Viskas apie kūdikio judesius: interviu su ginekologe!

Viskas apie kūdikio judesius: interviu su ginekologe!

15. Feb 2012, 09:00

 

Kas yra vaisiaus judesiai? Kada juos reikia skaičiuoti ir ką daryti, jei būsima mamytė nejaučia jų? Ar žagsėjimas gali būti laikomas judesiu? Apie visa tai – išsamus Mamyčių klubo interviu su "Northway medicinos centro" gydytoja ginekologe-akušere Lina Rudaitiene.

 

Kūdikio judesiai – tai mamos pilvelyje esančio vaisiaus judesiai įvairiomis kūno dalimis – pradžioje švelnus baksnojimas, o vėliau ir stipresni spyriai.

 

Kada būsima mama pradeda justi pirmuosius judesius?

 

Pačius pirmuosius vaisiaus judesius pajusti būsimoms mamytėms nėra lengva, nes pirmieji jie būna labai silpni, kartais painiojama tiesiog su žarnyno veikla.

 

Pirmagimio besilaukiančios moterys kasdien judesius pradeda justi nuo 20 nėštumo savaitės, antro, trečio, t.y. pakartotinių nėštumų metu – nuo 18 nėštumo savaitės.

 

Ne kiekvieną dieną pavienius vaikučio judesius būsimos mamytės gali jausti ir anksčiau. Bet 18-20 nėštumo savaitės – tai laikotarpis, nuo kurio būsima mamytė turėtų judesius pajusti jau kasdien.

 

Ar svarbu tiksliai skaičiuoti kūdikio judesius viso nėštumo metu?

 

Tikslus judesių skaičius visiškai nėra svarbus pirmuosius nėštumo trimestrus. Rekomenduojama iki 30 nėštumo savaitės nėščiosioms tik atkreipti dėmesį į vaikučio judesius kasdien. To pakanka.

 

Jei per dienos darbus mamytė nepastebėjo judesių, tad vakare reikėtų ramiai atsigulti ir palaukti jų. Jei kūdikis nors vieną kartą sujuda, to pakanka. Nes iki 30 nėštumo savaitės nei judesių skaičius, nei jų pobūdis neatspindi jo būklės. Vaikutis gali silpnai judėti ir jaustis visiškai gerai, ir lygiai taip pat atvirkščiai.

 

Nuo kada svarbus vaisiaus judesių skaičius ir pobūdis?

 

Kūdikio judesių skaičius ir pobūdis, t.y. kaip jis juda, atspindi vaikučio būklę nuo 30-31 nėštumo savaitės. Tuomet jo judesiukų skaičius yra svarbu. Dažniausiai nuo tada gydytojas rekomenduoja judesius paskaičiuoti.

 

O kaip teisingai skaičiuoti?

 

Dominuoti turi grupiniai judesiai – kai mama junta, kad mažylis juda visas, pavyzdžiui, vienoje vietoje įspyrė kojytėmis, kitoje vietoje atsirėmė galvyte, dar trečioje rankyte pastūmė.

 

SVARBU! Vienu metu mama jaučia vaikučio judesius skirtingose pilvo vietose, tačiau tą grupę judesių reikia skaičiuoti kaip VIENĄ JUDESĮ.

 

Vaikutis daro kelių sekunžių pauzę ir vėl juda – juda visas ir vėl skaičiuojame tai kaip antrą judesį. Grupiniai judesiai turi būti kasdien. Pavieniai taip pat gali būti, bet turi dominuoti grupiniai.

 

Paprastai per mamos aktyvų paros laikotarpį – per 12 valandų ji turi pajusti ne mažiau kaip 10 judesių. Žinoma, kasdien to specialiai nebūtina skaičiuoti, tačiau mama savaime jaučia judesius bevalgant, vaikštinėjant, apsiperkant ir pan. Tad iki vakaro ji judesiukų turi pajusti ne mažiau kaip dešimt.

 

Norint specialiai skaičiuoti judesiukus, neštutė turėtų atsigulti patogioje padėtyje, geriausiai ant kairiojo šono. Bet jei toje pusėje vaikiukas tampa neramus ar jai nepatogu, tuomet atsigulkite kaip patogu.

 

Judesiai skaičiuojami pusę valandos. Aplinka turi būti ramia – išjungtas TV, neskaitykite knygos, tiesiog ramiai pabūkite 30 minučių ir per tą laiką judesiukų turėtų būti ne mžiau kaip 5.

 

Iki 37 nėštumo savaičių būtų gerai, kad moteris nors vieną kartą specialiai juos paskaičiuotų, bet paprastai jei mažylis aktyvus ir pakankamai juda, to daryti nereikia.

 

Ar svarbus paros metas judesių skaičiavimui? Skaičiuojant specialiai judesius, paprastai prašome nėščiųjų tai daryti tris kartus – ryte, dienos metu ir vakare – po pusę valndos.

 

Ar vertėtų sunerimti, jei per valandą nėščioji nepajaučia kūdikio judesių?

 

Jei per tą pusę valandos vaikutis nesujuda, tada dar pusę valandos pratęskite skaičiavimą – per tą laiką turėtų sujudėti ne mažiau penkis kartus. Žinoma, kad pilvelyje kūdikio miego ciklas užtrunka maždaug 27 minutes, vadinasi, per valandą jis tikrai turėtų kurį laiką būdrauti ir būti aktyvus.

 

Jeigu ir per valandą nėra judesių, tuomet skaičiavimą nutraukti ir pakartoti dar po valandos. Visą valandą skaičiuokite ir tada turėtų būti jau dešimt judesių.

 

Jei visgi jų nėra arba judesiai yra silpni ir pavieniai, tada reikia kreiptis į savo gydytoją ginekologę artimiausiu metu. Tuomet vaikučio širdelės ritmas registruojamas specialiu aparatu dešimt minučių – šis tyrimas tiksliau paarodo, ar yra deguonies trūkumo požymiai.

 

Juk kūdikio judesių skaičiavimo tikslas – laiku nustayti vaisiaus hipoksiją, t.y. laiku sužinoti, ar jam netrūksta deguonies.

 

Ar yra buvę tokių atvejų, kad būsima mama visai nejuto vaisiaus judesių?

 

Taip, yra buvę tokių atvejų, kai nėščioji per visą nėštumo laikotarpį nejuto nė vieno vaisiaus judesio, tačiau atlikti tyrimai parodė, kad kūdikiui viskas gerai ir jis puikiai jaučiasi. To priežastys nėra iki galo aiškios. Tai gali įtakoti pati moters fiziologija, kūno sudėjimas ir kt. Tačiau tai pavieniai ir reti atvejai.

 

Ar vaiko judesių dažnumas gali parodyti jo temperamentą? Ar iš judesių stiprumo galima nuspėti, pavyzdžiui, kūdikio lytį?

 

Šiais klausimais iki šiol nebuvo atlikti moksliniai tyrimai, tad tikslių duomenų apie tai nėra. Mamos gali tik pačios spėti ar vadovautis intuicija.

 

Kai kūdikis įsiremia į mamos pilvelį kažkuria kūno dalimi, ar galima tiksliai pasakyti, kuria?

 

Taip, paprastai mama pajunta ir žino, kad štai dabar mažylis įspyrė kojyte, o dabar palietė rankute ar apsivertė ir pan. Nes dažniausiai judesiukas kojyte būna stipresnis. Su galvyte į pilvuką vaikutis paprastai atsiremia, kai sukasi.

 

Mama žino, kaip vaikutis juda, nes kur yra nugarytė, ten mažiau judesių jaus. Jeigu nugarytė arčiau mamos stuburo, kojos ir rankos makaluojasi po visą pilvuką, tai mama ir junta po visą pilvuką judesius - ir apačioje, ir viršuje, ir šonuose.

 

Ar iki pat nėštumo pabaigos judesiai stipriai juntami?

 

Iki pat pabaigos nėščioji turi justi judesius, bet ji pati akivaidžiai pastebi, kad nuo 32-33 savaitės jie pasidaro retesni. Atrodo, kad vaikutis nebejuda, tačiau taip nėra – tik sumažėja dažnumas, bet iš tiesų judesių skaičius yra pakankamas iki pat gimdymo pradžios.

 

Kartais vaisiaus žagsėjimas tapatinamas su judesiais. Ar pagrįstai?

 

Taip, daugelis jaunų mamyčių žagsėjimą painioja su judesiukais ir juos skaičiuoja. Taip nereikėtų daryti.

 

Žagsėjimas – tai ritmiškas, toje pačioje pilvuko vietoje ir vienodais laiko tarpais pasikartojantis kūdikio gunktelėjimai. Tačiau tai nėra judesys. Normalu, kai kūdikis žagsi, nes juk visi žmonės kartais taip daro. Mažylis ryja vaisiaus vandenis, jis aktyviai dalyvauja vandenų apykaitoje, tad ir žagsi.

 

Žagsėjimą nuo paprastų judesiukų atskirsite iš to, kad tai ritmiški gunktelėjimai vienodais laiko tarpais ir vienoje pilvuko vietoje.

 

Ačiū už pokalbį.

 

 

15. Feb 2012, 13:04

mano abu vaikuciai zagsejo pilvuke 😀 ir tikrai tai skirasi nuo judesiuku 😀 beja zagsedavo laaabai daznai ir laaabai ilgai 😀 net vandens isgerdavau galvodama kad gal praeis 😀

15. Feb 2012, 12:09

Kai gydytojos paklausiau, ar mamos gali anksciau jausti judesiuku, ji nebuvo kategoriska, sake, kad taip - gali justi ir anksciau nei nuo 1🤓20 sav., bet ne kasdien: "Ne kiekvieną dieną pavienius vaikučio judesius būsimos mamytės gali jausti ir anksčiau"

15. Feb 2012, 11:48

Man nepatinka tas gydytoju kategoriskumas - jausti judesiu nuo 18 savaites ir taskas. Nieko panasaus! Su pirmaja jauciau nuo 16, su antru - nuo 17 savaites. Ir tikrai nesu kvaisa, kuri nesupranta ar cia pilvas kunkuliuoja ar vaikas juda.

15. Feb 2012, 11:26

del zagsejimo tai ir as labai aiskiai jutau 😀 zagsejimas buvo toks,kaip tikras zagsejimas 😃 o judesiukai buvo pasakyciau,kad net visi JUDESIAI 😃 esu nufilmavusi,kaip mano pilvas banguoja,labai grazu paziureti 😀