3 rudens pavojai kūdikio odai

3 rudens pavojai kūdikio odai

15. Sep 2015, 14:03 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rudenį atvėsus oram, gali paūmėti tam tikros vaikučio odos ligos, kurios šiltuoju metų laiku ne tokios pastebimos.

1 pavojus: paūmėjęs atopinis dermatitas

Šaltuoju metų laiku, jei vaikas linkęs į atopinį dermatitą, kad ir kaip jį besaugotum, odos būklė neretai paūmėja. Labai sausai ir sudirgintai mažylių odelei gali pakenkti net šiurkštūs drabužiai, todėl patariama rinktis natūralaus ir švelnaus audinio medžiagas.

Kokiomis priemonėmis tepti tokio vaiko odelę, patars vaiko gydytoja. Atopinio dermatito kamuojamam mažyliui gali kenkti pernelyg dažnos maudynės, netinkamas vaikiškos kosmetikos ir skalbimo priemonių naudojimas. 

2 pavojus: prakaitinė

Nors gali atrodyti, kad prakaitinė būdingesnė vasaros metu, visgi ji neretai pasitaiko ir šaltuoju sezonu. Ypač tada, kai bijodamos, kad kūdikiai nesušaltų, mamos per daug juos prirengia ir dar apkloja storais patalais. Pagalba prakaitine išbertam vaikučiui – gerai vėdinamos patalpos, natūralūs rūbeliai ir rengimas lengvesniais rūbais.

3 pavojus: nušalimas

Kūdikio odelė labai pažeidžiama, ji gali nušalti net ir tuomet, kai lauke yra pliusinė temperatūra. Labai svarbus rodiklis yra ne tik oro temperatūra, bet ir drėgmė bei vėjas. Esant didesniam vėjui vaikai jaučiasi šalčiau, negu rodo lauko termometras.

Priemonės nuo nušalimo rekomenduojamos tik žiemą, kai temperatūra  nukrenta 10 laipsnių ir žemiau nulio. Tada reikia rinktis kremus, kurių sudėtyje nėra vandens. Tačiau kai kuriems vaikams odelė į šaltį ir darganą sureaguoja anksčiau, tada verta odelę jam patepti net ir esant pliusinei temperatūrai.   

Tai, kad vienas kūdikis į temperatūrą reaguoja kitaip, negu jo bendraamžis, jam greičiau parausta, šerpetoja veidukai lauke, priklauso ir nuo įgimtų vaiko savybių – jo kraujotakos ir pan.