Alergija dulkių erkutėms

Alergija dulkių erkutėms

20. Feb 2013, 07:00

Vis daugiau vaikų alergiški namų dulkių erkutėms. Ką apie tai turėtų žinoti tėveliai?

 

Atsargumas namuose 

 

Alergizuoja ne pati mikroskopinio dydžio erkutė, o jos išskyros ir likučiai. Erkes išnaikinti galima purškiant cheminėmis medžiagomis, tačiau namų sąlygomis ir auginant vaikus tai kažin ar įmanoma. Rekomenduojama alergiškam vaikui pirkti sintetinio pluošto patalynę, kurią galima reguliariai skalbti.

 

Pagalves ir antklodę rekomenduojama skalbti ne mažesnėje kaip 50 – 60 laipsnių temperatūroje, bent kartą per mėnesį. Tinkama yra patalynė, kuri turi specialius antialerginius užvalkalus, jie nepraleidžia erkučių alergenų iš vidaus į išorę.

 

Minkšti žaislai ir knygos

 

Namų dulkių erkutėms alergiškiems vaikams pavojingi yra ir minkšti pliušiniai žaislai. Juose taip pat kaupiasi alergenų, todėl juos periodiškai valyti – būtina. Žaislus galima trumpam įdėti į šaldiklį ar žiemą išnešti į lauką kartu su patalyne. Tuomet erkutės žūva, jos nesidaugina, bet alergenai niekur nedingsta. Todėl rekomenduojame minkštus žaislus taip pat skalbti 50-60 laipsnių vandenyje.

 

Alergenų kaupikliais tampa ir senos, nenaudojamos knygos. Todėl geriau jų nelaikyti vaiko kambaryje, arba laikyti uždarose spintose, lentynose, kruopščiai valant dulkes.

 

Kilimai

 

Žinoma, geriausia, jei alergiško vaiko kambaryje nebus kilimų, tačiau jei negalite be jo apsieiti, rinkitės tokį, kurį būtų galima dažnai išnešti į lauką ir gerai išdulkinti. Tačiau smulkiausi alergenai neišsipurtys, todėl rekomenduojama naudoti plaunamą dulkių siurblį arba su hepa filtru. Sintetiniai kilimai vaikui alergiukui yra tinkamesni už natūralios vilnos.

 

Kuo skalbti?

 

Geriausiai naudoti specialiai alergiškiems vaikams skirtas skalbimo priemones arba ekologiškas skalbimo priemones. Po skalbimo labai svarbu skalbinius gerai išskalauti. Alergiškų vaikų naujus drabužėlius patariama išskalbti nusipirkus.

 

Išėjus iš namų


Tačiau net ir laikantis visų minėtų patarimų, alergijai polinkį turintys vaikai nėra saugūs, nes  gali susidurti su tais pačiais ar kitais alergenais mokykloje, pas senelius. Ypač pavojingi vasarnamiai, kuriuose retai valomos dulkės, skalbiami patalai. Minkšti baldai, patalynė kaupia dulkes,todėl juose gali veistis erkutės, ir vasarą atvažiavus atostogų, vaikas gali pasijusti blogai. Išeitis – vežtis savo patalėlius ir kruopščiai valyti dulkes.

 

Kaip Jūs kuriate aplinką vaikui, kuriam nustatyta alergija namų dulkių erkutėms?

 

 

 

 

08. Mar 2014, 21:10

Praėjusiais metais Belgijoje sukurta namų dulkių erkučių gaudyklė Acarup. Tai erkių feromonai. Jais nupurškiamas specialus "rankšluostis", kuris paklojamas ant lovos čiužinio. 2 valandų bėgyje erkutės "subėga" į rankšluostį, kuris išskalbiamas karštame vandenyje ir erkutės žūva. Erkutės dauginasi būtent lovos čiužinyje, nes ten šilta, drėgna ir yra maisto. Po visą būstą alergenai plinta iš čiužinio. http://www.medicina1.lt/namu-dulkiu-erkuciu-naikinimo-priemone-patalyneje-ciuzinyje

20. Feb 2013, 17:13

Pas mus irgi vien rutelai, nors ir pirmas aukštas, bet nemėgstu užuolaidų...kilimuką vieną teko parsivežti, kad mažylei būtų šilčiau žaisti, bet vos tik praaugs vėl visur bus tik laminatas, atrodo net lengviau kvėpuoti neapsikrovus, o ir dulkių rinkiklių nėra....

20. Feb 2013, 12:36

nei kilimu, nei uzuolaidu pas mus nera, nes kai pagalvoji kiek ten dulkiu buna tai fui 😃 kad ir kiek sklabtum ar valytum vis tiek ten pastovios dulkes mano nuomone...

20. Feb 2013, 11:28

plius reikia nukabinti storas senas gremėzdiškas užuolaidas, kurios taip pat mėgsta dulke ir erkutes,geriau roletai arba žaliuzės, ypač tam kamabarį kur miega vaikas😉