Agnė: Ar nedings pienas, jei ligoninėje nutraukinėsiu?

Agnė: Ar nedings pienas, jei ligoninėje nutraukinėsiu?

23. Feb 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Agnės laiško:

Kreipiuosi į Jus labai svarbiu klausimu. Nėštumo metu 25 sav. susirgau inksto akmenlige, teko ištverti 3 operacijas keičiant stentą į šlapimtakį. Po gimdymo, kad galėčiau maitinti dukrytę, neskubant ilgesniam laikui gultis į ligoninę, vėl buvo pakeistas stentas. Dabar, kitą savaitę teks gultis akmens šalinimo operacijai ir negalėsiu maitinti dukrytės. Jei ligoninėje nutraukinėsiu pieną, ar jis man nedings?Ar nepadarysiu vaikiukui žalos, jei po pertraukos, jei pienelis nedings, vėl jam jį duosiu? Labai prašau Jūsų pagalbos ir patarimo. Iki operacijos teks vartoti antibiotikus, dukrytei duosiu gerųjų bakterijų ir pati jas gersiu.

Atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius.

Miela Agne,

labai užjaučiu, kad Jums tenka kentėti ligą ir dar būsite laikinai atskirta nuo dukrytės. Pritariu Jūsų ryžtui reguliariai ištraukti pieną dirbtinai kol būsite ligoninėje. Pieno gamybą ir pieno tekėjimą iš krūties skatinančių hormonų išsiskyrimą stimuliuoja ne tik kūdikio žindymas, bet ir spenelio dirginimas kai pienas ištraukiamas pientraukiu ar rankomis. Pieno pašalinimas iš krūties taip pat labai svarbus, nes taip atlaisvinama vieta naujam pienui kauptis.

Jeigu ligos ar ruošimosi operacijai metu mama nevartoja žindymo laikotarpiu draustinų vaistų, tai ir dirbtinai ištrauktas pienas gali būti sugirdomas kūdikiui. Tik geriau tai atlikti ne iš buteliuko per čiulptuką, o kitokiais būdais (pvz., specialia taurele), nes įpratęs čiulpti čiulptuką, kūdikis vėliau nebenorėti žįsti krūties ir nebemokėti gerai – plačiai apžiodamas ne tik spenelį, bet ir aplinkinį laukelį – prie jos priglusti. Dažniau taip atsitinka pirmosiomis savaitėmis, kol kūdikis dar neįgudęs gerai žįsti. Vėliau krūties ir čiulptuko painiojimo rizika mažesnė.

Grįžusi iš ligoninės namo, mama vėl galės kūdikį maitinti tiesiogiai iš krūties. Jeigu atsitiktų, jog atpratęs vaikelis nebežinotų kaip elgtis priglaustas, pradžioje vertėtų jam į burną iš krūties išspausti truputį pieno. O kad pienui iš krūties lėtai bėgant kūdikis sutiktų pasilikti prie jos prigludęs ir tęstų žindimą, galima pasinaudoti prietaisu, vadinamu žindymo papildikliu arba papildoma maitinimo sistema. 

Papildiklis susideda iš rezervuaro (maišelio, buteliuko ar puodelio) ir nuo jo link krūties einančio elastingo vamzdelio, kuriuo maistas atiteka į kūdikio burną šalia apžioto spenelio galo.Prietaisas  suteikia unikalią galimybę žindyti kūdikį iš nepakankamai gausiai laktuojančios krūties. Jo pagalba kūdikis gauna papildomo maisto (ištraukto motinos pieno arba mišinuko) tuomet, kai, prigludęs prie krūties, mokosi žįsti. 

Išsamią informaciją ir daug naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir interneto svetainėje www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg


Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola