AKVILĖS blogas. Ruošiamės Užgavėnėms

AKVILĖS blogas. Ruošiamės Užgavėnėms

08. Feb 2013, 00:00 motinysteveza motinysteveza

Paskaitinėjus MK mamyčių blogus, pamačiau, kad jau ruošiasi Užgavėnėms. Mes taip pat. :)

 

VELNIŲ MUZIEJUS

 

Šią savaitę nepabijojusios aplink siaučiančių ligų lankėmės Kauno Velnių muziejuje. Pamaniau, prieš Užgavėnes aplankyti jį bus pats tas, gal kokių idėjų pasisemsime kaukėms.

 

Na, didelio įspūdžio muziejus nepadarė. Tikriausiai prieš 20 metų šis muziejus buvo toks pat kaip ir šiandien. Toks, sakyčiau, lietuviškas... Nieko interaktyvaus, visos ekspozicijos už stiklo. Nieko paliesti, paimti, išbandyti, pajausti.

 

(Ne)pasitiko dvi tarpusavyje besikalbančios muziejininkės. Nesupratau, ar jos mus pastebėjo, ar ne. Bet padarius kelias nuotraukas su blykste, gavau, įspėjimą, kad negalima fotografuoti (tik už papildomą 35 Lt mokestį; kasoje manęs neįspėjo, o ir užrašo, draudžiančio tai daryti, nemačiau). Taigi mus pastebėjo!

 

Nors truputėlį paburbėjau, tačiau Deimantei apžiūrinėti velnius patiko. O mažajai vienodai rodė - bėgiojo raudonais kilimais, ką nužiūrėjo, ko ne, tačiau prie vienų velnių kaukių, kurios buvo žemai iškabintos, sustingo ir ištarė: „bij kaku“ (bijau kaukių).

 

Nelegalios foto

 

 

 

MŪSŲ KAUKĖS

Vis dėlto nutariau, kad šiemet mūsų kaukės bus greitukės. Nenorėjau gaminti tradicinių: ant trilitrinio stiklainio lipdyti plastiliną ir daug sluoksnių klijuoti plėšytą popierių, kadangi, visų pirma, mūsų namuose ir taip daug terlionių (valymų yra per akis ir blakstienas), antra, visą formavimo kaukės procesą būtų reikėję man vienai atlikti (Deimantė būtų dalyvavusi tik pradžioje), trečia, tos kaukės pakankamai nepatogios mažam vaikui – sunkios ir turi nemalonų kvapą.

 

Tikrąsias išraiškingas kaukes gaminsime, kai bent viena dukra keliaus į mokyklą.

 

O greitukes darėme taip:

*Išsikirpome iš dėžės (dėl storesnio kartono) norimą formą.

*Išviriau iš krakmolo klijų. Jų priviriau per daug, o Deimantė su mielu noru žaidė su jais ir krakmolu...

*O aš tuo metu iš suglamžyto laikraščio formavau iškilumus.

*Kitą dieną, kai viskas gerai išdžiūvo, kaukes nudažėme. Čia Deimantė mielai dalyvavo – vieną ji nudažė, kitą aš. Ta kaukė, kuri mažiau tvarkinga, man žymiai gražesnė...

*Ir tiesiog priklijavome kailiukus. Belieka pririšti gumytes :).

 

 

 

UŽGAVĖNIŲ BARŠKUČIAI

„Užgavėninkai labai daug triukšmaudavo, grodavo įvairią muziką. Grodavo viskuo kas tik skamba, barška, cypia. Dainuodavo įvairias balabaikas. Keli persirengėliai sudarydavo orkestrą. Muzikantai buvo Morės palydovai, sulodydavo visus šunis. Grodavo kas kuo tik išmanydavo. Dabar tai yra paprastas išdykavimas, susikaupusios energijos išliejimas, o seniau dvasiomis nuvyti ir pažadinti žemę iš stingulio."

 

Štai todėl pasidarėme barškučius: metalines (kad garsiau skambėtų) dėžutes (išsaugotas nuo kvepalų, pirktų prieš daug metų) apklijavau popierine lipnia juostele ir daviau pirštukų dažų.... vėl terlionės... bet kaip mano dukros tą mėgsta... :)

 

 

Beje, citata iš man labai patikusio straipsnio apie Užgavėnes:

 

 

http://www.arzinai.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=2280:uzgavenes-ir-ju-tradicijos&catid=72:lietuva&Itemid=648

 

Straipsnį perskaitėme kartu su Deimante (žinoma, kai kurias vienas „prašokdavau“ kurios neįdomios ar dar per anksti suprasti).

 

**************

 

Skanių blynų receptą jau susiradau, belieka laukti antradienio.

 

O savaitgalį rašysime meilės laiškus močiutėms... :)

 

Mama Akvilė

 

 

 

 

 

 

 

08. Feb 2013, 23:32

smagu vaikams 😉 o ir rezultatai grazus

jaldija jaldija 08. Feb 2013, 21:29

Kaukės nuostabios, bet darbų eiga dar nuostabesnė 👍 😀

08. Feb 2013, 19:24

vai kiek zabovos vaikams 😀

motinysteveza motinysteveza 08. Feb 2013, 12:48

ačiū 😀

08. Feb 2013, 12:05

na super mamyte. Zaviuosi tavimi 😀