4 patarimai, kad pietų miegelis būtų saldesnis

4 patarimai, kad pietų miegelis būtų saldesnis

05. Jun 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mums, tėvams, neretai tenka gerokai pasistengti kiekvieną dieną, jei norime savo mažylius suvilioti pietų miegeliu. Kaip rodo apklausos ir tyrimai, vaikai neretai miega mažiau negu reikėtų.

O per mažai mažai miegantis vaikas rizikuoja turėti antsvorio problemų, jau nekalbant apie nervų sistemą, širdies bei kraujagyslių darbą, turi neigiamą poveikį mokslams.

Šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė tikino, kad pietų miegas mažiems vaikams ne tik kad reikalingas, o tiesiog būtinas. Tai būtinybė tuo metu pailsėti ir augti.

Tačiau lengviau pasakyti nei padaryti. Mat ne visi mažyliai, ypač tie, kurie jau ūgtelėję, leidžiasi lengvai įkalbami pamiegoti dieną.

Štai keletas gero miego patarimaų, kurie padės ir lengviau atsigulti, ir geriau išsimiegoti:

I patarimas – laikykitės miego režimo

Patartina vaikutį stengtis migdyti tuo pačiu metu – tiek dieną, tiek nakčiai.

II patarimas – paisykite miego ritualų

Anot gydytojos N.Vaicekauskienės, vaikas prieš miegą neturi turėti jokio sąlyčio su elekronika – neleiskite prieš atsigulant dar pažiūrėti TV, sėdėti prie kompiuterio. Taip pat prieš miegą neužsiimkite aktyvia veikla. Prieš guldydami vaiką, eikite kartu nusiplauti rankyčių, išsivalyti dantukų (jei nakčiai), pasiklausykite ramios muzikos ir pan. Žinoma, nepamirškite paskaityti vaikučio mėgstamos pasakos, nes juk šiaip gulėti ir stengtis užmigti neįdomu.

III patarimas - sukurkite jaukią, ramią aplinką

Prieblanda, tyla, patogi lovytė…visa tai padės vaikučiui lengviau užsnūsti.

Anot gydytojos, pastebėta, kad darželyje pietų miegas nėra toks kokybiškas kaip namuose, kai gulasi visa kompanija, vienas vaikas po valandos, žiūrėk - jau prabudo, kitas dar nori pasnausti.

IV patarimas - nepermigdykite vaikučio

Yra ir kita istorijos pusė – pietų miegu nereikėtų piktnaudžiauti.

„Jei pastebite kelias dienas, kad mažylis po pietų miego pabudo suirzęs, persimiegojęs, gal reikėtų žadinti anksčiau. Tai darykite švelniai, žaidžiant, pakutenant. Tuomet kokybiškesnis bus nakties miegas. Pusantros valandos pietų miego turėtų pilnai pakakti“, - patarė gydyoja N.Vaicekauskienė.

Atostogos, gimtadieniai išvykos ir kiti nenumatyti reikalai ima ir sugriauna dienotvarkę – tuomet migdymo ritualų nebelieka. Vis tik specialistai teigia, kad reikėtų režimą stengtis išlaikyti. Na o jei nepavyksta – grįžus namo stengtis jį prisiminti kuo greičiau.

Kaip žinoti, ar jūsų vaikui reikia pietų miego?

Tėveliams, kurių mažylis jau protestuoja prieš pietų miegą ir jie pradeda abejoti, o gal tikrai jam jau to nebereikia...gal jis pats geriau žino – gydytoja siūlo būdą, kaip tai patikrinti.

„Jei vaikas užmiega dieną ir atsikelia žvalus, vadinasi, jam miego dieną reikia. Jei mažylis sako, kad nenori miego, bet paskaičius trumpą pasaką ir paguldžius, jis lengvai užmiega, vadinasi, miegelio jam reikia. Jeigu grįžęs iš darželio priešmokyklinės grupės ar mokyklos vaikas suirzęs, piktas, mėtosi nuo vienos veiklos prie kitos, pamąstykite, galbūt jam dar reikia pamiegoti namie“ – patarė gydtoja.

Kokybiškas poilsis labai svarbus vaiko raidai, tad jei jau niekaip niekaip nepavyksta pamiegoti, bent jau ramiai pagulėti ar pasėdėti vartant knygutę, o gal tiesiog svajojant tikrai reikėtų.