Alergija saldumynams: kada ji atsiranda ir kodėl?

Alergija saldumynams: kada ji atsiranda ir kodėl?

09. May 2016, 08:32 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mamos klausimas:

Ar gali būti saldumynams alerginė reakcija? Mano trejų metų vaikas labai mėgsta įvairius saldėsius, po jų valgymo ant nugaros ir pilvo atsiranda mažyčiai spuogeliai. Ar tai reiškia, kad alergija saldumynams bus jam visada? Ką vaikučiui duoti, jei jis labai mėgsta saldžiai? 

Atsako sanatorijos „Pušyno kelias“ alergologė, klinikinė imunologė Nemira Vaičiulionienė:

Pirmiausia norėčiau mamos paklausti - kodėl trejų metų vaikas jau pripratęs prie saldėsių?

Tokio amžiaus vaikas faktiškai neturi žinoti, kas yra tie čiulpinukai, guminukai, kramtukai ir visokie panašūs saldumynai, kurie dažo net liežuvį ir sukelia pseudoalergiją, t.y. netikrą alergiją.

Turi būti minimaliai suvartojamas saldainių ir saldumynių kiekis per savaitę. Vaikas neturėtų kasdien gauti saldainių. Jei jis nebus pripratęs prie saldumynų, apskritai nežinos, kas tai yra. 

Kaip lengviau atpratinti nuo saldumynų?

Kad būtų lengviau atpratinti, namie neturėtų būti saldumynai padėti „prie akių“. Nereikia prie vaiko valgyti saldžiai. Žinoma, jei mama pati labai mėgsta viską, kas saldu, tuomet ir vaikas ims jos pavyzdį.

Jei jau vaikutis linkęs į saldumynus, patarčiau nevesti jo į parduotuvę, nes jis mato juos ir „net dreba“ kaip nori. Teko matyti ne kartą, kaip vaikas krenta ant grindų ir mama vis tiek nuperka kokį „uždraustą“ saldėsį.

Dar sunkiau, jei šeimoje yra vyresni broliukai ir sesutės, kurie gali valgyti saldumynus, o kaip gi mažajam neduosi. Kokia išeitis? Arba vyresniesiems pakentėti be saldumynų, arba nevalgyti matant jaunėliui.

Kuo pakeisti šokoladus, tortus ir kitus nelabai sveikus saldėsius?

Geriau mažyliui kartą per dieną pasiūlykite džiovintų vaisių, natūralios uogienės ar vaikiškų saldainių su fruktoze, kuriuose yra mažiau dažiklių ir konservantų. Tikrai netinkami vaikams saldainiai yra tie, kurie parduotuvėse stovi mėnesių mėnesiais pakuotėse.

Saikingiau duokite vaikams saldėsių - ir pseudoalergija išnyks savaime!