"Gerosios" ir "blogosios" bakterijos mažylio pilvelyje

"Gerosios" ir "blogosios" bakterijos mažylio pilvelyje

12. Aug 2012, 08:00

Visi norime, kad mūsų mažyliai būtų sveiki. Kaip sako specialistai, itin svarbų vaidmenį atlieka bakterijos, kurios gyvena jūsų kūdikio pilvelyje.

 

Galbūt nustebsite, bet kalbėdami apie imunitetą, turime paminėti virškinimo traktą kaip svarbiausią organą. Virškinimo traktas padeda reguliuoti mūsų imuninę sistemą ir yra priešakinėje fronto linijoje prieš daugybę mūsų sutinkamų virusų.

 

Kaip minima žurnale „Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition“, imuninė sistema gimimo metu nėra susiformavusi. Tai sudėtingas, nuo kelių mėnesių iki kelerių metų trunkantis procesas, kurį ir pradeda bakterijos, esančios virškinimo trakte. Štai todėl bakterijos rūšis yra labai svarbus dalykas.

 

Virškinimo trakte visada tam tikras kiekis „gerųjų“ bakterijų, t.y. probiotikų, tokių kaip Bifidus, ir tam tikras kiekis „blogųjų“ bakterijų. Kaip rodo klinikinės studijos rezultatai,  kai „blogųjų“ yra daugiau nei „gerųjų“, imuniteto formavimasis sulėtėja.

 

Visos bakterijos yra linkusios nuolat daugintis. Tas pats galioja ir bakterijoms, esančioms virškinamajame trakte. Tačiau bakterijų yra tiek daug, kad „gerosios“ (probiotikai) ir „blogosios“ nuolat kovoja tarpusavyje. Dažniausiai apie antrus metus nusistovi balansas, kai „gerųjų“ bakterijų (probiotikų) yra daugiau nei „blogųjų“.

 

Mamos piene yra „gerųjų bakterijų“

 

Su pirmosiomis bakterijomis susiduriame dar gimimo metu – keliaudami gimdymo takais.  Daugelis šių bakterijų yra „gerosios“, todėl natūralaus gimdymo procesas jau pats savaime yra naudingas imunitetui.

 

Mamos piene irgi yra „gerųjų bakterijų“, kurias skatina daugintis taip pat piene esančios maistingos medžiagos. Su „blogosiomis“ bakterijomis kūdikiai susiduria liesdami įvairius daiktus ir žmones.

 

Dažniausiai pasitaikančios bakterijos, kurios apsigyvena krūtimi maitinamų kūdikių virškinimo sistemoje, yra bifidobakterijos, tarp jų ir Bifidus. Šios bakterijos palankiai veikia sveiko virškinamojo trakto vystymąsi bei bendrą sveikatą ir yra vadinamos probiotikais.