VIDEO Nėštumo kalendorius. 31 savaitė: kūdikis reaguoja į išorės garsus

25. Aug 2014, 16:17 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsima mama

Dabar kūnas pavargsta dažniau ir greičiau. Darosi vis sunkiau kvėpuoti, nes vaiko svoris yra didelis, ir neleidžia pakankamam kiekiui oro užpildyti jūsų plaučių. Judėti taip pat darosi nepatogu, didėja pavojus, kad galite pargriūti. Gali pradėti dusinti, ypač po fizinių apkrovų. Vaikščiokite mažiau ir lėčiau, stenkitės išlaikyti taisyklingą laikyseną ir daug ilsėtis. Jūsų oda ir plaukai turėtų jus džiuginti savo išvaizda. Figūra tampa vis labiau apvalesnė, dabar jūs - moteriškumo įsikūnijimas.

Medžiagų apykaita padidėjo, todėl nepaisant, esate šaltoje ar šiltoje patalpoje, galite jaustis, kad jums karšta ir stipriai prakaituoti. Iš tiesų tai labai teigiamas reiškinys, nes padeda organizmui pašalinti kenksmingas medžiagas.

Krūtyse gali susidaryti priešpienio – motinos pieno pirmtako. Vienoms moterims priešpienis gali tekėti dažnai, o kitoms iš viso nepasirodyti. Priešpienio buvimas ar nebuvimas nėštumo metu neturi įtakos galėjimui maitinti krūtimi po gimimo.

Per trečiąjį nėštumo trimestrą nugaros skausmas beveik neišvengiamas. Nugaros raiščiai ir raumenys ilsisi, atsipalaiduoja, rengiasi gimdymui. Šią savaitę labai tikėtinas kojų venų išsiplėtimas. Jūsų organizmas gamina specialų hormoną - relaksiną. Ši medžiaga sukelia jūsų dubens kaulų atpalaidavimą. Dubens žiedas išsitempia. Kuo lankstesnis dubens žiedas, tuo mažiau sunkumų vaikui gimimo metu.

Mityba

Pastaraisiais mėnesiais motinos kepenys ir inkstai dirba su padidinta apkrova, todėl geriau rinkitės lengvas vegetariškas sriubas ir salotas, o ne sultinius, keptą mėsą ar aštrius prieskonius.

Būsimas mažylis

Jūsų kūdikio raida intensyviai tęsiasi, nors jis jau pakankamai sustiprėjo. Vaisiui jau gana ankšta gimdoje, jis gali pasiekti 1,5 kg svorį, ūgis gali siekti 41 cm. Stengdamasis prisitaikyti tokioje suspaustoje erdvėje, mažylis susiriečia, jo rankos ir kojos persipina.

Vaikutis ir toliau juda, bet skirtingai. Jis mokosi miegoti ir būti aktyvus. Judėjimus jau gali jausti ir tėtis, jei jis palies pilvą. Taip pat galite pamatyti jo blauzdų kontūrus, kai jis buvo pasisuka.

Šiame vystymosi etape mažylio veido bruožai tampa ryškesni, nosis įgauna tikslesnę formą, vystosi ausys, ilgėja kaklas. Oda raukšlėta ir raudonos spalvos. Po ja pradeda kauptis riebalinis sluoksnis, kuris vėliau ją išlygina. Kūdikio plaučiai pakankamai išsivystę, tačiau dar ne tiek, kiek bus aštuntame mėnesyje.

31 savaitę smegenys ir toliau vystosi, jos didėja. Pradeda aktyviai veikti nervų galūnės, formuojasi neuronų jungtys. Nerviniai impulsai perduodami daug greičiau, todėl vaisius sugeba apsoimokyti.

Vaikas gali reaguoti į išorės garsus, gali parodyti nepasitenkinimą arba atvirkščiai - mėgti klausytis tam tikros muzikos. Svarbiausia, kad ji neskambėtų per garsiai, nes tai gali jį išgąsdinti. Kūdikis pradeda atskirti Jūsų ir tėvelio balsus. Jis taip pat reaguoja į šviesą. Tačiau kol kas jis neskiria spalvų, šis sugebėjimas išsivystys tik po kelių mėnesių po gimimo. Didelę įtaką turi ir Jūsų emocijos, jis supranta kada jaučiatės blogai, o kada laiminga. Todėl reikėtų vengti galimų dirgiklių ir stresinių situacijų.

Tyrimai

Per tyrimą ultragarsu galite pamatyti, ką vaikas veikia. Gana įdomu stebėti, kaip vaikas žaidžia su virkštele ar savo pirštais, uždengia veidą rankomis. Jei vaikas yra geros nuotaikos, galite pamatyti, kaip jis šypsosi.

Be to, gydytojas apžiūri, kaip vystosi vaisiaus vidaus organai, ar yra kokių nors nukrypimų nuo normos, matuoja vaisiaus vandenų kiekį, nustato placentos brandą, patikrina ar nėra vaisiaus vidaus organų patalogijos, mamos gimdą ir dubenį.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg