Alergija karvės pienui

Alergija karvės pienui

18. Nov 2012, 00:00

Alergiškų maistui vaikų daugėja kiekvienais metais. Vienas iš maisto alergijos rūšių – alergija karvės pienui.

 

Geriausia alergijos profilaktika - žindymas

 

Manoma, kad karvių pienas netinka maždaug 2–5 kūdikiams iš šimto. Alergijos rizika sumažėja, jei vaikas ilgai maitinamas motinos pienu. Todėl jei kūdikis žindomas metus ar pusantrų, tikimybė, kad vaikas bus alergiškas pienui, sumažėja ir net išnyksta. Retais atvejais, jeigu kūdikis itin jautrus, alerginės reakcijos pasireiškia ir nuo nedidelio kiekio baltymų, gautų su motinos pienu. Tokiu atveju mama, žindydama kūdikį, turėtų riboti arba visai atsisakyti pieno ir pieno produktų.

 

Ką daryti, jei vaikas alergiškas pienui?


Kaip jau minėta, geriausia kuo ilgiau kūdikį maitinti krūtimi, tačiau jeigu dėl kokių nors priežasčių moteris negali žindyti, reikėtų  hidrolizuotų mišinukų, kurių pagrindą sudaro kazeinas. Pasitaiko, kad vaikus alergizuoja ir visiškai hidrolizuoti mišiniai, tačiau taip nutinka retai. Tokiais atvejais galima pabandyti aminorūgščių mišinių, kuriuose nėra pieno cukraus (laktozės) – ir dėl jo vaikas kartais būna alergiškas pienui. Šių mišinių reikėtų duoti tik tada, kai kitokie tikrai alergizuoja. Jų galima nusipirkti vaistinėse su receptu.

 

Kiti produktai, kuriuose gali būti pieno baltymų

 

Alergiškų karvės pieno baltymams mažylių tėvai turėtų atminti, kad vaikučiui reiktų vengti ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra pieno baltymų. Tai grietinė, sviestas, grūdėta varškė, kefyras, pasukos, jogurtai, varškė, margarinas, ledai, saldumynai, kepiniai (pyragai, duona, batonas, sausainiai, vafliai, blynai, pyragėliai) ir kt.

 

Išaugama ar  ne?


Gera naujiena yra ta, kad alergija pienui dažnai praeina per pirmuosius dvejus gyvenimo metus. Antraisiais metais jau galima po truputį duoti rūgščių pieno produktų – juos vaikas pradeda toleruoti anksčiau nei šviežią pieną. Laikui bėgant alergija pienui dingsta visiškai.

 

Ar tarp mūsų yra vaikučių, alergiškų karvės pieno baltymui? Kaip sekėsi nugalėti šią alergijos rūšį?