10 patarimų auginantiems NEVALGIUKĄ

10 patarimų auginantiems NEVALGIUKĄ

29. Jul 2015, 12:26 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

"Mano vaikas visai prastai valgo - vieną du šaukštus per dieną. Nebežinau, ko imtis" - dažnai girdime iš mamų, kurių mažyliai itin prasti valgytojai.

10 naudingų patarimų, ko imtis.

  • Bet koks fizinis diskomfortas daro įtaką vaiko apetitui. Patikrink, ar jis neserga, neturi temperatūros, neskauda gerklės, o gal jam dygsta dantys?
  • Tavo mažylis gali būti visai nealkanas po stiklinės pieno ar sulčių, o gal jūs dažnai užkandžiaujate? Tuomet vaiko pilvelyje tiesiog nebėra vietos normaliam maistui. Todėl nereikėtų vaikui duoti daug gerti prieš ir valgio metu, geriausia pavalgius. Jei yra galimybė, išbraukite iš pirkinių sąrašo sultis, kuriose yra daug cukraus.
  • Prieš valgį pažaiskite su vaiku tam, kad sužadintumėte apetitą. Nepamaišys eilinis pasivaikščiojimas.
  • Papasakok vaikui kokią nors juokingą istoriją, pavyzdžiui, kad jo/jos pilvelyje duona ar barankytė rengia vakarėlį (padėk ranką ant pilvelio ir pasakyk, kad jauti kaip duona šoka). O po to pasakyk, kad morka, cukinija ar bulvytė taip pat norėtų linksmintis vakarėlyje ir įdėk jam į burnytę daržoves.
  • Atmink, kad mažylis, sulaukęs metų, jau ne taip greitai auga kaip naujagimis. Todėl duok jam pakankamą kiekį maisto, bet nepersistenk – tegu geriau valgo penkias nedideles porcijas nei tris dideles. Juk daržovės ar vaisiai taip pat padeda užpildyti skranduką.
  • Stenkis maitinti mažylį tuo pačiu metu. Kai vaikas žino dienos grafiką, jis, greičiausiai, pradės jausti alkį, kai artinsis pietų ar priešpiečių metas.
  • Jei išbandei viską ir niekas nepadeda, tuomet pabandyk „papirkti“ vaiką. Nors ekspertai sako, jog saldumynais papirkti vaiką, kad jis tik suvalgytų sriubą – blogai, mes būsime realistai: vaikas puikiai supranta, kad saldainis ar kitas skanumynas kur kas skaniau nei brokolis.
  • Žinoma, visur turi būti saikas, kas vakarą to jokiu būdu nedarykite (kenkia mažylio sveikatai), tačiau kartais galima. Be to, be saldumynų gali savo nevalgiai atžalai pasiūlyti mėgstamus vaisius ar žaidimą, o gal kokią pramogą, jei jis tik suvalgys pietus.
  • Valgio atsisakymas – įprastas besivystančio vaiko elgesys. Juk maistas vaikui – pats paprasčiausias dalykas, kurį jis gali pats kontroliuoti: valgyti arba ne. Jei tavo mažylis nenori valgyti – nepriimk to asmeniškai! 2 metai – tai tinkamiausias laikas kontroliuoti tėvus.
  • Kai vaikai skuba, jie valgo! Ir toliau siūlyk valgį iš lėkštės, tegu valgo.

Gal tu žinai savų būdų, kaip paskatinti vaiką valgyti daugiau? Pasidalink savais patarimais.