Vynas ir nėštumas: ar tai suderinama?

Vynas ir nėštumas: ar tai suderinama?

04. Oct 2012, 07:00

Kartas nuo karto žiniasklaidoje pasirodo pranešimų su antraštėmis: „Nustatyta saugi vyno dozė nėščiajai“ arba „Per dieną būsima mama gali išgerti vieną vyno taurę“. Tuo tarpu nuo senų laikų žinome tiesą, jog alkoholis nėštumo metu yra tabu. Kaip nepasiklysti tarp šių nuomonių?

 

Konsultuoja medicinos mokslų daktarė, medicinos centro „Maxmeda“ gydytoja akušerė ginekologė Žaneta Kasilovskienė:

 

Kontraversiškos nuomonės


Medicinos mokslų daktarė, „Maxmeda“ gydytoja akušerė ginekologė Žaneta Kasilovskienė sutinka, kad tai labai kontraversiška tema – Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis nėštumo metu rekomenduojama negerti alkoholinių gėrimų.

 

Gydytoja pastebi, kad paskutiniuoju metu Lietuvoje vyno kultas populiarėja, tradicija prie pietų stalo gurkšnoti vyną iš Vakarų Europos atkeliauja ir pas mus: „Visada reikia paaiškinti moteriai, kas yra saugu, o kas – ne. Štai atėjusi pacientė pasakoja, kaip jos vyras namuose per televizorių žiūri sporto rungtynes su alaus bokalu rankoje. Moteris taip užsimano lašelio, kad jai net silpna pasidaro.

 

Tačiau ji save įtikinėja: “Negersiu, negaliu, vaikas gims apsigimęs...“ Kyla įtampa, moteris susinervina, o kilęs stresas gali paskatinti gimdos spazmus. Aš rekomenduoju savo nėščiosioms nevartoti alkoholio, bet jei atsiranda nenusakomas noras paragauti gurkšnelio silpno alkoholinio gėrimo – vyno, alaus, nuo vieno gurkšnio per 9 mėnesius nieko blogo neatsitiks“.

 

Tyrimai būtų neetiški


Gimus vaikui, turinčiam raidos ydų, galima įtarti, kad tai lėmė ir žalingi faktoriai, pavyzdžiui, alkoholis, rūkymas, sąveika su cheminėmis medžiagomis, neigiamas elektromagnetinis poveikis ir kiti. Tačiau neįmanoma ištirti alkoholio kaip atskiro žalingo faktoriaus nuo kitų žalingų faktorių, juk jų yra daug. Niekas nedarys pasaulyje tyrimų su nėščiosiomis ir alkoholiu, nes tai neetiška ir pavojinga.

 

Svarbiausia – saikas


Saugi alkoholio norma yra 8 gramai gryno alkoholio per savaitę. Tai maždaug taurė (100 ml) vyno iki 12 procentų stiprumo, 0,3 l alaus. Tokios dozės, manoma, nesukeltų vaiko apsigimimų. „Tačiau mes, gydytojai, negalime kalbėti apie saugias alkoholio normas, niekur nerasite tokių rekomendacijų“ – sako gydytoja Žaneta Kasilovskienė ir papasakoja mūsų pokalbį iliustruojantį atvejį iš savo patirties.

 

 Šampaninė spalva


Besilaukianti moteris nuėjo į apatinių rūbų parduotuvę, ir pardavėja jos paklausė, kokios spalvos ji norėtų: „Gal šampaninės?“.  Nėščiajai pakako to žodžio, ir ji beprotiškai įsigeidė šampano, galvojo apie tai visą dieną, kol vakare vyras parvežė butelį. Atsidarius jį, moteris  pauostė ir vos lyžtelėjo: „Viskas, daugiau nebenoriu“. Taigi, nepaaiškinamas nėščiosios noras paragauti šampano buvo įvykdytas, moteris nekentėjo, negraužė savęs blogomis mintimis.

 

„Kai moteris patenkinta ir laiminga, jos organizme išsiskiria endorfinai, tam tikros medžiagos, kurios besilaukiančiajai labai svarbios – jos nuima stresą, skausmą“ – sako akušerė ginekologė Žaneta Kasilovskienė. Beje, minėtai moteriai per likusius devynis mėnesius noro paragauti alkoholio nebekilo...

 

Alkoholio pavojai

 

Medicinos mokslų daktarė Žaneta Kasilovskienė mano, kad jei moteris iki tol neturėjo potraukio alkoholiui, jo ir neatsiras nėštumo metu.

 

Vartojant alkoholį nėštumo metu didėja priešlaikinio gimdymo, kraujavimo, persileidimo, vaisiaus augimo sulėtėjimo rizika. O nuolat geriant alkoholį vaikas gali gimti su rimtomis raidos ydomis – tai vadinamasis vaisiaus alkoholinis sindromas. 

 

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje
 tel. 2137708, mob.  862078846

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

 

 

 

Ar Jūs nėštumo metu esate išgėrusi taurę vyno?

04. Oct 2012, 14:43

na kol dar nežinojau, kad laukiuosi buvau ir stipresnio gėrimo išgėrus. o per visą likusį nėštumą, tai tik per naujus metus vyno pusę taurės esu išgėrus. nemanau kad labai blogai jei tai daroma su saiku.

04. Oct 2012, 14:03

taip tai suderinama megau isgert vyno raudono bet tai nereiskia kad iki zemes graibimo taure viena tikrai nepamaiso

04. Oct 2012, 11:32

aš taip pat esu ir vyno ir šampės taurę išgėrus 😉 o dėl spaudimo ir keletą gramų brendržiuko 😉

gintarerei gintarerei 04. Oct 2012, 11:30

as esu isgerusi ir taure vyno ir taure sampano per naujus metus ir manau tai nieko blogo, kai viskas daroma su saiku 😀 mano saikas buvo kelios vyno taures ir pora sampano tauriu per visa nestuma, aisku mano nestumas buvo nekomplikuotas ir viskas buvo gerai, bet jei tik butu buvo nors menkaiusia problema, buciau visai alkoholio nevartojusi.
Alaus norejau kaip vilkas, net silpna buvo uzuodus alaus kvapa, tai guodziausi nealkoholiniu alumi 😀

04. Oct 2012, 09:36

nzn as buvau isitikinus, kad galima ir siek tiek palaukti😉 su pirmu vaikeliu visai nieko nesu isgerus, nei taures vyno, nei kokio alaus, su 2 vaikeliu buvo kiek kitaip, kartais ziauriai uzsimanydavau alaus, gal, delto, kad nesiojau berniuka? tai kai labai labai uzsimanydavau, isgerdavau nealkoholinio😉