3 patarimai, kaip vaiką išmokyti naudotis šaukštu

3 patarimai, kaip vaiką išmokyti naudotis šaukštu

15. Apr 2015, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sulaukęs metų vaikas yra pakankamai stiprus, o rankytės – tvirtos, kad galėtų be suaugusiųjų pagalbos pradėti mokytis valgyti šaukštu. Suteikite jam toki progą.

3 patarimai, padėsiantys išmokyti vaiką meistriškai valdyti šaukštą.

1. Du šaukštai - vienas jums ir vienas jam

Net jeigu jūs pati šaukšteliu maitinate mažylį, kitą šaukštelį duokite mažyliui – lai jis pats bando valgyti. Neatimkite iš mažylio malonumo taip pažinti pasaulį ir eksperimentuoti su valgiu. Net jeigu vaikelis išsitepė rūbus ar išterliojo stalą, susilaikykite jo neapibarę. Juk mažylis tik mokosi. Tam, kad nauja veikla virstų įgūdžiu, reikia daug „treniruočių“. Pamažu vaikas išmoks naudotis stalo įrankiais, o jūs galėsite džiaugtis, kad auginate savarankišką mažylį.

Dvejų metų mažylis jau tikrai yra pajėgus valgyti pats, be mamos pagalbos. Kuo labiau stengsitės jam padėti, tuo ilgiau mažylis to neišmoks. Kitaip sakant, pernelyg rūpestingi tėvai daro vaikui „meškos paslaugą“.

2. Šaukštu valgoma, o ne trankoma per stalą

Tai, kad šaukštas yra stalo įrankis, skirtas valgyti, o ne, pavyzdžiui, muzikos instrumentas, mažylis supras, jeigu nuo mažų dienų pratinsite jį valgyti kartu prie pietų stalo. Žinoma, jis sėdės savo kėdutėje ir valgys jam tinkamą maistelį, tačiau jam formuosis įgūdis, kad dabar yra pietūs, visi prie stalo sėdėdami valgo košę šaukštu. Turbūt, neabejojate, kad geriausias vaiko mokytojas- pavyzdys. Matydamas jūsų elgesį prie stalo, jo mokosi ir mažylis.

3. Maistas - ne žaislas, o dalykas rimtas

Maistas nėra skirtas žaisti, tai ne plastilinas, kurį galima minkyti ar dažai, kuriais piešiama ant sienų. Šią taisyklę vaikas turi suprasti nuo mažų dienų. Jeigu vaikas labai priešinasi pietums ar vakarienei, akivaizdžiai sukiojasi kėdėje, išdykauja su maistu, geriausia išeitis jo nebarti ir neversti valgyti. Galbūt jis tiesiog ne alkanas? O gal neseniai davėte jam kaloringą užkandėlę – sausainį, saldainį, ir jis iki pietų nespėjo išalkti?

Kada ir kaip jūsų mažylis išmoko naudotis stalo įrankiais?

floryte floryte 15. Apr 2015, 15:10

Taip ir dariau, vienas šaukštas - mažylei, kitas - man. Dar ir dabar kartais taip darau. Nebesileidžia maitinama, nors dar ir pati gerai valdyti šaukšto nemoka😀