VIDEO Nėštumo kalendorius. 28 savaitė: gali pasirodyti priešpienis

28. Jul 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsima mama

Šiuo laikotarpiu moteris vis daugiau savyje jaučia naują gyvybę, nes vaiko judesiai ir stumdymasi tampa vis stipresnis ir stipresnis – juk jis nuolat auga. Tokiu būdu galima pačiai kontroliuoti kūdikio būklę, nes jis reguliariai juda ir periodiškai budrauja.

Dažnai gydytojai rekomenduoja sekti tokius kūdikio budrumus, o kartais net reikėtų pažymėti judesius ryte ir vakare. Dažniausiai vakare judesiai yra daug stipresni nei ryte ar dieną, kadangi dieną jis yra ramus nuo supimo, kuris atsiranda mamai judant ir vaikštant. O vakare mama pavargsta ir nori anksti eiti miegoti arba atsisėsti ant sofos, pažiūrėti televizorių, o čia prasideda tokia veikla jos pilve. Kai mama nori miegoti, kūdikis pradeda aktyviai vartinėtis ir judėti taip trukdydamas mamai užmigti.

Taip pat budrumą padidinti gali valgis, kadangi padidėja gliukozės kiekis besilaukiančios moters kūne ir vaikas tampa aktyvesnis. Be to, kūdikis labai stipriai reaguoja į adrenalino padidėjimą motinos kraujyje, jį gali sukelti susijaudinimas arba stresas. Apytikriai vaikas daro 10 judesių per 10 minučių.

Nors viskas priklauso nuo vaiko temperamento, vieni aktyvesni, o kiti - ramesnis. Taip, kad neverta jaudintis, jei jūsų kūdikis sujuda tik 10 kartų per valandą, atidžiau pažvelkite į savo vyrą ar save pačią, galbūt vienas iš jūsų yra ramios prigimties. Jei judesiai yra labai reti, tai tikrai reikėtų sunerimti. Jei keletą dienų nesigirdėjo vaikučio - reikia nedelsiant kreiptis į ginekologą.

Šiuo metu naudinga būtų išsiaiškinti tokius klausimus kaip anestezija gimdymo metu, epiziotomija, gimdymo skatinimas. Tai situacijos, su kuriomis galite susidurti gimdymo metu. Ir jums reikia žinoti, koks jų tikslas, kaip jos daromos, kokie jų privalumai ir trūkumai tiek jums, tiek vaisiui.

Šią savaitę tikėtina, kad jūsų krūtys pradės išskirti priešpienį. Priešpienis - tai gelsvas, šiek tiek klampus skystis. Jis turi labai didelę maistinę vertę. Jame yra daug vitaminų, mineralų ir svarbiausia imunoglobulinų – tai medžiagos, kurios formuoja jūsų kūdikio imuninę sistemą.

Mityba: Vitamino E vertė nėštumo metu

Vitaminas E mažina priešlaikinio gimdymo riziką, dalyvauja rengiant vaiko plaučius savarankiškam kvėpavimui. Vitaminas E mažina kraujo krešėjimą.

Daugiausia vitamino E yra augaliniuose aliejuose, taip pat riešutuose, saulėgrąžose, neskaldytuose grūduose, špinatuose ir brokoliuose. Maisto produktai, kurių sudėtyje yra vitamino E - morkos, ridikai, agurkai, avižiniai dribsniai, bulvės, žalios lapinės daržovės, svogūnai.

Vitamino E kiekis maisto produktuose

Pavadinimas

 

Vitamino Е kiekis mg/100g

 

Pavadinimas

 

Vitamino Е kiekis mg/100g

 

Sojų aliejus

 

120

 

Kukuruzų aliejus

           

 

100

Medvilnės aliejus

 

90

           

 

Saulėgrąžų aliejus

 

50

 

Daiginti kviečiai

 

25

 

Daiginti kukurūzai

 

15-25

 

Avižiniai dribsniai

 

18-20

 

Rugiai

 

10

 

Kukurūzai

 

10

 

Kviečiai

 

6,5-7,5

 

Ankštinės pupelės

 

5

 

Sviestas

 

1,5-2,5

 

Daržovės

 

1,5-2,0

 

Jautiena

 

2

 

Menkė

 

1,5

           

 

Otas

 

1,5

 

Silkė

 

1,5

           

 

Pienas

           

 

0,1-0,5

 

Būsimas mažylis

Jei nėštumo eiga normali, 28 savaičių vaisius toliau augti ir vystosi, ruošiasi pažinti pasaulį ir artimus žmones. Kūdikis gali sverti apie kilogramą, o kai kuriais atvejais net daugiau. Vaiko ūgis pasiekia 38-39 cm. Greitai stiprėja kaulinis audinys, formuojasi plaučių alveolės, kurių pagalba vaikas galės savarankiškai kvėpuoti. Vaiko smegenys taip pat vystosi, šiame etape vystosi vingiai ir vagelės, kurios susiformavo šiek tiek anksčiau.

Dėl riebalinio audinio formavimosi kūdikis priauga daugiau svorio, dėl tos paties priežasties kūdikio oda palaipsniui tampa vis lygesnė. Vaikui augat vietos gimdoje darosi vis mažiau ir mažiau. Jis užima visą laisvą erdvę. Nors vaikas lieka aktyvus, atsiranda jo režimas - jis vienu metu miega, o kitu būdrauja. Visos mamos jaučia šį vaiko būdravimą įsčiose.

Paprastai dvidešimt aštuntą savaitę kūdikis atsimerkia. Dažniausiai akys būna mėlynos spalvos. Akių spalva susiformuos per kelis mėnesius po gimimo. Akys įrėmintos plonomis trumpomis blakstienomis. Vaikas jau turi antakius. Galva yra padengta mažais plaukeliais.

Lengvas pūkelis dengia visą kūną. Nagai dar nesiekia rankų ir kojų pirštų galo. Nosies ir ausų kremzlės - minkštos. Širdis plaka 150 tvinksnių per minutę dažniu. Jei laukiatės berniuko, šią savaitę sėklidės nusileidžia į kapšelį (prieš tai jos buvo pilvo ertmėje), mergaičių mažosios lytinės lūpos dar nepridengtos didžiųjų.

Vaikas toliau kaupia riebalus. Jis guli gimdoje arba galva ar kojomis į priekį. Tačiau jis dar turi pakankamai veitos, kad per likusį laiką atsisuktų galva į priekį. Nesijaudinkite, jei kūdikis dar to nepadarė. Šią savaitę anksčiau gimęs kūdikis jau turi pakankamai galimybių išgyventi naudojant modernes medicinos technologijas. Lietuvoje teisiškai kūdikis registruojamas gimęs pilnų 22 savaičių.

Tyrimai

28 savaičių nėščia mama turės lankytis savo ginekologą kas mėnesį. Ir kiekvieną kartą tyrimams duoti šlapimo, jei reikia - ir kraujo. Dabar labai svarbu kontroliuoti geležies kiekį organizme, tai yra, hemoglobino kiekį kraujyje, kad būtų išvengta anemijos (geležies stokos mažakraujystės). Taip pat labai svarbi cukraus kiekio kraujyje kontrolė, nes jo padidėjimas parodo gestacinio diabeto vystymąsį.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg