5 taisyklės, kurias turite žinoti prieš bausdami vaiką

5 taisyklės, kurias turite žinoti prieš bausdami vaiką

30. Jul 2012, 08:00

Kad ir kaip norėtume, ne visada auginant vaikus pavyksta išvengti bausmių. Nekalbame apie fizines bausmes – tikime ir linkime, kad jūs jų netaikytumėte niekada.


Kad ir kaip norėtume, ne visada auginant vaikus pavyksta išvengti bausmių. Nekalbame apie fizines bausmes – tikime ir linkime, kad jūs jų netaikytumėte niekada. Ką reikia žinoti apie bausmes vaikui?

 

Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė:


Taisyklė Nr.1: Niekada negalima bausti vaiko supykus


Mama ateina į virtuvę ir randa išpiltas kruopas. Natūralu, kad mama supyksta, nes jai reikia bėgti į darbą, reikia tvarkyti, norisi iš pykčio stipriai nubausti. Tai yra tik emocija, vaikas iš to negaus supratimo apie ribas. Mama turėtų nurimti ir tada racionaliai priimti sprendimą, kokia bus už tai bausmė ar auklėjimo priemonė.

 

Taisyklė Nr.2: Neatidėliokite bausmių skyrimo ilgam


Labai atidėlioti nereikia, pasakyti: „Padarei negerai, o bausmė tau bus vakare“ nereikia. Maži vaikai suvokia tik tiesioginį priežastinį ryšį tarp poelgio ir bausmės. Todėl reikia, kad laiko tarpas tarp to, kas įvyko ir bausmės skyrimo būtų nedidelis.

 

Taisyklė Nr.3: Bausmes taikykite adekvačias


Dabar 21 amžius, fizinių bausmių niekas netaiko, bausmės turėtų būti kažkokių malonių dalykų apribojimas. Maži vaikai yra smalsūs – nori televizoriaus, kompiuterio, žaisliuko, saldainio, nori išeiti į kiemą pažaisti su draugais. Kalbant apie bausmę, tai turėtų būti apribojimas arba atėmimas malonių dalykų iš vaiko gyvenimo.

 

Arba vaiko izoliavimas – suteikimas progos pabūti jam vienam. Kaip ilgai tą padaryti, priklauso nuo vaiko amžiaus. Negalima dvejų metų vaiko uždaryti į kitą kambarį pusei dienos, užtektų ir 10 minučių pabūti tyliai ir ramiai atskirai, kad suprastų, jog tai jo netinkamo elgesio pasekmė.

 

Taisyklė Nr.4: Bausmės turėtų būti motyvuojančių dalykų atėmimas


Geriausia yra ne bausti, o motyvuoti vaiką. Jeigu tu elgsiesi taip ir taip, mes (...)Kartais pakanka griežtu, bet ramiu tonu pasakyti: „man nepatinka, kaip tu elgiesi“ arba „Taip elgtis netinkama“. Vaikui nereikia aiškinti nesudėtingai: „Taip nemandagu daryti, nes teta supyks, o kai supyks...“

 

Taisyklė Nr.5: Negąsdinkite vaiko nebūtais dalykais


Kai tėvai gąsdina vaiką kitais žmonėmis („teta supyks“, „kaimynas supyks“), taip tarsi tėvai nusimeta atsakomybę nuo savęs, tai nėra geras būdas kontroliuoti vaiko elgesį. Tokiu būdu tėvai tarsi pripažįsta savo bejėgiškumą – aš negaliu nubausti tavęs ir pastatyti į rėmus, bet kažkokia baisi teta tą gali.

 

Vaikas supranta du dalykus: pirmas - tėvai bejėgiai su juo susitarti ir antras - tėvai yra melagiai (nes teta ar kaimynė niekada nesupyksta ir neateina).


Kokias bausmes Jūs dažniausiai taikote savo vaikams?