"Buteliukų kariesas" - kodėl vaiko dantukai negražūs?

"Buteliukų kariesas" - kodėl vaiko dantukai negražūs?

05. Feb 2014, 10:05 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pusantrų metukų sūnelį auginanti mama pastebėjo negražius berniuko priekinius dantukus ir teiraujasi vaikų odontologės, kas tai galėtų būti.

Iš mamos Arnoldos laiško:

"Laba diena, kreipiuosi į Jus su dideliu prašymu, gal galite mane truputį  pakonsultuoti. Kadangi esu užsienyje, negaliu pas jus atvykti. Turiu 1,5 metų sūnų ir pastebėjau, kad jam priekiniai viršutiniai 4 dantukai ne visai gražūs. Gerai įsižiūrėjus matosi lyg rudos dėmelės, ir pats dantukas nėra lygus. Labai esu sunerimusi, ką reikia daryti? Kadangi, kaip ir sakiau, esu užsienyje, tai pirma noriu konsultacijos, ar mums būtina kuo greičiau parvykti į Lietuvą?

Šiaip kiek skaičiau apie tai, panašu, lyg mums būtų buteliuko kariesas, bet nesuprantu.. . Vaiką pati maitinau tik savaitę laiko, nuo dviejų savaičių jis atsisakė naktinio valgymo. Gėrė mišinuką, vartojom vitaminą D iki 1 metų laiko, čiulptuko nebečiulpia jau pora mėnesių, iš buteliuko su žinduku jis negeria, geria su plastikiniu galiuku. Iki metų visiškai negėrė pieno, dabar tik pradėjo gerti, organinį. Nuo ko mums čia taip galėjo atsitikti? Jeigu reikia gydymo, koks jis būtų?

Per kiek laiko būtų įmanoma sutvarkyti? Visi apatiniai dantukai yra sveiki, tik šie 4 priekiniai dantukai ne tokie gražūs. Būčiau labai dėkinga už konsultaciją." 

Konsultuoja odontologijos klinikos “Skraidenta” vaikų odontologė Geda Mažeikienė:

Jūsų berniuko viršutiniai kandžiai pažeisti ankstyvojo vaikų dantų ėduonies arba kitaip vadinamo "buteliuko karieso" . Šis pavadinimas nėra tikslus, nes dantys sugenda ne nuo buteliuko. Taip gali atsitikti nuo bet kokio angliavandenių turinčio skysčio (pieno, mišinuko, motinos pieno, sulčių, saldžios arbatos) dažno gėrimo, ypač naktimis, kai dantys jau išdygę.

Savo laiške rašote, kad vaikas atsisakė naktinio valgymo, bet taip pat paminėjote, kad daug geria skysčių ir dieną, ir naktį. Kokie tai skysčiai?  Jei nakties metu arba prieš pat užmiegant geria pieną – tai galėjo būti dantų gedimo priežastis. Kaip jau esu minėjusi, vaikai virš 1 metų amžiaus turi eiti miegoti išvalytais dantimis ir naktį nieko (išskyrus paprastą vandenį) nebegerti.

Miegas -  pats tinkamiausias metas gesti dantims, nes maiste ar gėrimuose esantys angliavandeniai burnoje skyla iki rūgščių, kurios gali pažeisti dantis. Jei dienos metu rūgštis neutralizuoja seilės, tai miego metu seilių beveik neišsiskiria, todėl rūgštys visą naktį tiesiog "tirpdo" vaiko dantis.

Taigi, pirmiausia, ką Jums reikia padaryti - atsisakyti dažno saldžių gėrimų gėrimo dienos metu. Nakties metu ir prieš užmiegant vaikas turėtų gerti tik paprastą vandenį. Būtinai valykite vaiko dantis fluoro turinčia dantų pasta - tai gali padėti sustiprinti dantų emalį ir sustabdyti prasidėjusi dantų ėduonį. Kartais tokių priemonių pakanka ir laiku sustabdžius "buteliuko kariesą" pavyksta pasiekti stabilizacijos ir išvengti dantų plombavimo.

Pasikonsultuokite su vaikų odontologu, apžiūrėjęs Jūsų berniuką jis pateiks tikslesnes rekomendacijas. Savo atsakymuose remiuosi vaikų odontologų (tiek Lietuvos, tiek pasaulinių organizacijų) nuomone ir skaudžia savo pacientų patirtimi. 

Odontologijos klinika „Skraidenta“ Vilniuje