VIDEO Nėštumo kalendorius. 32 savaitė: pasidomėkite, kur gimdysite

02. Sep 2014, 07:05 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsima mama

Šią savaitę galite pagalvoti apie tai, kaip praeis gimdymas ir kokiu būdu nusigausite iki gimdymo namų. Pasitarkite su gydytoju arba paskaitykite forumus, jums reikia žinoti, kokius dokumentus ir daiktus pasiimti į gimdymo namus. Iš anksto sužinokite hospitalizacijos sąlygas, kad vėliau nekiltų nenumatytų problemų.

Jei nėštumas normalus, moteris paprastai į gimdymo namus atvyksta savo transportu. Kitais atvejais įmanomi įvairūs variantai. Pavyzdžiui, retais atvejais guldoma į ligoninę prieš dvi savaites iki numatomo gimdymo dienos ir t.t. Kiekvienu atveju sprendžia Jūsų gydytojas.

32 nėštumo savaitę Jūsų pojūčiai toli gražu malonūs. Kadangi padidėjusi gimda spaudžia skrandį, moteris kenčia nuo rėmens; dėl gimdos spaudimo į diafragmą ir plaučius sunku kvėpuoti; dėl žarnyno motorikos sutrikimo kankina dažnas vidurių užkietėjimas. Subtili paskutiniųjų nėštumo mėnesių problema - tai hemorojus. Rūpestingai priežiūrėkite tarpvietę, po tuštinimosi nenaudokite tualetinio popieriaus, o nusiplaukite vėsiu vandeniu. Taip pat susijaukia miego ritmas, padažnėja šlapinimasis.

Mokomieji (Brakstono Hikso (Braxton Hicks)) sąrėmiai tampa vis dažnesni.

Iš malonių pojūčių galima išskirti jaučiamus mažylio judesius. Taip nutinka dėl sumažėjusios vietos gimdoje ir dėl vaiko ūgio. Nuo 32 nėštumo savaitės gydytojai rekomenduoja kontroliuoti kūdikio judėsius, nes jų sumažėjimas ar padidėjimas gali būti nepalankaus vystymosi pažymis. Šiame vystymosi etape kūdikis jau mato ir girdi, reaguoja į besikeičiančias mamos nuotaikas. Vaikas gali būti aktyvus dėl ryškios šviesos, triukšmo, blogos mamos nuotaikas.

Mityba

Šiuo metu kūdikis iš jūsų gauna dar daugiau kalcio, kuris reikalingas dantų ir kaulų vystymuisi, daugiau riebiųjų rūgščių, kurios labai svarbios smegenų vystymuisi, taip pat didelį kiekį geležies, kuri apsaugos vaiką nuo anemijos po gimimo. Jei nėštumo metu rūpinatės tinkama mityba, į savo meniu įtraukite riešutus, riebią žuvį, raudoną mėsą, saulėgrąžas, jogurtą ir tamsiai žalios spalvos daržoves. Nesimėgaukite pyragaičiais ir kitais riebiais saldumynais. Kad savo kūdikiui nesukeltumėte problemų dėl nutukimo ateityje. Jei norite užkąsti - pirmenybę teikite košei, riešutams arba šviežiems vaisiams.

Būsimas mažylis

32 nėštumo savaitę vaisius užauga iki 43 cm ir sveria 1700 -1800 g, kartais ir daugiau. Kūdikis sparčiai auga, todėl ir jūs priaugate svorio.

Visos kūdikio sistemos ir organai jau pilnai funkcionuoja. Kūdikis taip pat keičiasi išoriškai: oda tampa lygesnė ir šviesesnė, atsiranda žandukai, suapvalėja kojytės ir rankytės. Kūdikį dengę plaukeliai (Lanugo) dingsta, plaukučiai tampa storesni, nors vis dar reti ir išlaiko savo pūrumą.

Šiuo metu vaikas užima reikiamą poziciją gimdymui, t.y. galva į apačią. Kaulinis audinys vis dar vystosi, kaulai tvirtėja, bet kaukolė išlieka minkšta, kad palengvintų pralindimą gimdymo metu.

Tyrimai

Gydytojas 32 nėštumo savaitę tirdamas ultragarsu nustatys kūdikio gulėjimo pozą. Jei vaikas nėra atsivertęs galva į apačią, mamai rekomenduojama atlikti tam tikrus pratimus, kurie paskatintų kūdikį atsiversti į teisingą padėtį.

Taip pat šioje stadijoje galima prognozuoti vaiko dydį gimdymo metu. Jeigu prognozuojama, jog vaikas bus labai didelis, gali prireikti cezario pjūvio.

Venų varikozė

Nėštumo metu moters organizme vyksta hormoniniai pokyčiai. Organizmas ruošiasi gimdymui – padidėja sąnarių judrumas, suminkštėja raiščiai, tačiau kartu suminkštėja ir venų sienelės. Šioje būsenoje jos lengvai pasiduoda varikozės pakeitimams. Auganti gimda gali spausti venas dubenyje ir trukdyti kraujo tekėjimui į apatines galūnes, taip didindama spaudimą venose.

Prie venų varikozės gali prisidėti šie faktoriai:

genetinis polinkis;

venų ir/arba tinklainės kapiliarų varikozė iki nėštumo;

greitas svorio padidėjimas arba antsvoris;

nejudrus gyvenimo būdas;

ilgas buvimas saulėje;

pakartotinis nėštumas.

Profilaktika

Nėščiosioms rekomenduojama dėvėti specialias spaudžiančias (antivarikozines) pėdkelnės ir kojinės. Jas reikia apsimauti gulint, šiek tiek pakeliant kojas aukštyn. Išskiriamos 4 suspaudimo klasės (slėgio lygiai):

1. 18-21 mmHg

2. 23-32 mmHg

3. 33-48 mmHg

4. daugiau kaip 49 mmHg

Nėštumo metu rekomenduojama naudotis 1-2 suspaudimo klasę. Trečia klasė suspaudžiamojo trikotažo naudojama esant vėlesnei varikozės stadijai, ketvirtoje klasėje - tik esant sunkioms įgimtoms venų sistemos anomalijoms.

Pėdkelnės turi būti pritaikytos specialiai nėščiosioms, jos neturi spausti augančio pilvo, o jį palaikyti.

Po 20 savaičių, jums reikėtų nešioti elastinį diržą. Jis palaiko gimdą ir mažina didžiųjų pilvo kraujagyslių spaudimą, dėl to pagerėja kraujo tekėjimas į apatinę kūno dalį.

Suspaudimo pėdkelnes ir elastinius diržus reikia pirkti vaistinėse, svarbu juos rinktis tinkamo dydžio.

Patartina lankyti nėščiųjų gimnastiką arba pratimus daryti namuose. Ypač gerai prieš venų varikozė yra užsiėmimai baseine. Sportavimas stiprinti kraujagyslių sieneles ir gerina kraujotaką. Be to, gimnastika - puiki viršsvorio prevencija.

Blauzdų raumenims naudingas kontrastinis dušas.

Jei manote, kad turite polinkį į venų varikozę, venkite pirties ir šildančių procedūrų.

Stenkitės kuo dažniau laikyti kojas pakeltas. Ilgai nesedėkite sudėjusios koją ant kojos.

Dėvėkite patogią avalinę su nedideliu kulniuku.

Galite naudoti nėščiųjų kremus, sumažinančius kojų nuovargį, šie kremai paprastai savo sudėtyje turi augalinės kilmės medžiagų, kurios reguliariai naudojant, stiprina išorinių venų sistemą.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg