3 patarimai būsimų darželinukų tėvams

3 patarimai būsimų darželinukų tėvams

20. Aug 2012, 08:30

Jūsų mažylis šį rudenį pradeda lankyti lopšelį ar darželį? Pasidalinkite patirtimi, kaip ruošiate jį šiam atsakingam žingsniui. Keletas patyrusios pedagogės pastebėjimų.

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

 

1.Pradėjus lankyti darželį, gali pasikeisti vaiko elgesys.

 

Ar pasikeis vaiko elgesys, labai priklauso nuo to, kaip vyksta adaptacija prie darželio. Jeigu ji iš tiesų sunki, o vaikas yra sunkiai prisitaikantis ir pritampantis prie naujų gyvenimo sąlygų, gali pasikeisti jo emocinė būklė ir elgesys.

 

Tėvai gali pastebėti, kad sutriko mažylio miegas. Būna, iki tol gerai miegojęs mažylis ima prabusti naktį, nenori užmigti vakare, krūpčioja naktimis, keliasi į tualetą. Gana neretai pasitaiko, kad vaikas gali tapti piktesniu, imti muštis ar kitaip pasikeisti jo elgesys. Tokį elgesį galima apibūdinti kaip vaiko protestą prieš pasikeitusį jo gyvenimą ir pradėtą lankyti darželį. Tačiau jei adaptacija prie darželio nebus sunki, ypatingų elgesio pasikeitimų tėvai gali ir nepastebėti.

 

2. Kiekvienam vaikui adaptacija prie darželio trunka skirtingai.

 

Tai, kiek truks vaiko pratinimasis (adaptacija) prie darželio, priklauso nuo dviejų veiksnių: vaiko individualių savybių, jo gebėjimo prisitaikyti prie naujų aplinkybių bei nuo auklėtojos įdedamų pastangų. Adaptacinis laikotarpis pradedančiam lankyti vaikui yra, ir niekur nuo jo nedingsi. Savo praktikoje turėjome mergaitę, kuri atvesta kasdien verkdavo šešis mėnesius. Baigėsi šeši mėnesiai ir kaip kas ranka nuėmė.

 

Neretas atvejis, kad vaiko ašaros prasideda tik po kelių dienų, o ne pačią pirmą. Mamos stebisi: „Kaip čia taip, juk iš pradžių viskas buvo gerai, jis savaitę ėjo ir neverkė?...“. Taip, adaptacija gali pasireikšti ir vėliau.

 

3. Tėvai turi pasitikėti pedagogais ir neabejoti savo sprendimu leisti mažylį į darželį.

 

Leisti vaiką į darželį ar lopšelį pirmiausia yra didelis stresas mamai. Maži vaikai puikiai jaučia tėvų savijautą. Ir jei šie baiminasi, nerimauja, nepasitiki darželiu, tai persiduoda vaikui. Jei mama išsigandusi ir nepasiruošusi leisti vaiką į darželį, pirmas dalykas, ką reikėtų padaryti – nusiraminti mamai.  Ji turi apsispręsti, kad darželis- geriausia išeitis jos vaikui šiandien. Tada ir vaikui bus lengviau adaptuotis.

 

Jeigu šiais metais Tavo mažylis pradeda lankyti lopšelį- darželį, pasidalink patirtimi, kaip Tu ruošiesi ir ruoši jį naujam gyvenimo etapui?

20. Aug 2012, 13:23

Mes irgi eisim i darzeli nuo rugsejo, kol kas as tik pasakoju jam kaip ten bus smagu, kad susiras nauju draugu... Tai paklausus ar nori i darzeli dabar sako noriu 😀 o kaip bus ziuresim...

20. Aug 2012, 11:45

Mano dukryte jau pora menesiu lanko darziuka po puse dienos. Pirmas kelias dienas noriai ejo i darzeli, zaide su vaikais. Paskui viskas apsiverte aukstyn kojom. Vaikas labai verkdavo tik atsibudusi ir sakydavo "nenoriu i darzeli". Darzelyje vos ne atplesti nuo manes reikedavo, pati iseidavau verkdama. Po keliu savaiciu jau zadejau pasiduoti ir nebevesti vaiko i darzeli, nes tiek man, tiek jai buvo labai sunku. Bet aciu Dievui, musu kosmaras baigesi kazkur po triju savaiciu 😀 Dukryte dabar noriai eina i darzeli. Bet vel bijau rugsejo menesio, nes tada eisime i kita darzeli ir ten jau jai reikes visa diena pasilikti. Tikiuosi to pacio kosmaro nebereikes pereiti.

20. Aug 2012, 09:09

mes nuo rugsejo pirmos eisim, tai mane toks jauduliukas jau ima😀 idomu, kaip seksis, kai buvom nueje apsiziureti, tai sunus labai norejo likti zaisti😀