Vitaminai nėščiosioms - kokius galima vartoti?

Vitaminai nėščiosioms - kokius galima vartoti?

17. Mar 2014, 09:01 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar tikrai būtina vartoti vitaminus, skirtus nėščiosioms? Kada pradėti, kokius vitaminus vartoti ir pan.

Į šiuos ir kitus klausimus apibendrintai atsako „Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė.

Vitaminai, skirti nėščiosioms, yra tik rekomendacinio pobūdžio. Tad jeigu jūs nėštumo metu valgote sveiką ir subalansuotą maistą, reguliariai maitinatės ir esate sveika, papildomai jokių vitaminų nereikia.

Tuo ateju, jei yra sezoniškumas, t.y. žiema ar ankstyvas pavasaris, kai nėra gausiai šviežių daržovių ir vaisių pasirinkimo, tuomet rekomenduojama vartoti polivitaminus nėščiosioms.

Pirmąjį nėštumo trimestrą, kol dar nėra susiformavusi placenta, rekomenduoju vartoti tik folinę rūgštį, jokių kitų vitaminų nereikia. Plačiau apie folinę rūgštį ir jos naudą skaitykite: Folio rūgštis ir jos nauda nėštumo metu

O nuo 16 nėštumo savaitės galima pradėti gerti ir polivitaminus, skirtus būsimoms mamytėms. Pradėję polivitaminų vartojimą, folinės rūgšties papildomai nebegerkite, nes ji yra vitaminų sudėtyje.

Tačiau dar kartą primenu, kad šie vitaminai neprivalomi, o tik rekomenduojami.

PATARIMAS: Jeigu renkatės polivitaminus nėščiosioms, patariu žiūrėti, kad jų sudėtyje būtų sumažintas vitamino A kiekis. Geriausia rinktis tokius vitaminus, kurių sudėtyje visai nebūtų vitamino A. Nes neseniai atlikti tyrimai parodė, jog didelis vit A kiekis gali pakenkti kūdikio vystymuisi. Nenoriu jūsų gąsdinti, tik patariu atkreipti dėmesį, ką vartojate. 

Jeigu nuo vitaminų užkietėja viduriai, ką tokiu atveju daryti? Kodėl geriant vitaminus nėščiosioms, pykina..(nėštumo pradžioje)?

Visų vitaminų, skirtų nėščiosioms, sudėtis beveik nesiskiria. Jei vitaminai sukelia pašalinį poveikį, jų vartojimą reikia nutraukti. 

Ar yra nėščiosioms vitaminų, kuriuose nebūtų B grupės vitaminų, nes aš jiems alergiška.

Multivitaminų nėščiosioms be B grupės vitaminų reikėtų teirautis vaistinėse.

Ar galima vietoje įprastų vitaminų, skirtų nėsčioms, gerti tiesiog Mg ir Zn? Kaip nepadauginti šių preparatų kiekio? Kaip juos tinkamai vartoti?  

Magnis ir cinkas yra mineralai, kurie nėštumo metu nėra gyvybiškai svarbūs. Šiuos mineralus papildomai vartoti tikslinga, kai yra jų trūkumas. Cinko rekomenduojama paros dozė 13 - 11 mg, priklausomai nuo amžiaus. Magnio rekomenduojama paros dozė nėštumo metu 300 - 400 mg. Šių mineralų saugus kiekis nėštumo metu nėra nustatytas.

Ekspertai

Lina Rudaitienė

„Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė
Lina Rudaitienė in-vecaku-skola
03. Apr 2014, 13:37

Aš tris mėn prieš pastojant ir pirmus tris mėn jau pastojusi gėriau folio rūgštį, dabar jei geriu tai tik geležį kraujo stiprinimui, o daugiau jokių - kažkaip ta chemija man nepriimtina...

17. Mar 2014, 16:30

ar as jau galiu buti nescia nt dariausi rode viene bruksniuka labai rysku?

17. Mar 2014, 12:25

Su abiem nėštumais pirmą trimestrą gėriau folio rūgštį ir kai nepamiršdavau Elevit iki pat gimdymo.

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 17. Mar 2014, 10:39 Ingaa

pasitaisėme 🌷

motinysteveza motinysteveza 17. Mar 2014, 10:12

hmmm... dėl to vitamino A. kad jo padauginti negalima žinojau jau dar su pirmu vaiku, t.y.maždaug prieš 7 m. Gal yra kokie naujesni tyrimai?
bet visai neseniai išsiaiškinau, kad A yra dvejopas - augalinės kilmės ir gyvulinės kilmės, tai augalinės kilmės yra nekenksmingas, tarkim nėščioji morkų (kuriuose gausu A) graužti gali kiek tik širdis geidžia, o vat kepeninės dėl vit. A reiktų vengti.
tai kažin koks vit. yra polivitaminų sudėtyje?

17. Mar 2014, 09:20

As folio negeriau.nuo pat pradziu pradejau gerti nesciuju vitaminus omnibionta nes ginekologe taip sake.ant pakuotes rase zuvu taukai plius folio rugstis

17. Mar 2014, 09:18

Hmmm ar cia man vienai neatidaro to puslapio apie foline rugsti? Raso puskapis nerastas