5 meilės kalbos: palaikymo žodžiai

08. Feb 2019, 09:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Psichologė Daiva Martinkuviene iš www.tevystespsichologija.lt plačiau pasakoja apie palaikymo žodžius, pataria kada ir kokius sakyti savo vaikams.

Niekas neabejoja, kad ištarti žodžiai gali labai daug: meilūs, padrąsinantys žodžiai užtikrina vaiko vidinį vertės ir saugumo jausmą, o žeidžiantys gali net pakenkti vaiko savigarbai. Vaikas visą gyvenimą jaučia žodžių suteiktą naudą arba padarytą žalą. O ypač jautriai į išsakytus žodžius reaguoja vaikas, kurio pagrindinė meilės kalba yra palaikymo žodžiai.

Kaip atpažinti vaiką, kuriam labai svarbu girdėti palaikymo žodžius?

Vaiko poreikį palaikantiems žodžiams rodys pats vaiko elgesys. Nuolat bendraujant su vaiku, stebint jį kasdienėse situacijose greit pastebėsite, kad jis pats stengiasi pagirti kitus. Jūs dažnai girdėsite, kad jam, pavyzdžiui, skani jūsų išvirta sriuba, kad jūs gražiai atrodote ar, kad tėtis geriausiai vairuoja mašiną ir pan. Įsiklausykite, ko dažniausiai jūsų vaikas prašo. Jei vaikas prašo įvertinti jo piešinį ar naujai sukonstruotą lego figūrėlę, jei prašo išanalizuoti mokykloje kilusį konfliktą, vadinasi, jam svarbu išgirsti palaikymo žodžius. Atkreipkite dėmesį į tai, kuo vaikas skundžiasi. Gal jis jaučiasi neįvertintas, nesuprastas, gal mokykloje mokytoja niekada nepagiria jo atlikto darbo ir kt. Tai irgi informacija mums, kad vaikui labai svarbūs yra palaikymo žodžiai. O kartais galima tiesiog paklausti, kaip vaikas supranta, kad tėvai jį myli. 

Kaip išreikšti meilę per palaikymo žodžius? 

Ankstyvoje vaikystėje, kai vaikai dar sunkiai suvokia žodžių reikšmes, palaikymą žodžiais pravartu derinti su prisilietimais. Kūdikiai gerai suvokia emocinį žodžių turinį, todėl mūsų nuotaikingai, švelniu balso tonu ištarti žodžiai ir švelnus prisilietimas perteikia mažyliui emocinę šilumą ir meilę. Frazė „aš tave myliu“ visada turėtų tą ir reikšti – ir tiesiogine prasme, ir potekstėje. Tuos pačius žodžius tariant vyresniam vaikui, neturėtų atsirasti papildomų sąlygų, kaip, pavyzdžiui: “aš tave myliu, bet noriu tau pasakyti...“ Atsiradusios sąlygos keičia pačią žodžių prasmę, tarsi paneigia pačią meilę ir į tai ypač jautriai reaguoja tie, kurių pagrindinė meilės kalba yra palaikymo žodžiai.

Palaikymą vaikui galime išreikšti pagyrimo ir padrąsinimo žodžiais, svarbią vietą užima ir nukreipiamieji žodžiai. 

Pagyrimo žodžiai. 

Visi pagiriamieji žodžiai turėtų būti nuoširdūs ir vartojami atsakingai – tik tada jie taps reikšmingi vaikui. Svarbu, kad pagyrimas būtų konkretus. Neapsiribokite vienu žodžiu „šaunuolis(-ė)“, o sakykite konkrečiai už ką giriate, pavyzdžiui, „koks tu stiprus – vienas įlipai į tokį aukštą kalną“ arba „kaip šauniai suderinai spalvas savo piešinyje“ ir pan. Girkite už bet kokią teisingai atliktą veiklą. Žodžiai tampa daug veiksmingesni, jei vaikui pasakomi tada, kai jis yra nuveikęs kažką, dėl ko pats džiaugiasi ir tikisi pagyrimo. Vaikai puikiai supranta, kada giriama dėl tikrų priežasčių, o kada vien tam, kad jis pasijustų geriau, todėl venkite nenuoširdžių komplimentų.  Vaikai pozityviai reaguoja ir į pagyrimus, kurie buvo išsakyti vaikui nedalyvaujant, tačiau atsiliepimus jie išgirdo iš trečiųjų asmenų. Todėl nepamirškime savo vaikučių pagirti aplinkiniams: močiutei, seneliui, tetai ar mokytojai. Jei jūsų vaikas jau mokinukas, tai erdvė palaikymo žodžiams dar prasiplečia. Girkite vaiką ne tik už puikų rezultatą, bet ir už kasdienes pastangas. Tokie pagyrimai įkvepia tolimesnėms veikloms. Kartais pravartu vaiką pagirti avansu. Jei matote, kad šiuo metu vaikučio nėra už ką pagirti, galite pasakyti avansu: „Tu pradėjai piešti? Vadinasi, greitai pamatysiu ką nors gražaus“ arba „Išplauk, prašau, puodelius – tu puikiai tai moki“. Avansu išsakyti pagyrimo žodžiai veikia ne ką blogiau, nei žodžiai po atlikto darbo. 

Padrąsinimo žodžiai. 

Žodis „drąsinti“ reiškia „įkvėpti drąsos“. Ne kiekvienoje situacijoje mes jaučiamės pasitikintys savimi. Vaikai taip pat. Neretai mums trūksta paprasčiausiai drąsos, kad galėtume siekti užsibrėžtų tikslų. Ne išimtis – vaikai. Todėl mūsų, kaip tėvų, pareiga yra padrąsinimo žodžiais pažadinti užslėptą vaiko potencialą. Nepamirškime, kad norėdami padrąsinti savo vaiką, mes patys turime jaustis gerai: būti kuo geriausios fizinės, protinės, dvasinės ir emocinės sveikatos. Tik tada mūsų žodžiai pasieks vaiko širdį. Didžiausias vaikų drąsinimo priešas yra pyktis. Piktai išsakydami savo pastabas, mes ne tik nepasieksime norimo rezultato, bet ir dar labiau pabloginsime santykius su vaikais. Visada stenkimės įsakymus keisti klausimais, reikalavimus – prašymais. Pavyzdžiui, kalbėdami su paaugliu, vietoj: „Nueik tuoj pat į parduotuvę“ paklauskime jo: „Gal gali dabar nueiti į parduotuvę?“. Ir tikėtina daug greičiau sulauksime pageidaujamo veiksmo, nes kai drąsiname vaikus dirbti įvairius darbus, jie yra linkę greičiau juos atlikti. 

Neretai vaikams vien mintis, kad tėvai palaiko juos, veikia geriau, nei pats griežčiausias nurodymas. Tam, kad vaikui kiltų tokia mintis, tėvai turi išsakyti jam savo palaikymą. Daugelis tėvų galvoja, kad vaikai ir taip žino, ką tėvai jiems pasakytų, tačiau iš tikrųjų vaikai tik įsivaizduoja arba tikisi, bet juos įkvėpia tik pilnas įsitikinimas. O tai atsitinka tik nuo išsakytų žodžių. Todėl būtina palaikymo žodžius ištarti garsiai. Stenkitės rečiau nurodinėti klaidas, bet dažniau pasiūlykite vaikams problemų sprendimo variantus. Vaikams, kurių pagrindinė meilės kalba yra palaikymo žodžiai, kritiką išsakykite labai apgalvotai, nes į kritiką tokie vaikai reaguoja labai jautriai. Teisingi, bet žeidžiantys žodžiai neįtikins vaiko jūsų meile. Nepadės ir griežtos frazės. Kuo dažniau ieškokite savo vaikų veikloje kažko gero, pozityvaus. Pavyzdžiui, atliekant smulkius namų ruošos darbus ar užklasinėje veikloje, kūryboje, sporte. O, kad palaikymo žodžiai taptų dešimt kartų veiksmingesni, ištarkite juos žiūrėdami vaikui į akis. 

Kaip tinkamai išreikšti palaikymą vaikui? 

Nelaukime ypatingos progos, kad išsakytume vaikui palaikymo žodžius. Kai grįžtate iš darbo, tiesiog pasakykite: „Aš pasiilgau tavęs“. Kai matote dukrą prie veidrodžio, garsiai pasidžiaukite: „Kokia tu graži!“. Pažadinkite vaikutį žodžiais: „Labas rytas, saulute/spindulėli, kelkis, nes man be tavęs tamsu“ arba tiesiog be progos ištarkite: „Man patinka į tave žiūrėti“. Įsipareigokite pagirti savo vaiką visą savaitę už bet ką, ką jis atliko gerai. Išsakykite mažiausiai du komplimentus per dieną. Ir taip paeksperimentuokite bent savaitę. Įdėkite į kuprinę ar penalą lapelį „Aš tave myliu“. Pasikabinkite lentą, ant kurios kabinsite vieni kitiems malonius laiškelius. Įrašykite savo balsą ir pasiūlykite vaikui jo klausytis, kai bus stovykloje ar pas senelius. Sugalvokite ypatingus mielus vardus kiekvienam šeimos nariui ir vartokite juos namie taip išreikšdami meilę vienas kitam. Vadovaukitės formule, kuri leis jūsų vaikui jaustis mylimam ir nuolat papildyti meilės rezervuarą: PŽ+PD+AK (tarkite palaikymo žodžius (PŽ) + išsakykite pozityvius dalykus (PD) + sakykite juos žiūrėdami vaikui į akis (AK)). Ir būkite kūrybingi, ieškodami tik jūsų vaikui tinkamų palaikymo žodžių. Nuolat didinkite palaikymo žodžių arsenalą ir proporcingai didės vaiko tikėjimas jūsų meile. 

Galbūt jums patiems palaikymo žodžių kalba yra labai sunki ir tam, kad ją įvaldytumėte, patiems reikės pastangų ir kantrybės, tačiau patikėkite – pasistengti verta. 

Komentuoti neleidžiama