Aleksandras pirmiausia paragavo cukinijos

Aleksandras pirmiausia paragavo cukinijos

22. Feb 2013, 00:00

Aleksandras mamos pienuką gėrė tik iki 3,5 mėnesių, paskui teko pradėti pieno mišinukus.

 

Aišku, viską sugadino močiutės, kadangi mažius nuo pirmų dienų valgė iš buteliuko, aš turėjau nutraukinėti pienuką. Mažius gimė neišnešiotas ir jam pirmomis dienomis neleido žįsti iš krūtinės. Tad teko naudotis buteliuku, paskui jau krūties mažius neėmė.

 

Ir dėl visų nutraukinėjimų dingo man pienukas. Teko ieškoti mišinuko, kuris mums tiks.

Mes primaitinimą pradėjome tik 6 mėnesiukų. Ir pradėjome nuo cukinijos.

 

Iš pradžių mažius išspjovė viską, jam labai nepatiko. Ir aš jo neverčiau valgyti. Bet jau antrą kartą, trečią valgė su mielu noru, bet aš turėjau trupučiuką košelę pasūdyti. Kitaip jisai nevalgė.

 

Prie cukinijos pradėjau maišyti morką ir žiedinius kopūstus. Paskui mūsų racione pasirodė ir bulvės, jas reikia įvesti vėliau (pirmus kartus aš bulves laikiau apie 1 val. vandenyje).

 

Paskui daržovių košytes mes valgėme vieną kartą per savaitę.

 

Po mėnesio daržovinių košelių mes pabandėme jau grūdų košės. Vėl gi pirma košė, kurią Aleksandras paragavo, buvo ne avižinė, kaip dažnai ją siūlo, ir ne ryžių, o mūsų košelė buvo grikių.

 

Po košių mes jau ir vaisius pradėjome ragauti, pirmas Aleksandro vaisius buvo obuoliukas. Paskui jau paragavome mėsytės - pradėjome nuo kalakutienos, o jau paskui naminė veršiena, triušiena.

Didelė klaida, kurią padaro mamytės - tai pirmomis primaitinimo dienomis į košes įdeda aliejuko. Nes nuo alyvuogių aliejuko mažiukas gali viduriuoti.

 

Tas pats dėl siulčių - negalima mažiukams anksti duoti sulčių. Mūsų gėrimukas buvo arbatėlės ir vandenukas. Tik kai pradėjome valgyti vaisius, tada paragavome kompotus. O sultis gavo tik maždaug 2 metukų.

 

Pieno produktus, jogurtus, kefyrą, varškytę pradėjome ragauti 9 mėnesių. Varškytę mažiukui aš dariau irgi pati arba pirkau iš močiutes, kuri turi karvę, tai varškytė buvo naminė.

 

Aš dariau varškytę taip: pieno 1 litrą pakaitinau ir į jį įdėdavau 1 valg. šaukštą grietinės. Paskui laukiau, kol surūgs, ir po to ant mažos ugnies stačiau, kol įkais - ir varškytė paruošta.

 

Kai Aleksandrui suėjo metukai, mes paragavome braškių.

Dabar mes jau valgome viską. Buvo ir tokių atvejų, kai mažius pagriebdavo nuo stalo visą svogūną ir iš Aleksandro jo atimti buvo neįmanoma, sėdi, valgo ir verkia, bet neatiduoda.

 

Tas pats buvo ir su citrina, valgo susirietęs, bet neatiduoda.

 

Mums jau 2,5 metukų, bet iki šiol mes nesame ragavę čeburekų, mėsainių, picų. Išskyrus namines ir tai bulvines. Stengiamės valgyti sveiką maistą. Bet mėgstame saldainius, bet irgi retokai jų gauna.

22. Feb 2013, 20:37

o as piena i varske surauginu su citrinos rugstele 😀 o alyvuogu alieju nenaudoju

gintarerei gintarerei 22. Feb 2013, 16:20

aaa, supratau 😀 negirdejau sito fakto, bet as dejau nuo pat pirmos koses ir viskas puikiai buvo.

22. Feb 2013, 15:53

o del aliejuko,patartina pirmom dienom kai iviedi primaitinima nedieti jo,nu ne bent pora lasiuku.O jau kai vaikas jau daugiau valgo tada ir dieti jo galima 😃

22. Feb 2013, 15:52

siaip vakare pastatydavau o jau ryte surugdavo man 😀

gintarerei gintarerei 22. Feb 2013, 14:50

o as duodu saviskima aliejus ir viduriukams viskas puiku. Kiek domejausi pati ir konsultavausi su gydytojais, man bent jau rekomendavo deti arbatini suaksteli, nes kudikiui reikia riebalu ir geru riebalu, kad vystytusi puikiai, o ir pasiskanina kosyte tuo paciu!
Eilini karta susiduriu su tuo, kad kiek specialistu tiek nuomoniu 😀 o ir reikia aisku ziureti pagal vaikus, kas vienam tinka, tas kitam ne, tam ir skirtas tas periodas nuo 6 menesiu iki metu, kol atrandame kas vaikiukui tinka ir skanu 😀

22. Feb 2013, 11:48

Galima ir kitaip varske daryti - tiesiog pastatai piena siltoj vietoj, palauki kol surugs - pasidaro kefyras, o tada pakaitini (tuo paciu ir pasterizuojama) tol, kol atsiskiria varske. Varske "suzvejoji" arba nukosi kiaurasamciu ir viskas 😀

22. Feb 2013, 09:51

oi, gerai Sashylia atrode, ypac kai valge braskes😀 tox fainas murziukas😀

22. Feb 2013, 09:00

Na cia sauniai pasakyta apie svoguna : sėdi, valgo ir verkia, bet neatiduoda. 😃DDDD Beje,kaip Jus ta varske darydavot,nelabai supratau-pirma pakaitinat truputeli piena ir idedat grietines. Paskui laukiat kol surugs...o tai kiek cia reik laukti? Kelias dienas ar kelias valandas?Kaip greitai ji surugsta.