5 auksinės taisyklės tėvams

5 auksinės taisyklės tėvams

21. Jul 2015, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Visi tėvai nori, kad jų vaikai užaugtų valingi ir tvirti.

5 patarimai visų vaikų tėvams:

1. Nedarykite už vaiką to, ką jis pats gali padaryti.

Štai mažasis pamatė naują žaisliuką, kurį specialiai padėjote ten, kur pasiekti reikia pastangų. Vaikutis, prašydamas paduoti žaislą, gali graudžiai virkauti. Tačiau neskubėkite pritraukti jo artyn, neatimkite iš mažylio galimybės pasistengti. Vaikas labai džiaugsis, jei tikslą pasieks pats. Be abejo, daug kur vaikučio galimybės ribotos ir gana dažnai jis negali pasiekti trokštamo rezultato. Tuomet jam reikia padėti.

2. Mokykite vaiko savarankiškumą.

Nuo pat mažų dienų mokykite vaikus būti savarankiškus: susitvarkyti žaislus, praustis, valytis dantukus, rengtis, šukuotis. Mažylis mokosi būti kruopštus, savarankiškas ir taip ugdo valią.

3. Vaikui svarbu turėti dienos režimą.

Nors ir koks atrodytų nepatrauklus tas žodelis "režimas", vaikas turi jį turėti ir jo laikytis. Pusryčiai panašiu laiku, pasivaikščiojimas lauke, vakare tuo pačiu laiku į lovą, prieš miegą - pasakėlė ir bučkis, - tai labai svarbu mažajam. Žinodamas, kas po vyksta, mažylis jausis saugus ir ramus.

4. Auklėjimo taisyklės galioja ir tėčiui, ir močiutei.

Taip pat labai svarbu, kad visi šeimos nariai vienodai auklėtų vaiką. Jei mama ko nors neleidžia, o tėtis ar močiutė numoja ranka į draudimą, vaikas sutrinka, o vėliau išmoksta gudrauti: vienaip elgiasi namie, kitaip – darželyje ar pas senelius. Tėtis ir mama yra vaiko tėvai, jie atsakingi už vaiko gerovę, tad belieka seneliams, auklėms ir kitiems namiškiams pasakyti, kokių taisyklių laikosi jų šeima ir paprašyti, kad taip elgtųsi visi artimieji.

5. Niekada neapgaudinėkite vaiko.

Tik taip galėsite reikalauti iš jo to paties. Dažnai norėdami nuraminti mažiuką, suaugusieji ką nors pažada: žaisliuką, saldainį. Vaikas nusiramina, o suaugusieji pamiršta ką sakę. Bet vaikas viską atsimena! Jei patys nesilaikysite duoto žodžio, vaikas pripras, kad pažadų galima netesėti, ir pats taip elgsis.

Kokių taisyklių laikotės jūs?