"Lakstančios" vaiko akytės

"Lakstančios" vaiko akytės

16. Nov 2011, 00:00

"Lakstančios" vaiko akytės

 

Iš mamos Redos laiško:

 

"Turiu Jums klausimą: mano ketverių metukų dukra kai žiūri arti, atrodo, kad  viskas gerai. Bet kai žiūri į tolį, jos akytės laksto į abi puses, tada ji pasuka galvytę ir žiūri lyg skersu žvilgsniu.

 

Mes gyvename užsienyje, buvome nuėję pas akių gydytoją, kur pasakė, kad jos regėjimas geras. Tik ji turi problemą su akių raumenimis: kai ji žiūri į tolį, jai lengviau žiūrėti šonu, nes tada akytes nelaksto.

 

Bet mums vistiek kažkaip neramu, prašau patarkite, ką mums daryti, kad jai tai neatsilieptų ateityje ir kad nepridarytume dar didesnių problemų jos regėjimui".

 

Atsako vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė, "Akių gydytojų praktika":

 

Nevalingi akių judesiai vadinami nistagmu. Jie trukdo gerai matyti, todėl vaikas prisitaiko - pasuka akis taip, kad jos mažiau judėtų. Tai mes vadiname priverstine galvos padėtimi.

 

Ši situacija gali sukelti raumens (kaklo, nugaros) įtempimą. Tada vystosi kreivakaklystė, gali keistis laikysena. Jei taip atsitinka, galima operuoti akių raumenis, kad nistagmas būtų mažiausias, akims esant pirminėje padėtyje - t.y., žiūrint tiesiai.

 

Lietuvoje vaikus dėl žvairumo operuoja Vilniaus Santariškių ligoninėje ir Kauno klinikų Vaikų akių ligų skyriuje.

{smallpic:1}

17. Nov 2011, 11:00

Mano dukrytei dabar 1,4 men, ir prieš keletą mėnesių ir pastebėjau, kad jos akytės laksto. bet jos eina ne į nosytės puse, o į išorę.Ir taip būna, kai ji žiūri į tolį. Klinikose mus konsultavo, ir pasakė, kad šeip vaiko akytės yra geros, ji gerai mato. Liepė daryti pratimukus, t.y. kai ji žiūri į tolį tada nukreipti jos dėmesį ir su kokiu daiktu ar žaisliuku centruoti jos žvilgsnį, kad akytės sugryžtų į vietą. galima dar dengti vieną akytę, bet ne ilgiau nei valandai laiko. Jei vaikas vyresnis, galima ir 2-3val.daugiau jokiu akinukų ar vaistų nereikia. liepė ateiti mums pavasarį. O šeip pati gydytoja sakė, kad jei nepraeis žvairumas, tada kai ji bus vyresnė, reikės daryti operaciją akyčių. ir tai reikia padaryti iki tol kol ji eis į mokyklą. t.y. 6-7 metų.