"Nevalgumas" - rimta problema ar bandymas gudrauti?

"Nevalgumas" - rimta problema ar bandymas gudrauti?

27. May 2012, 07:30

Dauguma tėvelių augindami mažylius susidūrė su jų apetito stokos problema. Kartais mažyliai nevalgo dėl kaprizų, tačiau jei vaikas visada sako, kad yra sotus, o jam akivaizdžiai krenta svoris, silpsta imunitetas, dažnėja sergamumas, reikėtų skubiai spręsti šią problemą.

 

Nenoriu, aš jau sotus


"Mažylis niekada nenori valgyti. Atrodo, kad jis nuolatos sotus, o pietums patiektą maistą tik pagnaibo. Labai sunku priversti savo mažylį suvalgyti visą porciją. Jau nebežinau, ką daryti, atrodo, kad viską išbandėme, tačiau vaikas atsisako valgio vis tiek," – dažnai girdime tokius skundus iš jaunų mamų.

 

Pasak šeimos daktarės Irmos Spėčiutės, apetito stokos probelma gali būti įvairiapusė. "Išties, kartais vaikai atsisako valgyti dėl rodomų kaprizų. Kitaip sakant, dėl prastai suformuotų mitybos įpročių. Mažyliai dažnai mieliau renkasi bulvių traškučius, saldumynus, dribsnius, sumuštinius ar greitojo maisto restoranų meniu patiekalus, kuriuose patiekiamas energetiškai bevertis maistas," – tęsė šeimos daktarė.

 

"Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad susiformavusią netinkamą mitybą labai sunku pakeisti. Vaikai įpratę prie monotoniško, greitai patiekiamo, tačiau ne tokio vertingo maisto, nenoriai ragauja patiekalus su daug daržovių ir plačių maisto medžiagų racionu, kuris yra būtinas augančiam organizmui" – tikina I. Spėčiūtė.


Nevalgumas gali būti ir ligos požymis


Situacijose, kai mažylis atsisako valgyti, tėveliams iškyla dilema ar jų mažylis sotus, o gal jis tik nenori jų patiekiamo maisto ir laukia pamėgtų sumuštinių ar mėsainių?

 

"Kaip ir minėjau, viena vertus, tai gali būti prastai suformuoti mitybos įpročiai, kuriuos sudėtinga pakeisti. Kita vertus, tai gali lemti skrandžio, inkstų, kepenų ligos, psichologinės problemos ar netgi įtampa namuose," – patirtimi dalinasi medikė.

 

Jeigu vaikas neturi sveikatų sutrikimų, tada kovojant su šia problema pirmiausia reikėtų pabandyti pakeisti maisto racioną. Svarbu, kad nauji patiekalai būtų turtingi naudingomis maisto medžiagomis, nemonotoniški. Jei vieną dieną davėte kietius vaisius, kitą galite pateikti sulčių kokteilį. Maistas turi būti ne tik kokybiškas, tačiau ir patraukus mažyliams, todėl gamindami pasitelkite fantaziją. Taip pat reikėtų pradėti kontroliuoti vaiko užkandžiavimus prieš valgį, kuris ir yra dažniausia apetito sutrikimo priežastis.

 

Anot I. Spėčiūtės, svarbu, kad tinkamą pavyzdį vaikams rodytų ir tėveliai, nes mažyliai savo įpročius susidėlioja pagal tėvelius. "Jeigu tėveliai dažnai valgo greito maisto restoranuose, ar turi kelis produktus populiarius produktus, kuriuos tik ir valgo, tai greičiausiai ir mažylis įpras taip daryti," – įspėjo daktarė.

 

Efektyvus metodai įveikti nevalgumui


Žinoma, dažnai nepakanka tradicinių metodų, kad sureguliuotumėte mažylio mitybą. Tada į pagalbą gali ateiti Lietuvoje dar pakankamai naujas būdas – maisto papildai.

 

Tačiau renkantis maisto papildus svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį, kokybę, skonį. Taip pat negalima pamiršti net ir įpakavimo. Jei pakuotė bus patraukli vaikui, tai ir pats preparatas bus vartojamas su didesniu noru.

 

Tarp šių produktų galima išskirti "Oiledixin Niam – Niam". Apetitą skatinančio sirupo pagrindą sudaro selenas, aronijos sultys, tikrojo alavijo ekstraktas, cinkas ir ypatingą reikšmę augančiam organizmui turintys A, C ir E vitaminai. Augalinės kilmės produktas išsiskiria tuo, kad yra patrauklaus aviečių skonio, todėl jį noriai renkasi įvairaus amžiaus vaikai.

 

Apie "Oiledixin" produktų liniją


"Oiledixin Niam – Niam"  - tai vienas iš daugelio produktų "Oiledixin" linijoje.

 

"Oiledixin" produktų linija išsiskiria tuo, jog ją sudaro  skysto pavidalo vitaminai ir maisto papildai, skirti kūdikių, besilaukiančių moterų, mamų ir visos šeimos sveikatos stiprinimui. Maisto papildų ir vitaminų liniją sudaro aliejinio pagrindo itin patogus dozuoti "Oiledixin vitaminas D3", augalinės kilmės OMEGA riebalų rūgščių kompleksas "Oilevegan", skysto pavidalo "Oiledixin vitaminas C", aliejinio pagrindo vitaminų kompleksas "Oiledixin A+E" bei apetitą skatinantis augalinės kilmės sirupas "Oiledixin. Niam-Niam".

 

Daugiau informacijos  apie produktus internete: www.oiledixin.lt