VIDEO nėštumo kalendorius: 3 savaitė "Būti ar nebūti"

17. Dec 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šią savaitę išsispręs svarbiausias klausimas – būti ar nebūti nėštumui. Kiaušialąstė ir spermatozoidas jau susitiko kiaušintakyje.

Būsima mama

Jau įvyko ovuliacija ir kiaušialąstė kiaušintakyje pasiruošusi apvaisinimui. Pats metas susitikimui su spermatozoidu. Gausybė spermatozoidų bando prisiartinti prie kiaušialąstės, tačiau, kaip visiems žinoma – pavyksta tik vienam. Jis prasiskverbia pro kiaušialąstės apvalkalą, tuomet kiaušialąstė uždaro apsauginį apvalkalą, kad kiti spermatozoidai nepatektų. Kiaušialąstė priima visą spermatozoido informaciją, jis ištirpsta viduje ir perduoda informaciją apie tėtį.

Kai tik pagrindinis spermatozoidas prasibrovė pro moters kiaušialąstės apvalkalą, organizmui duodamas signalas, kad apsvaisinimas įvyko. Akimirksniu prasideda organizme pertvarka, kuri būtina, kad nėštumo eiga vyktų sklandžiai. Organizme kitaip vyksta cheminės reakcijos, kitaip persiskirsto nerviniai gimdos impulsai, susilpnėja imunitetas, visa tai vyksta todėl, kad nebūtų atmetimo reakcijos, kad organizmas apvaisintos kiaušialąstės nepriimtų svetima. Susiliejant dviems moteriškai ir vyriškai ląstelei, turinčiai po 23 chromosomas, susidaro viena su 46 chromosomomis – zigota. Tai unikalus darinys su savo individualiu genetiniu kodu, kuris lems būsimos mažylio lytį, jo charakterį, plaukų ir akių spalvą, ausų formą.

Galite jau pasveikinti save su nėštumu! Būtent šią savaitę apvaisinta kiaušialąstė susiranda sau jaukų lizdelį gimdos ertmėje visiems 9 mėnesiams.

Mityba

Jums būtinas kalcis: vartokite pieno produktus, žalias daržoves, brokolius, gerkite vaisių sultis. Ne mažiau svarbus cinkas ir marganis: kalakutiena, liesa kiauliena ir jautiena, migdolai, kiaušiniai, avižiniai dribsniai, morkos, špinatai, bananai, razinos, riešutai – visa tai „statybinės plytos" mažylio organizmo vystymuisi.

Būsimas mažylis

Kiaušialąstė ir spermatozoidas susitiko kiaušintakyje. To rezultatas – zigotos susiformavimas, kuri yra pagrindinė Jūsų būsimo mažylio ląstelė. Zigota jau ima dalintis keliaudama kiaušintakiu link Jūsų gimdos. Praėjus trims paroms po apvaisinimo vaisių sudaro 32 ląstelės, o forma panaši į šilkmedžio uogą. Šios savaitės pabaigoje ląstelių skaičius išaugs iki 250, o forma primins mikroskopinį balionėlį.

Tyrimai

Reikėtų pažymėti, kad gali iškilti tam tikrų problemų, susijusių su vaisingo kiaušinėlio implantacija, jei būsima mama sirgo lėtinėmis uždegiminėmis ginekologinėmis ligomis. Dėl uždegiminių procesų mažajame dubenyje gali susidaryti sąaugos kiaušintakiuose, todėl apvaisinta kiaušaląstė negali patekti į gimdą - tai negimdinis nėštumas (arba nėštumas kiaušintakyje, kuris yra vienas negimdinio nėštumo rūšių).

Negimdinio nėštumo požymiai gali būti pilvo tempimas, persiduodantis į tą pusę, kur galimas negimdinis nėštumas. Šiandien yra keletas būdų nustatyti negimdinį nėštumą – tai ir chorioninio gonadotropinio koncentracijos kontrolė dinamikoje, pats informatyviausias tyrimo būdas – tai ultragarsas. Laimei, medicina nestovi vietoje, ir jeigu anksčiau  esant negimdiminiui nėštumui, šalindavo kiaušintakį šiais laikais operacija atliekama laparoskopijos pagalba, o tai leidžia išsaugoti kiaušintakį.

Endometriozė gali būti didelių problemų priežastimi, pradedant tuo, jog užkertamas kelias kiaušinėlio implantacijai, baigiant embriono atmetimu. Ypač svarbu išgydyti visus lėtinius susirgimus.

Pirmieji nėštumo požymiai

Trečios savaitės pabaigoje būsima mamytė gali pastebėti pirmuosius nėštumo požymius:

-Greitai ateinantys nuovargis, jums niekada taip nesinorėjo miegoti kaip dabar

-jautrumas kvapams

-daugeliui nėščiųjų sustipėja uoslė, tai yra padidėjusio hormono estrogeno kiekio šalutinis poveikis.

-tai pat nėščioji imti bjaurėtis maistu. Jūsų organizmas pats atsisakys nesveikų produktų. Tačiau jūs greičiausiai pamėgsite lengvas daržovių salotas ir vaisius.

Vienas iš nėštumo požymių pirmomis dienomis ir pirmąją savaitę po pastojimo gali būti pakilusi kūno temperatūra. Su kuo tai susiję – tiksliai sunku atsakyti. Tačiau tokia sveikatos būklė yra visiškai normali būsimai mamytei ankstyvoje nėštumo stadijoje. Tačiau jei kūno temperatūra ir nepakils, tai bazinė temperatūra (kuri matuojama tiesiojoje žarnoje) nėščiosioms visada būna pakilusi. Svarbiausia – teisingai ją išmatuoti. Bazinę temperatūrą reikia išmatuoti anksti ryte, neišlipant iš lovos. Iki bazinės temperatūros matavimo jūs turite gulėti horizontalioje padėtyje mažiausiai šešias valandas. Tad jeigu jūs šeštą ryto atsikėlėte į tualetą, o tada vėl atsigulėte, prabudote 9 valandą ir norite išmatuoti bazinę temperatūrą, ji nebus tiksli. Temperatūra gali būti ir pakilusi, tačiau ji nebūtinai liudys apie nėštumą. Esant nėštumui, rektaliniu būdu (tiesiojoje žarnoje) matuojama temperatūra visada būna aukštesnė nei 37 laipsniai.

Neščioms moterims gerokai padidėja išskyrų kiekis iš makšties. Paprastai jos būna bespalvės, bekvapės ir nesukelia niežulio.

Krūtų jautrumas ir priešpienio pasirodymas – taip pat normalu nėštumo metu. Tokiu būdu krūtys ruošiasi besiartinančiam žindymui, gimus mažyliui.

Pirmąjį neštumo trimestrą ir ypač tomis dienomis, kai turėjo prasidėti menstruacijos, moteris gali pajusti maudimą, skausmą pilvo apačioje. Tai ne visada rodo apie patalogiją. Paprastai šie skausmai praeina po kelių minučių, esant horizontalioje padėtyje.

Tačiau ne visada galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, skausmas pilvo apačioje, gausios išskyros liudija, kad pastojote. To priežasys gali būti kitos. Ir jeigu jaučiate šiuos ar kitus negalavimus, geriau nelaukti menstruacijų pasirodymo, o iškart kreiptis į gydytoją.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg

Stebėk savo nėštumą savaitėmis, registruokis NĖŠTUMO KALENDORIUJE ir gauk dovanų Huggies® Newborn!