Alergologės patarimai, užklupus dulkių erkučių alergijai

25. Apr 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tvarka namuose svarbi ne tik dėl grožio, bet ir dėl namuose plintančių alergenų. Ypač tai aktualu norint apsisaugoti nuo itin paplitusių dulkių erkučių, o jų yra visur...Kaip nuo jų apsaugoti alergišką vaiką? Kokios būtų profilaktinės priemonės?

Pasak Alerginių susirgimų diagnostikos ir gydymo centro gydytojos alergologės, m.m. dr. Violetos Kvedarienės, alergizuoja ne pačios dulkės, o jose gyvenantys gyvūnėliai - namų dulkių erkės. Jų yra labai daug rūšių, tačiau populiariausios ir geriausiai žinomos buityje - kelios. Jos dažniausiai veisiasi, kai yra drėgna ir šilta.

"Jeigu žinote, kad jūs ar jūsų tėveliai galėjo turėti alerginę slogą, reikėtų namie palaikyti apie 50-55 proc. drėgmę. Kas kaupia dulkes? Ogi visi minkšti paviršiai - pagalvės, pagalvėlės, antklodės, minkšti žaislai. Dulkių erkutės sudaro apie 80 procentų dulkių masės. Todėl bent kelis kartus per mėnesį reikėtų skalbti patalynę, taip pat nepamirškite ir minkštų žaislų. Nesirinkite pūkinės patalynės ir pagalvių, tuomet turėsite didesnę riziką kauptis dulkėms jose", - pasakojo alergologė.

Erkutes geriausiai išnaikinsite skalbdami 60 laipsnių karščio vandenyje, o patalynė turėtų būti tvirtesnio ir tankesnio audimo, nepraleidžiančio namų dulkių erkučių.

Nepamirškite siurbti ne tik kilimą, bet ir pačią lovą. Galima ir karštais garais.

20170426102321-26928.jpg

Pirmieji alergijos požymiai:

  • čiaudėjimas, 
  • nuolatinė sloga, 
  • nedidelis karščiavimas, 
  • akių niežulys. 

Vėliau alergija gali vystytis į nosies užburkimą, sinusitą, ausų uždegimą, vyresniems vaikams - švokščiantį kosulį.

Kaip nustatyti alergiją?

Pats efektyviausias būdas - odos alerginiai mėginukai, t.y ekstraktai-alergenai lašinami ant rankos, prieš tai įduriant adatėle į patį paviršinį odos sluoksnį. Rezultato laukiame 15-20 min. Jei žmogus alergiškas konkrečiam alergenui, pvz. dulkų erkutėms, braškėms, katės ar šunų plaukams ir kt., oda toje vietoje paraus ir niežtės.

Tvarkytis tikrai labai svarbu, todėl būtina šį procesą paversti kuo paprastesniu. 

„PowerPro Aqua“ belaidis dulkių siurblys-šluota

20170426101641-67757.jpg

Naujasis „Philips PowerPro Aqua“ yra galingas belaidis dulkių siurblys, galintis valyti drėgnai. Čia suderintas siurbimas ir drėgnas valymas, kad greitai sutvarkytumėte kasdienę netvarką. Jei norite tik siurbti, lengvai uždėkite/nuimkite drėgno valymo sistemą arba tuo pačiu metu siurbkite ir valykite.

20170426101959-17186.jpg