Mama Dalia: Ar pakanka maisto mano kūdikiui?

Mama Dalia: Ar pakanka maisto mano kūdikiui?

22. Sep 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Dalios laiško redakcijai:

Mane kankina klausimas, ar pakanka maisto mano kūdikiui. Mergytė gimė 2980 g. Dabar jai 5,5 mėnesio ir sveria apie 6800 g. Pradėjau įvesti košę nuo 4,5 mėnesio ir dabar ji visai nebenori gerti pieno....Keliasi ji apie 8.30-9 val. ir jei duodu pieno, nenoriai nugeria apie 100 ml. Gal tada geriau pusryčiams duoti grūdinės košytės (kad sočiau būtų) ir jei dar norės užsigerti pieno, tada apie 12- 12.30 val. pieno, 15 val. pietums daržovių košės, 6 val. pieno ir 9 val. pieno bei miegelis. O nuo 6 mėnesių jau tada 6 val. pieną pakeisčiau vakariene (vėl grūdine, tik kitos rūšies košyte). Ką manote apie tokį dienos meniu kūdikiui?

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Rūta Taminskienė:

Mergytė sveria pakankamai pagal savo gimimo svorį, ji auga tikrai gerai. Nėra aišku, kokį pieną geria, ar nutrauktą mamos pieną, ar pieno mišinį. Tai svarbu, komentuojant jos meniu. Ar jau pradeda dygti dantukai? Mažylės primaitinimas gana ankstyvas. Jei kūdikis gerai auga, galima košes pradėti nuo 5-6 mėn., iki tol vien žindymas arba pieno mišinys.

Kartais primaitinimo tirštu maistu pradžia gali būti ir nuo 4-5 mėn.:

-jei yra reto tuštinimosi problemos,

-jei per lėtai auga svoris,

-jei nepakanka mamos pieno,

-jei vaikas labai domisi papildomu maistu,

-anksti dygsta dantukai, 

Įvesto papildomo maisto stabdyti nereikia, bet nereikia jo duoti per daug.

5,5 mėn. vaikučiui turėtų užtekti 1 košės pietums, kiti maitinimai pienu. Nieko blogo, jei ryte išgeria pieno mažiau, o kitus kartus jo geria pakankamai.

6-7 mėn. amžiuje jau galima duoti košės 2 kartus per dieną. Jei primaitinimo pradžia buvo ankstesnė, nuo 4,5 mėn., tai ir 5,5 mėn. galite palaipsniui įvesti antrą košę - kruopų, tik neskubėkite, užteks kelių šaukštelių ryte, galima ir po pieno, duokite geriau po mažesnę porciją - užtektų išdidinti iki 100 g. Su pieniška koše mažylė gaus kartu ir pieno, jei jo gerti ir atsisakytų.

Nuo 8 mėn. - košės galima duoti 3 kartus: pusryčiams, pietums ir vakarienei. Jei košės porcija nedidelė, jei vaikas mažai gera pieno, galima pieniškos kruopų košės duoti pvz. 50-70 g pusryčiams, pietums daržovienė, vakarienei vėl pieniška košė 50-70 g, tiesiog viena pieniškos košės porcija (100-140 g) išdalinama į 2 kartus. Priešpiečiams, pavakariams - siūlomas pienukas.

Prie pieniškos košės užsigėrimui - taip pat pienukas, kiek vaikas jo nori. Svarbu nepermaitinti. Augant mažylei, išgeriamo pieno kiekis mažės, papildomų skysčių vaikas gaus su sultimis, vandeniu, arbata.

Ekspertai