"LEGO®DUPLO® Žaidimo laboratorija": konstravimo svarba

14. Sep 2015, 16:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kaip galvojate, kada jūsų mažylis susidomi konstravimo žaidimais? Ar žiūrėdami į savo dar net metukų nesulaukusį vaikutį pagalvojate, jog prieš jus sėdi smalsus nuotykių ieškotojas, pasiruošęs žaidimui, jei tik jam sudarysime reikiamas sąlygas? O tai yra - padėsime aplink mažiuką spalvotas detales.

“Konstravimo žaidimais vaikai pradeda domėtis nuo pat kūdikystės, kuomet griebia daiktą ir bando lipdyti. Tai nebūtinai turi būti dėžė konstruktorių. Užtenka dviejų detalių, kurios tarpusavyje limpa ir tai jau bus konstravimo žaidimas. Jau tuomet vaikas turi galvelėje viziją, kaip bus, koks tai dalykas bus. Leiskime vaikams tai daryti laisvai ir nevaržomai", - pataria “Vaikystės sodo” sodelio mokytoja Lina.

"Vieni vaikai mėgsta dainuoti, kiti nemėgsta. Vieni piešia, kiti ne. Tas pats su konstravimo žaidimais. Vieni labai mėgsta ir net būdami maži sukuria fantastiškus dalykus, o kitiems neįdomu. Pats žaidimas kaladėlėmis yra svarbus, ypač tuomet, kai vaikai kuria ką nori. Taip lavėja jo erdvinis mąstymas, kūrybiškumas, ištvermė, atkaklumas”, - pasakojo edukologė Austėja Landsbergienė.

Mes, tėvai, galime truputį paprovokuoti savo mažylį ir šiam matant dvi ar tris, priklausomai nuo mažylio gebėjimų, spalvingas detales sujungti ir paduoti jas savo vaikučiui. Neabejotinai mažasis konstruotojas norės jūsų statinį išardyti, o vėliau pats tokį pastatyti.

"Augant vaikai nori išbandyti vis daugiau, dėlioti vis sudėtingesnius konstruktorius ir mes turime leisti jiems pasirinkti ką nori daryti. Svarbu, kad žaislai būtų saugūs, neturėtų aštrių kampų, o iki trejų metų - smulkių detalių”, - pasakojo mokytoja.

“Konstruoti visiems vaikams sveika. Žinoma, ir dainuoti, ir piešti. Ir jeigu vaikas sako, jog nepatinka, tai leisti nedaryti. Labai dažnai, jei vaikui nepatinka - mes galime padėti. O vaikui, kai su juo žaidžia mama ar tėtis, viskas patinka. Žaidžia, tai reiškia ne šalia telefonu pasislėpusi rašo, bet kalbasi, yra akių kontaktas, tuomet konstruoti yr smagu. Šnekatės apie darželį, o konstravimas yra lyg šalutinė veikla, bet aptariate ir ją - kokią čia kaladėlę paėmei, ką statai...", - idėjomis dalinosi A.Landsbergienė.

Žaidžiant su pačiais mažiausiais konstruotojais - mažyliais iki trejų metų – pirmiausia svarbu pasirūpinti jų saugumu, kitaip tariant, šiems vaikams konstruktoriai turi būti specialūs, kurių jis net ir labai norėdamas neįsidės į burnytę, nosytę, ausytę.

Na o kuomet jau išsidėliojame saugias detales ir pradedame konstruoti, atminkite, jog žaidimas bus smagus, jei leisime lietis vaiko fantazijai ir kuo mažiau jam vadovausime.

"Nereikia pabaigti už vaikus ir nebūtina versti konstruoti iki galo, nes vaikai turi viziją, kad galbūt čia baigiasi visos statybos. Tai jų žaidimas.

Vyresni vaikai gali konstruoti grupelėmis, taip lavinamos bendradarbiavimo ir bendravimo savybės. mokomasi gerbti kito nuomonę, pradedama mąstyti - kodėl taip draugas daro, ką aš darau", - pasakojo Lina. 

Galima drąsiai teigti, jog konstravimo žaidimai, tai žaidimai, iš kurių niekada neišaugama... Šiuo procesu džiaugiasi ir vos sulipdyti detales viena su kita gebantis bambliukas, ir konstruoti savo kelių metų vaikui padėti prisėdęs tėvelis ar mamytė.

Taigi vaikas net nežinodamas užsiima sau ne tik smagia, bet ir naudinga lavinančia veikla, mat konstruojant lavinasi itin svarbi smulkioji motorika.

"Pačiam jauniausiam amžiuje, kai pradedi domėtis konstravimo žaidimais, mažyliams labai svarbu lavinti smulkiąją moteriką, užmauti, įmauti, uždėti ant viršaus. Smulkioji motorika bus reikalinga įvairiose gyvenimo srityse - valgant, naudojantis šaukštu, mokantis rašyti, ji susijusi su smegenų veikla. Kuo labiau lavinsime smulkiąją motoriką, tuo labiau lavės smegenys ir vaikas tobulės įvairiose srityse", - konstravimo naudą vardino pedagogė.

Leisitės kartu su mažyliu į konstravimo žaidimų pasaulį – pradėsite pastebėti, jog jis mus lydi daugelyje gyvenimo sričių.

"Labai smagu kartu nuvažiuoti į tikrą statybvietę, viską vaikui paaiškinti, žingsnis po žingsnio parodyti, kaip kranas kelia medžiagas kaip keliamos plytos.

Konstruoti galima visur, ne tik namie su kaladėlėmis, bet net ir gamtoje naudojant lapus, akmenukus, ar lauke kuriant konstruktorius iš tuščių dėžių", - idėjomis dalinosi "Vaikystės sodas" pedagogė.

Taip žaismingai ir linksmai besimokydami sukonstruosite ne tik smagų, kupiną netikėtų nuotykių, bet ir naudingą jūsų vaikui laisvalaikį, kuriame pasistatysite dar neregėtus rūmus,  iš mirtino pavojaus išgelbėsite pasiklydusį kačiuką, o gal laimėsite pirmą vietą lenktynėse. Viskas jūsų rankose, tad konstruokite.

LEGO DUPLO KATALOGAS - SPAUSK IR PERŽIŪRĖK JĮ!

 20140929144940-48299.jpg


sraigiukas sraigiukas 14. Sep 2015, 19:18

oi mes daug konstruojame, su lego duplo ir šiaip įvairiomis kaladėlėmis statome bokštus