6 patarimai, kaip išsirinkti balansinį dviratuką

6 patarimai, kaip išsirinkti balansinį dviratuką

09. Apr 2015, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Atėjus šiltajam metų laikui pradedame galvoti kaip sudominti savo mažuosius, kad būtų naudinga bei sveika ir įdomu. Turbūt ne viena mama, kuri jau nupirko savo vaikui balansinį dviratuką, pasakytų, kad tai labiausiai pasiteisinęs pirkinys. Tačiau į ką atkreipti dėmesį renkantis šią transporto priemonę, kaip neapsirikti, kaip išsirinkti geriausią ir tinkamiausią mūsų mažyliui. Juk niekas nenorime, kad nupirktas daiktas stovėtų kampe nenaudojamas. Pataria www.vaikodiena.lt

Jums renkantis tinkamą balansinį dviratuką siūlome orientuotis į šiuos kriterijus:

1) Jūsų vaiko amžius. Didžioji dalis mažųjų dviratininkų pirmąjį dviratuką gauna dovanų antrojo gimtadienio proga. Ne išimtis ir populiarėjantys balansiniai dviratukai. Tačiau, kad ir techninėje specifikacijoje nurodytas kriterijus nuo 2 metų, dar nereiškia, kad Jūsų vaikutis būtent nuo šio amžiaus pradės puikiai valdyti šią transporto priemonę. Statistinis vidutinis vaikas, gerai važiuoti pradeda būdamas 2,5 metų, o sulaukęs trečiojo gimtadienio – jį jau valdo puikiai. Gali būti, kad mažylis gali užtrukti net daugiau kaip pusmetį, kol jausis saugus, pradės drąsiai atsispirti ir pats rodys didelį norą važiuoti. Nesėkmingi pirmieji kritimai, pavyzdžio aplink nebuvimas, gali ir sulėtinti šį procesą. Tad didžiausią įtaką darote vis tik Jūs, mielieji Tėveliai. Skatinkite, palaikykite, mokykite, ieškokite pasivažinėjimams kitų bendraminčių vaikų. Pamatysite, kad tuomet, kai mažiausiai tikėsitės, jau turėsite bėgti savo mažajam iš paskos, kuris su malonumu ir pasikrykštaudamas riedės į pakalnę pakeltomis kojytėmis.

2) Fizinis vaiko sudėjimas. Visi vaikučiai gimsta skirtingi, nors lyginami visuomet pagal standartines ūgio ir svorio lenteles. Tad niekas kitas geriau, nei Jūs patys, Tėveliai, nežino Jūsų vaiko sudėjimo, aktyvumo, fizinių galimybių. Į tai reikėtų atsižvelgti ir nepirkti balansinio dviratuko, prieš tai jo „nepasimatavus“, neišbandžius pasėdėti, pavažiuoti. Taip pat reikėtų nepasiduoti reklamai ir nekelti savo mažyliui per didelių reikalavimų, o įvertinti jo fizines galimybes važiuoti šiuo dviratuku. Juk nebūtina, kad jis iškart lakstytų ar po poros važiavimų išlaikytų balansą. Svarbiausia, kad šis žaislas teiktų malonumą ne tik Jūsų vaikui, bet ir Jums.

3) Dviratuko kokybė ir gamintojas. Dviratukų kokybę atspindi ne tiek konkretus gamintojas ar šalis, kurioje pagamintas, kiek pasirinktos techninės medžiagos bei konstrukcija. Kainai tai turi šiokią tokią įtaką. Iš Lenkijos atvežti dviratukai būna pigiausi (nuo 50 Eur) , lietuviški dviratukai siekia vidutinę dviratukų kainų klasę (nuo 70 Eur), už vokišką ar austrišką dviratuką būkite pasirengę sumokėti net ir virš 200 Eur.

4) Techniniai parametrai: sėdynė, stabdžiai, rėmas, vairo pasukimo kampas, rankenėlės, padangos. 

   a) Sėdynė. Perkant bet kokį dviratuką pirmiausia „pasimatuokite“: ar Jūsų vaikutis pasiekia reikiamą aukštį, ar sėdynė nėra per aukšta. Kojytės turi būti nei perdaug sulenktos, nei tik siekti pirštų galiukais. Tuomet jis jausis patogiai, jam bus malonu važiuoti.

   b) Stabdžių rankenėlė. Ne visi balansiniai dviratukai turi stadžius, tačiau kaip bebūtų keista, ne visiems vaikams jų ir reikia. Balansiniu dviratuku vaikas pirmiausia pradeda stabdyti kojytėmis, o ne rankyte spaudžia stabdį. Todėl šį kriterijų įvardintume nesvarbiu.

   c) Rėmas. Balansiniai dviratukai būna mediniai, metaliniai ir iš specialaus apdirbto plastiko (poliamido ir stiklo pluošto junginio). Visi jie turi savų privalumų ir minusų. Medinį dviratuką reikia labiau saugoti, nes medis yra linkęs skilinėti, ypač gavęs drėgmės. Metaliniai dviratukai gali būti plieniniai arba aliuminiai. Šie dviratukai visuomet bus sunkesni, todėl mažyliui bus sunkiau jį suvaldyti, o Jums, esant reikalui, jį nešti. Tačiau jie tinkamesni ilgesniam laikotarpiui, nes išlaiko didesnį vaiko svorį, yra patvaresni, bet gali pradėti rūdyti. Pagaminti iš kompozicinės medžiagos – plastiko, dviratukai yra lengvi, sunkiai sulaužomi, nebijo aplinkos veiksnių, tad turi nemažą tarnavimo laiką. Tačiau jų didžiausias minusas – kaina.

   d) Vairo pasukimo kampas. Daugelis balansinių dviratukų turi ribotą priekinio rato pasukimo kampą. Mes tai įvardintume kaip dideliu privalumu, nes mažieji yra linkę eksperimentuoti važiuojant. Būtent todėl ši funkcija sumažina kritimo galimybę, neleidžia važiuojant pasukti vairo tiek, kad priekinis ratas užsiblokuotų. 

   e) Rankenėlės. Didelis privalumas, jei dviratukas turi apsaugines rankenėles, už kurių laikytis ne tik malonu, bet yra saugomos ir vaiko rankytės.

   f) Padangos. Paskutinis, bet vienas iš svarbesnių faktorių pasirenkant tinkamą balansinį dviratuką ir yra padangų konstrukcija: pripučiamos, bekamerės, kaučiukinės ir padangos iš EVA medžiagos. Vis tik labiausiai pasiteisinusiomis ir patogiausiomis padangomis įvardintume – „senovines“ pripučiamas padangas. Jomis mažyliui važiuoti daug patogiau, daug geriau dviratukas sugeria važiuojamosios dangos nelygumus, greičiau ir sklandžiau rieda. Iš EVA medžiagos pagamintos padangos dažniausiai būna tinkamos dviratukams, kurie skirti važiuoti lygia „kambario“  danga. Ir šios padangos yra pačios pigiausios, tačiau jų nereikia prižiūrėti, jos negali prakiurti.

5) Dviratuko SVORIS. Šį punktą išskyrėme, kaip atskirą ir tikrai labai svarbų, vien todėl, kad iš patirties galime pastebėti, kad dviratuko svoris yra vienas iš svarbesnių kriterijų tėveliams, kuriems po vaiko pasivažinėjimo tenka ne kartą ir ne du, nešti dviratuką rankose, kartais net su pačiu mažuoju. Tad reikia įvertinti ne tik vaiko galimybes vairuoti balansinį dviratuką (kuo lengvesnis, tuo lengviau valdomas vaikučio), bet ir savo jėgas jį pakelti ir patogumą laikyti rankose (specialią rankeną nešimui laikytume dviratuko privalumu). O dviratukų svoris būna įvairus, t.y. nuo 3 kg iki 7 kg. Jis nurodomas techniniame gamintojų aprašyme. Viskas priklauso nuo pasirinktų rėmo konstrukcinių medžiagų. 

6) Kaina. Balansiniai dviratukai kainuoja apie 50-200 Eur. Gerai išreklamuoti ir importuojami iš kitų šalių, gaminami Lietuvoje, parduodami mamyčių turgeliuose ir jau turėję ne vieną šeimininką. Tačiau nei vieni, nei kiti, nėra kažkuo prasteni ar blogesni, nors kaina gali skirtis. Taigi pigiausias – nėra blogiausias, o brangiausias – ne visada pats geriausias! Viskas priklauso nuo Jūsų pasirinkimo. Jūsų mažyliui svarbiausia – pramoga, o ne kaina.

Lietuvoje prekiaujamų dviratukų techniniai duomenys ir trumpi aprašymai:

http://vaikodiena.lt/populiariausiu-balansiniu-dviratuku-modeliu-techniniai-duomenys/#more-9490

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 09. Apr 2015, 13:18

Eleonora turi ir pritariu viskam, ką parašė motinysteveza. Jos medinis, gamintas Lietuvoje, irgi rekomenduoju visiems, nenulipa vaikas vasarą nuo jo ir pavyti - be šansų 😀

motinysteveza motinysteveza 09. Apr 2015, 11:21

balansiniai dviratukai gėrių gėris, sakyčiau kiekvienas vaikas turėtų turėt 😀) jokių ten dviratukų su papildomais ratukais (atgyvena...). nes 2-3 metų mažyliai įvaldo tuos balansinius dviratukus, kad ramiai ir nebepavaikščiosi su jais, tenka vytis. puiki koordinacijos, stambios motorikos lavinamoji priemonė.
beje, aš pirkau labai pigų 120 lt tekainavusį dviratuką, labai identiškos išvaizdos kaip trečioj foto nuo apačios (tik ant mūsų milly užrašas). iš pradžių galvojau, kad būsiu išmetusi į balą pinigus, bet tiek jis "prilipo", kad jau antrus metus mano vidurinėlė neina į kiemą be jo 😀. aš galvoju būtent dėl svorio, man regis jis nesveria nei 3 kg. - tad itin lengva valdyti ir net pačiam vaikui pakelti kur reikia nesudaro jokių problemų. ir va savo metinukei užsimaniau tokio, kuris yra paskutinėj foto... kad būtų lygiavertė su sesėm.. ką ten vežimėlyje sėdėti ar su stumiamais "pribambasiniais" dviratukais... 😀