, 16:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsima mama

24-ta nėštumo savaitė yra antro trimestro, o tiksliau – šeštojo mėnesio pabaiga. Daugelis moterų apibūdina šį laikotarpį kaip itin malonų, be jokių suvaržymų, nes augantis pilvukas dar nekelia diskomforto. Šiuo metu galite aktyviai bendrauti su kūdikiu ir ruoštis jo atėjimui į pasaulį.

Visas spektras pojūčių, kuriuos patiria moteris, yra susijęs su vaisiaus augimu ir judrumu, ir, žinoma, su vis augančia gimda. Jos dugnas jau yra bambos lygyje. Gimdos kaklelio kanalas, kuris jungia gimdą su vagina, užsipildo gleivių kamščiu. Vaisiaus vandenų tūris yra maždaug 400 ml. Šiuo metu galite pajusti netikrus sąrėmius (Brekstono Hikso sąrėmiai). Tokiu būdu gimda ruošiasi gimdymui. Jie yra trumpalaikiai, nereguliarūs ir praktiškai neskausmingi.

Tačiau būtina stebėti netikrų sąrėmių reguliarumą ir pojūčius, kurie lydi juos. Taigi, jei susitraukimai yra skausmingi, reguliariūs ir pasirodo išskyros, būtina kviesti greitąją pagalbą. Tai gali reikšti priešlaikinį gimdymą.

Proporcingai gimdos didėjimui auga ir pilvas. 24-tą savaitę jis turėtų būti pastebimai apvalus. Ant jo galite matyti kraujagysles, taip yra dėl to, jog oda nuolat tempiasi.

Šioje nėštumo savaitėje jūsų savijautai įtakos gali daryti augantis svoris, juk jis kas savaitę padidėja beveik 0,5 kg. Galimas galvos skausmas, problemos su šlapimo pūsle, sunkumas kojose ir bendras nuovargis. Mėtas imtis priemonių palengvinti šią situaciją. Rinkitės patogią avalynę, išnaudokite visas progas, kad jūsų kojos pailsėtų. Atminkite, kad geriausiai kojos pailsi, kai jos yra aukščiau širdies lygio. Todėl rekomenduojama gulint jas pakelti šiek tiek aukščiau.

Jūsų gimdos dugnas yra šiek tiek virš bambos. Auganti gimda spaudžia skrandį iš apačios, tai išprovokuoja skrandžio rūgšties išsiskyrimą į stemplę, todėl jus vėl gali kankinti rėmuo.

Mityba

Dabar mažyliui ima lavėti klausa, regėjimas ir kiti pojūčiai. Nepamirškite subalansuotos mitybos nėštumo metu. Valgykite daugiau kopūstų, morkų, geltonųjų pipirų ir kitų produktų, turinčių vitamino A ar beta karotino.

Būsimas mažylis

Vaisius šiame nėštumo laikotarpyje jau beveik visiškai išsivystė ir įgijo žmogiškųjų bruožų.

Šešių mėnesių kūdikis sveria apie 600 gramų ir yra 30 cm ūgio. Nuo šios savaitės kūdikis pradeda aktyviai kaupti riebalų atsargas, o tiksliau, rudą riebalinį audinį. Ši riebalų rūšis turi aukštą energetinę vertę – „sudeginęs“ šiuos riebalus, organizmas gauna daug šilumos, kas labai svarbu kūdikiui gimus. Nes naujagimiai labai prastai palaiko pastovią kūno temperatūrą. Be to, mažylis sparčiai augs ir priaugs svorio, nes jo kūnas jau pats gamins augimo hormoną.

Šiame laikotarpyje baigiasi kūdikio visų organų ir sistemų formavimas. Toliau jie augs ir vystytis. Jau susiformavo kvėpavimo sistema. Vaisiaus plaučiai pasidengia kvėpavimui svarbiausia medžiaga – surfaktantu (plaučių epiteliu), kuri saugo plaučių kapiliarus nuo išsausėjimo kvėpavimo metu.

Prakaito ir riebalinės liaukos irgi suformuotos ir pradėjo funkcionuoti. Galime sakyti, jog ši savaitė yra kūdikio gyvybingumo pradžia.

Tyrimai

Kiekvieno apsilankymo metu gydytojas išmatuos jūsų svorį, pilvo apimtį ir gimdos dugno aukštį, paklausys kūdikio širdies plakimo, išmatuos kraujo spaudimą. Taip pat reikės pakartoti kraujo ir šlapimo tyrimus.

Ar kenkia ultragarsas

Kas yra tas ultragarsas?

Ultragarsinis tyrimas – šiais laikais dažniausiai naudojamas būdas stebėti nėštumą bei vaisiaus vystymąsi. Ultragarsas – tai paprasčiaiusiai yra aukšto dažnio garsinės bangas, kurios atsimušdamos į audinius ir kitas organizmo struktūras, atitinkamai siunčia impulsus į jutiklį. Tuomet šie impulsai konvertuojami kompiuteryje į nuotrauką, kurią jūs ir gydytojas mato monitoriuje. Toks būdas gauti informaciją apie nėštumą ir vaisiaus būklę yra gana informatyvus ir saugus.

Abejones dėl galimo neigiamo ultragarso tyrimo poveikio organizmui išsklaidė 1979 m. mokslininkai. Ultragarsas kaip garso banga yra visiškai saugus tiek moteriai, tiek vaisiui. Atminkite, kad ultragarso tyrimą, gydytojo paskirtą nėštumo metu, reikia atlikti laiku, nes gauti rezultatai padeda aptikti net ir menkiausius vaiko vystymosi netikslumus gimdoje.

Kai kurios nėštutės, nerimaudamos dėl savo kūdikio vystymosi, nori atlikti ultragarsą savo iniciatyva. Nors šis tyrimas saugus, tačiau persistengti su juo nereikia. Būuna, kad per dažna diagnostika ultragarso metu kelia sumaištį ir dėl to gali būti padarytos klaidingos išvados. Taigi, echoskopiją geriausia atlikti tik gydytojui paskyrus.

Svarbu suprasti, kad niekas negali jūsų priversti atlikti ultragarso tyrimo prieš jūsų valią. Gydytojas gali tik pasiūlyti šį tyrimą, paaiškinti jo tikslą, galimybes ir apribojimus. Jūs gi, turėdamos tokią informaciją, gali sutikti arba atsisakyti.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg