10 krypčių, kai vaikai žaisdami tampa sumanesni

10 krypčių, kai vaikai žaisdami tampa sumanesni

02. Jun 2017, 16:52 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Žaislai ir žaidimai reikalingi ne tik linksmybėms ir kasdienės rutinos praskaidrinimui, bet yra viena iš priemonių vystyti socialinius, intelektinius, fizinius, emocinius įgūdžius. Juk mes norime užauginti protingus, sąmoningus, sėkmingus žmonės, bet tai neįvyksta per dieną. Žaidimai - efektyviausias stimulas, net pasakytume - geras kuras vaiko smegenims, tuo netrukus įsitikinsite. Konsultuoja psichologė, psichoterapeutė Diana Zande.

Žaidimas leidžia vaikams tapti protingesniais

Žaidimas įvairiais žaislais, žaidimo metas - pagrindinis būdas, kurio pagalba vaikai mokosi pagrindinių įgūdžių. Pavyzdžiui, žaislinis traukinys gali išmokyti labai daug ko. Vaikas mato ne tik, kaip veikia traukinys, kaip jis juda, bet ir kaip sukasi ratai, kaip veikia gravitacija, koks traukinio vaidmuo. Žaidimai su traukiniu gali išmokyti skaičių, formų ir dydžių.

Ką galite padaryti: išjunkite televizorių ir iš žaislų dėžės paimkite lėles, žaislinius automobilius, kaladėles ir kitus žaislus - leiskite vaikui žaisti!

Žaidimas skatina socialinę raidą

Bendradarbiavimas, stebėjimas, empatija, savikontrolė - tai tik keletas socialinių įgūdžių, kuriuos lavina žaidimas. Žaidimas padeda įsisavinti socialinio bendradarbiavimo taisykles, tai padeda tolesniuose santykiuose. Vaikai, kurie sugeba kartu žaisti, ir ateityje galės sėkmingai bendradarbiauti.

Ką galite padaryti: eiti į žaidimų aikšteles, vaikų vakarėlius, šventes ir pasirūpinti, kad vaikas turėtų galimybę bendrauti su savo bendraamžiais. Šie momentai pakloja pamatus tolesnei vaiko draugystei.

Žaidimas padeda ugdyti savikontrolę

Vaikui žaidimas kaip darbas. Į darbą jis panašus daugiau nei mes galime įsivaizduoti. Ir laisvas žaidimas nėra visai laisvas. Tai labiau susiję su savikontrole. Kuo daugiau vaikai žaidžia vieni su kitais, tuo labiau lavina savo socialinius įgūdžius ir ugdo savikontrolę.

Ką galite padaryti: Neskubėkite apriboti žaidimo, kai vaikas žaidžia su kitais vaikais. Suteikite mažyliui galimybę žaisti atskiroje patalpoje arba ramiame kampelyje, duokite žaislų, pavyzdžiui, kamuoliukų, kaladėlių, lėlių, automobilių, kad vaikas žaistų, su kuo nori ir kaip nori.

Žaidimas mažina stresą

Turbūt pirma mintis: "Koks dar stresas vaikui?". Žinoma, mažylis pakankamai miega naktį ir dieną, o likusią dienos dalį žaidžia, bendrauja, eina pasivaikščioti, bet ir vaikystėje mažieji įsisavina socialines taisykles, turi kontroliuoti savo elgesį ir emocijas, susitaikyti, kai reikia atsisveikinti su mama ar tėčiu ir pan. Tai vis "stresas" mažam vaikui.

Ką galite padaryti: Jei diena buvo kupina streso, pavyzdžiui, ruošiatės apsilankyti pas gydytoją pirmą kartą ar pirmą kartą eisite į vaikų darželį, pabandykite prieš tai pažaisti. Tai padės nukreipti dėmesį nuo įtampos ir padės prisitaikyti prie naujos aplinkos.

Žaidimas stiprina gebėjimą susikaupti, lavina atmintį ir padeda išlaikyti dėmesį

Žaidimas - pats natūraliausias būdas ugdyti susikaupimą ir dėmesio koncentraciją. Mes visi žinome atvejus, kai vaikas taip įsitraukęs į žaidimą, jog nieko aplink nemato ir negirdi. Tai lygiai tokia pati koncentracija, kuri padeda suaugusiajam mokytis, klausytis paskaitos ar mokiniui rašyti rašinį pamokos metu.

Ką galite padaryti: Užuot supykę ant vaiko, kad jis žaisdamas jūsų negirdėjo, būkite kantrūs. Vaikas ugdo vieną svarbiausią savo įgūdžių!

Žaidimas skatina fizinį vystymąsi

Koordinacijos, smulkiosios ir stambiosios motorikos gerinimas, raumenų stiprinimas - visa tai didelė fizinio vystymosi dalis. Yra žinoma, jog aktyvūs žaidimai saugo nuo nutukimo. Fiziniai žaidimai leidžia vaikams geriau pažinti savo kūną ir jo galimybes.

Ką galite padaryti: Tegul vaikas spardo kamuolį, bėgioja po smėlį, mėto gniūžtes. Fizinis vystymasis "eina koja kojon" su savirealizacija ir saviverte.

Žaidimas padeda vaikams tobulinti įgūdžius

Ar pastebėjote, kad vaikai tą patį veiksmą gali daryti daug kartų? Nesvarbu, ar daug kartų čiuožia nuo kalniuko žiemą, ar šimtus kartų spardo, mėto kamuolį - visa tai padeda tobulinti įgūdžius. Ištobulinęs vieną įgūdį, vaikas vienu vystymosi laipteliu palypėja auštyn. Kai vaikas išmoksta vaikščioti, jis bando išmokti bėgti. Kai jis išmoksta sudėti kaladėles, netrukus išmoks sudėti sudėtingesnes konstrukcijas.

Ką galite padaryti: Jeigu jūsų atžala kažką smagiai veikia, žaidžia - neatimkite iš jo to malonumo! Tegul eksperimentuoja ir ką nors naujo išmoksta!

Žaidimas padeda vystyti matematinį mąstymą

Kai vaikas žaidžia su traukiniu ar kitu žaislu, sprendžia galvosūkius - tokiu būdu lavina matematinius įgūdžius. Žaidimai moko vaiką pridėti, atimti ir ką nors apskaičiuoti.

Ką galite padaryti: Puikiu pagalbininku gali būti Lego ar bet kokios kitos kaladėlės. Vaikas supranta, jog uždėjus vieną kaladę ant kitos, bus dvi kaladėlės. Nors žodžiais nemoka pasakyti, bet suvokia tarpusavio ryšius.

Žaidimas skatina kalbos vystymąsi

Žaidimas skatina kalbos kūrimą ir taikymą. Kuo daugiau vaikas žaidžia tiek vienas, tiek su draugais, tiek su suaugusiais, tuo daugiau žodžių naudoja.

Ką galite padaryti: Tegul vaikas žaidžia su kaladėlėmis. Taip, su kaladėlėmis, nes tyrimai rodo, kad tų vaikų, kurie vaikystėje žaidė su kaladėlėmis, kalbos vystymasis pagerėjo 15% nei tų, kurie jomis nežaidė.

Žaidimas padeda išreikšti emocijas

Vaikai ne tik šypsosi ir yra laimingi, bet būna ir pikti, liūdni, pavydūs, kažko bijo ir pan. Žaidimas - natūralus būdas parodyti savo jausmus, emocijas ir išreikšti neigiamus jausmus teigiamu būdu.

Ką jūs galite padaryti: Tegul jūsų vaikas žaidžia savo kambaryje, ramioje erdvėje - tegu išgyvena visą puokštę jausmų.

20170602155917-50227.jpg