Aktyvūs žaidimai namuose

Aktyvūs žaidimai namuose

05. Aug 2017, 17:03 Egelė Egelė

 Sveiki, esu Eglė. Auginu dvi dukreles: vyresnėlė 3-jų metų, o mažylė skaičiuoja 5-tą mėnesį. Visas mano laikas su mergytėmis. Žaidžiame daug įvairių žaidimų, labai mėgstam skaityti knygeles. Esu už ankstyvąjį ugdymą, lankom įvairias veiklas, žinoma, viskas “proto ribose”… :)

 Nuo seno yra minima, kad dvi pagrindinės veiklos, kurios visapusiškai ugdo vaiką yra fizinis aktyvumas ir muzika, tad mano pirmas įrašas bus, apie dažniausiai vykstančias aktyvias veiklas, mūsų namuose.

 Kai dukrelė pradėjo ropoti, nupirkome jai žaislinį tunelį. Jį naudojame dar ir šiandiena. Mano manymu šis pirkinys labai vykęs. Tai žaislas, kuris niekada nepabosta, nes jis yra ištraukiamas  karts nuo karto, vis prigalvojant naujų veiklų...

 Jis taip pat gelbsti atėjus draugei su vaikučiu į svečius, visada ištraukiu tunelį. Vaikai smagiai su juo žaidžia, o mes galime ramiai plepėti ir gerti kavą :)

 Mes pačios su dukrele tuneliu landžiojam pirmyn ir atgal. Mergytę visada skatinau ropoti ne tik pirmyn bet ir atgal, prašliaužti pilvuku, pernešti kažkokį daiktą. Tunelio pagalba mokėmės sąvokų: pirmyn, atgal, į kairę, į dešnę (išlindus iš tunelio reikia atbėgti ta puse, kurią įvardija mama).

 Atsisėdusios viena vienam tunelio gale, kita kitam ridendavom krepšinio kamuolį pro jį. Reikia gebėti ne tik kamuolį ridenti, bet ir pataikyti į tunelį ir dar pastumti kamuolį tokia jėga, kad jis perriedėtų visą tunelio ilgį.

20170805162104-75746.jpg

 Kai dukrelė pradėjo gerai vaikščioti, paprašiau vyro, kad parūpintų mums du medinius balkius, jų pagalba laviname lygsvarą. Jie taip pat pas mus užsibuvo ir yra naudojami lyg šiolei. 

20170805162130-49472.jpg

 Pažintis su jais prasidėjo nuo paprasto, lėto vaikščiojimo. O dabar mes juos naudojam įvairiai: einam dėdamos koja už kojos, einam šonu, sudedam šalia vienas kito nedideliu atstumu ir bandom juos pereiti kai viena kojytė ant vieno balkio, o kita ant kito. Visaip per juos šokinėjam. Labai tiko susipažinti ir suprasti tokius žodžius kaip: “tarp”, “ant”, o prijungiant kartu ir lanką mokėmės suprasti žodelius: “aplink”, “viduje”, “išorėje” ir panašiai.

 Dar labai noriu papasakoti apie mūsų tėčiui šovusią įdėją :) Tėtis juoda, lipnia juosta (izoliacija) suklyjavo “KLASIŲ” žaidimą namuose ant grindų. Per jį pašokinėjame, tikrai, kasdien. Planuose yra dar ir skaičiukus suklijuoti, tada bus galima ne tik šokinėti, bet ir mėtyti minkštą kamuolį, taikant į garsiai įvardintą skaičių.

20170805162152-88465.jpg

 Namuose turime nestabilų turniką. Tik negalvokite, kad tokie žaidimai tik berniukams :) Ir mergaitėms labai patinka ir naudinga.

 Mano mergytė kabo pasikabinusi ant jo. Sūpuojasi, sukiojasi ir visaip linguoja į šonus. Toks judėjimas stiprina rankų, liemens, nugaros raumenis.

20170805162222-99948.jpg    20170805162236-66912.jpg

 Tokie yra mūsų pagrindiniai žaidimai namuose skatinantys aktyvų judėjimą. Dažnai viską sujungiame į vieną įlgą estafetę. Prie tokių judėjimo užduočių mėgstu kartais prijungti ir pažintis su raidėmis, skaičiais ar kitais dalykais. Pavyzdžiui užlipti kopetėlėmis (kurių nepaminėjau įraše, bet ir tokias turim) ir sudėlioti atitinkamą šiaudelių kiekį į skaičiais pažymėtus indelius.

20170805162319-75305.jpg

 

Mažylės žvilgsniu:

 Žinoma mažosios dar neįtraukiam aktyviai į tokias veiklas, tačiau ji viską stebi. Pasakoju ką sesė daro, įvardinu atliekamus veiksmus: bėga, ropoja, lenda ir kt. Leidžiu paliesti visus paviršius (medis, čežanti medžiaga ir kt.) Iš to kaip ji spurda mano glėbyje, matydama lakstančia sesę, manau, kad bus puiki žaidimų draugė vyresnėlei.

O ar jūs aktyviai žaidžiate  namuose? ar tokius žaidimus vistik paliekat laukui? :)

 

Egelė Egelė 07. Aug 2017, 19:19 Sonrisita

O tikrai taip! Kamuolys irgi puikus dalykas 👍

Sonrisita Sonrisita 06. Aug 2017, 22:41

Kaip smagu pas jus 😀 Aš tuneliuką nupirkau prieš pat išaugant iš ropojimo amžiaus, tai nebepasiteisino maniškiams, gaila. O pats geriausias iš aktyvių žaidimų pas mus šiuo metu - pripučiamas didžiulis kamuolys-ritinys (buvo kadaise kineziterapeutės rekomenduotas įsigyti), kurio vieną galą atremiu į fotelį, kitą - pati prispaudžiu kojomis, tvirtai kad neišslystų, ir dukrytė šokinėja kaip ant batuto 😀 Tik dar aišku, įsikabina ji į mano pirštus, o aš tuo pačiu laikau rankytes 😀