Viskas ką būtina žinoti apie nėščiųjų arba gestacinį diabetą

23. Sep 2015, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mūsų trečiasis Super mažylis dar tik ruošiasi ateiti į šį pasaulį, o jo su didele meile laukianti mama Ramunė susidūrė su diagnoze - nėščiųjų diabetas. Kaip ši diagnozė pakeičia laukimosi periodą?

Laukdamasi antrą kartą Ramunė pasakoja, jog šiuos ypatingus tiek moteriai, tiek visai šeimynai gyvenimo periodus ima karts nuo karto ir palygina. Laimė jausti augančią gyvybę po savo mylinčia širdimi yra begalinė ir neišmatuojama.

Tačiau super mažylio laukimas tapo kiek didesniu išbandymu po nelauktos žinios, gautos iš gydytojų - nėščiųjų diabetas.

“Nėščiųjų diabetas arba gestacinis diabetas yra toks susirgimas, kurio metu yra nustatomas padidėjęs gliukozės arba cukraus kiekis kraujyje, kai anksčiau iki nėštumo to nėra buvę. Gestaciniu diabetu serga nuo 0,15 iki 9 procentų besilaukiančių moterų, priklausoma nuo šalies. Lietuvoje apie 1,5 procentai nėštučių” - teigė Eglė Miliuvienė, klinikos  “Mirameda” gydytoja akušerė-ginekologė.

“Buvau apie tai girdėjusi, nes pirmojo nėštumo metu atliko tyrimą, žinojau kodėl jis atliekamas, bet net nepamaniau, jog prireiks antrą kartą. Atrodė, kad tai tokia liga, kur jau nustatė, jog nėra, tai ir nebus. Bet… po pakartojimo paaiškėjo, kad organizmas nesusitvarko su cukrumi”, - pasakojo super mažylės Medos mama Ramunė.

“Nėra žinoma aiškios priežasties ar kokie mechanizmai sukelia šią ligą, bet įtakos gali turėti keli veiksniai. Tai, gliukozės kiekio svyravimas kraujyje. Galbūt, nors tai nėra lemiamas veiksnys, jei mityba nebuvo taisyklinga, nėštutė vartojo daug angliavandenių, ypač turinčių aukštą glikeminį indeksą, tai turi įtakos gestacinio diabeto vystymuisi.

Kitas dalykas - staigus nesukoreaguotas svoris. Tai galioja tiek moterims, kurios ir prieš pastojant turėjo antsvorio, tiek ir toms - kurios priaugo daug iškart pastojus”, - aiškino specialistė.

“Mėgau saldumynus ir staiga, vieną dieną reikėjo viską nutraukti. Pirmomis dienomis jaučiausi mieguista, vangi, o dabar net nepasakyčiau, kad kažkas kitaip”, - prisiminė Ramunė Buivydienė.

Pirmą savaitę nustačius nėščiųjų diabetą moteriai specialiu aparatu teko matuotis cukraus kiekį kraujyje keturis kartus per dieną - ryte nevalgius, o paskui triskart dvi valandos po kiekvieno pagrindinio valgymo. Taip moterys supranta kas tinka, kas ne, kas kelia cukraus lygį kraujyje, kas ne.

“Dažniausiai nėštumo diabetas nustatomas antrame nėštumo trimestre, apie 24 savaitę. Vaisiaus organai ir sistemos jau būna susiformavę, todėl padidintas cukraus kiekis ar jo svyravimai, tam nebeturi įtakos. Šiuo periodu vaisius intensyviai auga, todėl didesnės cukraus dozės, paprastai tariant, skatina tukimą. Vystosi makrosomija, stambus vaisius”, - aiškino “Mirameda” gydytoja.

Ramunė juokiasi, kad matuotis labiausiai skausminga psichologiškai, nes turi pats sau įdurti. Jai gydytojos rekomenduotos cukraus kiekio kraujyje normos - 5,3  ryte nevalgius, 6,7 riba pavalgius.

“Dieta nėra tokia griežta, kaip galėtų atrodyti. Jeigu visą dieną nevalgiau produktų, kurie kelia cukraus kiekį, rodikliai geri, tai ir ledų porcija galiu pasimėgauti. Gydytoja pabrėžė, kad pica ir tarkuotų bulvių produktai labai kelia cukraus kiekį. Išbandžiau - tikra tiesa”, - šypteli moteris.

Pasak medikų, jei mama sąžiningai laikosi visų gydytojų nurodymų, po gimdymo nėštumo diabetas neturėtų palikti jokių pasekmių nei mažyliui, nei mamai.