43-44 savaitė: mažylis viską išmėto

43-44 savaitė: mažylis viską išmėto

03. Nov 2011, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip auga vaikutis pirmaisiais savo gyvenimo metais? Apie tai sužinosi skaitydama specialiai Tau „Mamyčių klubo” paruoštą vystymosi kalendorių. Šiandien pasakojimas apie 43-44 savaites. 

Žiūrėk, kaip aš augu

Gali būti, kad šiame amžiuje tavo mažylio mėgstamiausias žaidimas „išmėtom ir išliejam". Namai virsta netvarka – gėlių vazonai krenta, batai stebuklingu būdu „iškeliauja“ iš batų dėžės ir daugelis kitų daiktų neberanda savo vietos.

Žaisdamas šį suaugusiems nepriimtiną žaidimą vaikas tyrinėja priežasties-pasekmės ryšį ir tai, kaip jis pats gali įtakoti daiktų tvarką.

Pavyzdžiui, jis išverčia dubenį su vaisiais ir žiūri, kaip visi vaisiai pabyra ant grindų. Jeigu vaikas gabus ir smalsus, sudėlios vaisius atgal į dubenį. Tokiu būdu jis mokosi, kad gali daryti įtaką šalia jos esantiems daiktams.

Puikus šio sugebėjimo lavinimas šiame amžiuje – skirtingi žaislų paviršiai, ant kurių yra daug mygtukų, ant vienų spaudžiant – kažkas įvyksta ir pan.

Mažylio priežiūra

Jeigu tavo mažylis pabunda su „lojančiu“ kosuliu, greičiausiai tai laringitas. Tai – ūmus infekcinis susirgimas, kuriam būdingas gerklų gleivinės ir trachėjos uždegimas, dėl kurio sutrinka gerklų funkcija, kalba ar kvėpavimas.

Neretai laringitas prasideda peršalus. Jeigu tavo vaikutis susirgo laringitu, tačiau jis linksmas, miega ir valgo gerai, šis susirgimas nerimtas. Visgi jei vaikučiui yra sunkumų su kvėpavimu, reikia pasirodyti gydytojui.

Tu ir tavo šeima

Artinantis pirmajam mažylio jubiliejui, daugelis mamų vis dažniau susimąsto apie išėjimą į darbą. Tačiau ne taip paprasta palikti vaiką su močiute ar svetimu žmogumi – aukle, jei iki šiol jis buvo tik su mama.

Tavo ryšys su mažyliu toks stiprus, kad jaudiniesi kiekvieną minutę, kai nesi su juo. Tai suprantama, kad nerimauji ir ilgiesi – tai liudija, kad esi gera mama.

Ar žinai, kad šiame amžiuje vaikas nesupranta TV reikšmės?

Mažylis matos spalvingus paveikslėlius TV ekrane, tačiau nesupranta, kas vyksta jame. Neleisk žiūrėti televizoriaus, nes jis daugiau išmoks ne prie TV sėdėdamas, o dalyvaudamas realiame gyvenime.