Alternatyvos buičiai ir grožiui. Mažiau yra daugiau. Patarimai ir receptai

Alternatyvos buičiai ir grožiui. Mažiau yra daugiau. Patarimai ir receptai

03. Aug 2014, 14:57

Sveikos, mielosios.

Manau, nesuklysiu sakydama, kad kiekviena šeimininkė savo namus nori matyti švarius ir tvarkingus, o atsiradus vaikams norisi užtikrinti, kad vaikai žaistų kiek įmanoma švaresnėje aplinkoje. Nors ištiesų dažnai sakoa, kad „arba švarūs namai, arba laimingi vaikai“, iš dalies tame tiesos yra, bet dabar ne apie tai, o apie tai, kaip sutaupyti šeimos pinigėlius tvarkantis buityje, perkant higienos, kosmetikos priemones.

 

Šiuo metu prekybos centruose, internetinėse parduotuvėse abstu pasirinkimo. Kiekvienam namų kampeliui galime rasti būtent tam skirtą valymo priemonę – dujinei, plytelėms, voniai, tualetui, stalviršiams, kilimams, grindims, specelizuotų priemonių įvairioms dėmėms valyti, netgi blizgiklių kambario žalialapėms gėlėlms ir šis sąrašas gali tęstis be galo. Buitinės chemijos pasirinkimas išties didelis, kaip ir higienos priemonių – įvairiausi šampūnai, balzamai, kondicionieriai, serumai, o kur dar odos grožio priemonės – kremai, serumai, kapsulės, tonikai ir kiti.

 

BET AR TIKRAI TIEK VISKO REIKIA ? AŠ SAKAU – NE.

Dažnai puikiausiai galima išsiversti su paprastutėmis namudinėmis priemonėmis – pradedant indų švetimu, bižuterijos atnaujinimu, nemalonaus kvapo šaldytuve šalinimu, baigiant odos puoselėjimu, plaukų priežiūra ir nagų išvaizda.

 

Tad aš sakau MAŽIAU – YRA GERIAU IR . . . ŽINOMA SVEIKIAU. Turėti pagrindinias buities, higienos priemons – ir to visiškai pakanka.

Tad čia pasidalinsiu savo buities „perliukais“, odos priežiūros gudrybėm bei plaukų puoselėjimu.Taip pat, kaip sutaupyti ir vaikų higienoje – ne jų higienos sąskaita, o piniginės, šie būdai ne tik taupo, bet ir vaikams yra žymiai sveikiau.

 

PATARIMAI ĮSIGYJANT HIGIENOS IR BUITIES PRIEMONES:

1. SKALBIMO PRIEMONĖS, ŠAMPŪNAI, TUALETINIS POPIERIUS BŪTINI, TAD... Visuomet seku akcijas. Sutikite tie laikai, kai galvas trindavo pelenais, skalbdavo – jau atgyvena ir tokie drąstiški taupymo būdai – nebe šiuolaikiniai civilizuotai visuomenei. Tad be šampūno, skalbimo miltelių, kapsulių ar skalbiklio – neišsiverstume. Visuomet sekite akcijas, išparavimus – dažnai galima sutaupyti net per pus ar daugiau.

2. PIRKTI DIDESNĮ KIEKĮ – EKONOMIŠKIAU IR PIGIAU. Visuomet skalbiamųjų miltelių perku didelėse pakuotse – po 80 – 90 skalbimų – išeina pigiau, o ir skalbimams užtenka žymiai ilgiau. Žinoma buitinė chemija toli gražu nėra pigi, jei norite NATŪRALESNĖS PRIEMONĖS. Bet mažylio rūbams skalbti perku „Balance“ priemones – brangesnės, bet NĖRA PARABENŲ, FTALATŲ, o ir dažnai pavyksta pataikyti puikią akciją ir įsigyti perpus pigiau – tuomet nusiperku skalbiklio ir daugiau – taip už tą pačią kainą išeina du vienetai. Mikštiklių nelabai mėgstu, geriausia – vėjo išvėdinti, natūraliai gaivūs skalbiniai. GERIAUSIAS MINKŠTIKLIS IR GAIVA – ŠVAROS KVAPAS.

20140803145538-47691.jpg

3. NEPIRKITE VALYMO PRIEMONIŲ KIEKVIENAM NAMŲ KAMPELIUI. Tai visiškai neekonomiška ir tik pinigų švaistymas. Jei jau negalite apsieiti be valymo rpeimonės žiūrėkite, kad būtų kuo natūralesnė ir UNIVERSALI. Tuomet už tą pačią kainą galėsite valyti įvairios paskirties buities prietaisus, plauti ir taip toliau.

4. KŪNO LOSJONAI, ALIEJUKAI, KREMAI. Ar žinote, kad mūsų, moterų (ir ne tik) įvairių garsių firmų pamėgsti kremai yra GRYNIAUSIA NAFTA ? ar norite viendienio grožio penkiems metams, o vėliau sveikatos problemų? Anksčiau naudojau įvairias priemones – pradedant tonikais, purškikliais veidui, kaukėmis, kremais, baigiant serumukais, kadangi turiu probleminę odą. Bet, pasidomėjus giliau apie „grožio industrijos pramonę“ supratau, kad tai ką tepu ant odos vėliau gali atsiliepti sveikatai, tad puikiausiai išsiversti galima su vienu ar keliais natūraliais, ekologiškais kremais, skirtais odos tipui, ar netgi aliejukais, įvairiais gėlių vandenimis.

Paskutinis „grožio“ pirkinys buvo iš platinamos kosmetikos – pasitepiau kartą – KVAPAS KAIPPLAUKŲ LAKO (!?). Tad kiek įmanoma išsistudijavau kremuko sudėtį, paakių kremo, prausiklio – ir likau lengvai šokiruota – gali sukelti vėžį, jame esančios medžiagos, silikonai, esantys kremuose – užkemša odą. Žodžiu šitas „turtas“ jau atsidūręs šiukšliadėžėje. Šiuo metu ieškau naūralios ar ekologiškos alternatvyos. Visi tonikai, serumai nėra tokie gyvybiškai reikalingi, bet pripažinkim ne viena moteris be jų neįsivaizduoja savo ryto ar vakaro.

5. KOSMETIKOS LABIRINTAI. Visuomet mažiau – yra geriau. Budros – skystos, birios, makiažo gruntai, pagrindai. Tike visko tikrai nereikia, mat dabar džiauksitės nuostabiai atrodančia oda, o vėliau viso šito „gėrio“ reikės tik daugiau maskuojant padarinius. Visgi, jei jau neina apsieiti be šių priemonių – įsigyti kuo „draugiškesnę“ odai. O visoms panelytėms patarsiu šią priemonę išvis nenaudoti arba naudoti kuo vėliau. Nors dabar tikrai yra puikus asortimentas natūralių, ekologiškų priemonių, bet sutikime – jos ikrai ne iš pigiųjų. Kita vertus žymių gamintojų kosmetika yra brangi ir netgi fantastiškai brangi, tad verčiau rinktis tokiu atveju kuo priimtinesnį variantą savo natūraliam grožiui puoselėti.

 

VAIKUČIŲ IR KŪDIKIŲ ODELĖS PRIEŽIŪRA.

  1. ATSISAKYTI TO, BE KO LENGVAI GALIMA IŠSIVERSTI. Arba vartoti mažiau. Tarkim drėgnų servetėlių pas mus namuose yra visada, su jom užaugo pirmagimis. Visgi mažylio odelė labai jautri, vargom su iššutimu nuo pat ligoninės palatos. Jau tada sesutės patarė nenaudoti servetėlių, bet galvojau, kad jo juk spec.skirtos jautriai odytei ir naudojau toliau. Visgi vėliau jų atsisakėm namuose ir plovėm tik su vandenuku, ramunėlių nuoviru.
  2. ALTERNATYVA PUDROMS. Labiausiai pasitarnavo pats paprasčiausias krakmolas – pigiau ir vaiko odytei sveikiau.
  3. KUO MAŽIAU KOSMETIKOS VAIKŲ IR KŪDIKIŲ PRIEŽIŪROJE. TIKRAI ČIA GALIOJA TAISYKLĖ – MAŽIAU YRA GERIAU. Kūdikių odelė ir taip labai gležna ir pažeidžiama. Žinoma kūdikio dažnas maudymas labai sausina odytę, tad patarčiau turėti aliejuką, kurio įlašinus į vonelę – odelė bus padengta juo ir nebeišsausės. Tas pats aliejukas tinkamiausias luobelei valyti. Prevencijai prieš iššutimą užpakaliukui. O kūdikio maudymui tikrai nereikia krūvos asortimento. Pakanka keleto ir kuo natūralesnių ekologiškesnių priemonių.

 

MANO PATARIMAI KAIP IŠSIVERSTI BUITYJE IR HIGIENOJE SU NAMUOSE ESANČIOMIS PRIEMONĖMIS:

  1. ŪKINIS MUILAS. Pasirodo, mūsų mamos, močiutės neturėjo tiek vsiokių skalbiklių, baliklių, puikiausiai pasitarnaudavo pats paprasčiausias ūkinis muilas. Virindavo „palutes“ – vystyklus ūkinio muilo drožlėse – jie patapdavo minkštučiai. Šį būdą bandžiau tik kartelį, norėdama „atvirinti“ morkų tyrelės dėmes, kai dar pirmas sūnus buvo mažas.
  2. RŪDYS. Pas mus labai kalkėtas vanduo, palikus nusistovėi rūdis galima „kabinti šaukštu“. Tad be nukalkinimo priemonių, vandens filtro ir pagalbos sausėjančiai odai, šiurkštiems plaukams – sunku apsieiti. Jei pirkčiau parduotuvėje šias priemones – kišenės tuštėtų kas savaitę ir labai stipriai. Tad aš taip pat taupymo sumetimais nevengiu „paleisti“ slkalbimo mašiną su actu, kavinuką reikia irinti bent kartą savaitėje, nes greiai apsineša ir lėčiau kaista. Vandeniui minkštinti įberiu samtelį sodos.
  3. ĮVAIRIOS DĖMĖS. Dažniausiai pas mus pasitaikydavo kečiupo, garstyčių dėmės, žinoma ir kraujo, nes vyrui dažna problema – bėga iš nosies, tai užsigauna ištepa rūbus, aš reaguoju iškarto – pirma atmarkinu šaltam vandenį kraujo dėmę ir pratrinu rankom su ūkiniu muilu (jų būna su tulžim, net spec.dėmėm), ir tada į skalbyklę – ji jau pabaigia darbą. Labai gerai valo ir paprastas skystas muilas, jei tarkime po ranka neturite ūkinio.
  4. KILIMAI. Žinoma tokie „daiktai“ nevalomi taip dažnai kaip reikėtų, visgi tenka. Turiu spec.valiklį kilimams, sofų apmušalams – deja ne kažin ką gelbėjo, kai reikėjo išvalyti įsisenėjusią neaiškios kilmės dėmę, tad geriausia – kilimus valyti ištempus laukan, ištiesus ant žolės, sulaisčius vandeniu stioriai, pasiraitoti rankoves, griebti šiltą muiliną vandenį ir pirmyn į darbą – kilimai atsinaujina, išsialo visos dulkės(kiek įmanoma), tik žinoma tai įmanoma tik vasarą, mat džiūti turi ilgai. P.S. ir mankšta – garantuota.
  5. CITRINOS – ne tik maistui, vaistui, bet ir buičiai – stalviršio dėmes patrinu citrinos griežinuku – ir vualia – nuvalai ir blizga. Labiausiai nemėgstu viryklės viršaus ir orkaitės vidaus „švarumų“, ypač po kepto maisto, kai prityška riebalų, čia geriausias „šveitiklis“ soda, dar ir minėta citrina pasitarnauja.
  6. PANAUDOJIMAS NE PAGAL PASKIRTĮ. Be minėtų acto, sodos, citrinų, ūkinio muilo dar galiu išskirti aliejų, kuris tinka batams pablizginti – ant skudurėlio užlašinus įtrinti batus – vualią. Dantų pasta – taip pat gali pasitarnauti dėmių „išgraužimui“ – balina.
  7. RŪBŲ SPINTOS „GAIVIKLIS“. ŠALDYTUVO PRIEŽIŪRA . Tam naudoju surinktas ramunėles, mėtas – prikemšu į pagalvėles nuo pvz.:laikrodžio (kur būna dėžutėse ir uždėta ant jų laikrodukai) – natūralu, gaivu, kvepia. Tiesa be šių pagalvyčių naudoju ir parduotuvėje pirktus medinukus, kurie tekainuoja keletą litų, bet sugeria kvapus, atbaido nuo kandžių. Na, o šaldytuvą valau soda bei tokiu „populiariu“ acto tirpaliuku su vandeniu, tada dar perplaunu, kad neliktų nemalonaus acto kvapo.
  8. KAVA – GĖLIŲ KENKĖJAMS ATBAIDYTI. Šį patarimą seniai esu kažkur radusi, tad kartą jau teko išbandyti, žalialapėje buvo įsiveisę kažkoki mažutėliai balkšvi vabalyčiai – tad pribarsčiau ant augalo žemės kavos tirščių – nežinau ar buvo sutapimas, bet suvaikė !
  9. KOVA SU SKRUZDĖM. Nežinau ar tinka prie higienos ir buities, bet su virtuve susiję buvo. O čia jau buvo opi problema. Prieš kokius trejetą mėnesių vis pradėdavo šių „draugių“ pavienių rodytis, tai prie šiukšlinės, tai po visą virtuvę knapsėjo kažko ieškodamos (maisto likučių, žinoma). Netgi miegamajame ant palangės vaikščiojo. Aš nebūčiau aš, jei visų pirma neišbandyčiau namudinių priemonių. Žinoma svarbiausia švara – kad nebūtų maisto likučių, nes radusi vieną ar du „skanėstus“ skruzdėlė – žvalgytoj grįš į lizdą ir pranešus apie radinį, susikvies visas savo drauges. Tad apsišarvavau kantrybe, pradžioj bandžiau visų dažniausiai naudojamą būdą – druską, ką jūs manote – mažai ką padėjo, laipiojo per ją net nesustodamos. Tuomet pasitelkiau „gaudyklą“ – į plastikinį dangtelį nuo majonezo pripyliau medaus ir vandens tirplao, kad būtų klampus – jos neva turėjo įlipti ir neišlipti – viualią (lyg ir), kitą rytą jos tikrai buvo susibūrusios apie skanų „baseinėlį“, bet deja jų buvo tik daugiau ! Vėlgi „nurašytas“ būdas. Tada sekė acto ir vandens mišinys – teko apipukršti slenksčius – nežinau ar sutapo, bet „draugės“ pamažu nutraukė draugystę ir nebeprireikė specialaus purškiklio, kuris jas išprašo.

 

Tad faktiškai nereikia nusigręžti nuo paprastų dalykų, jūs tik pabandykit ir įsitikinsite, kad nebūtina prikti aibės valiklių, ploviklių.

 

GROŽIO SALONAS NAMUOSE. Čia mano mėgstamiausia tema. Nors esu nemažai rašiusi prieš porą metų apie įvairias namudines priemones, dabar pabandysiu „sukonspektuoti“ ir papasakoti kuo lepinu, šveičiu, puoselėju odą ir plaukus.

  1. TONIKAS, PRAUSIKLIS. Petražolės + ramunėlės – derinuką užvirinti, leisti pastovėti nukėlus nuo ugnies ir nukošus pilstyti į formeles ledo kubeliams – štai jum ir tonikas, prausiklis. Ryte vienu tokiu kubeliu masažuoju odą sukamaisiais judesiais, kol ledukas ištirpsta, palieku nudžiūti. Ir odą skaisitina, pabudina, gerina kraujotaką – žodžiu puiki priemonė.20140803145629-15641.jpg

  2. ODOS ŠVEITIMAS, KAUKĖS. Mano mėgstamiausias medutis, pius druska – pašalina negyvas ląsteles, oda tampa švelnutė. Mielės ir medus – puikus derinukas nuo spuogų – ir šveitimui ir kaukei galima naudoti. Mdus ir alijošius – taip pat puikus derinukas nuo spuogų, atgaivina odą, sutraukia poras, veikia antibakterikai. Vienas paskutinių išbandytų šveitiklių – kaukių medus ir cinamonas – tik darant kaukę reikia palaikyti kuo ilgiau. Mažina raudonį, naikina spuogučius, maitina odą. Medus, iaušinio baltymas ir alijošius – taip pat labai veiksminga kaukė. Dabar, kai pomidorų abstu – naudoju griežėnėlius ant veido – puikiai padeda spuogelius gydyti. Taip pat darau kaukes „pagal sezoną“, juokauju, kad beveik visos vasaros gėrybės jau spėjo pabuvoti man ant veido. Juk nieko nėra sveikiau už vaisius ir dažoves, uogas, kuriuos galima valgyti ir „pamaitinti“ odą iš išorės.

  3. PLAUKUČIAI. Prieš porą metų buvau nusikirpusi plaukus iki pečių, dažna draugė ir pažįstama stebėjosi, kad plaukai tikrai greitai ataugo. O tam, manau tikrai prisidėjo po trinkimo plaukų perskalavimas ramunėlių – apynių – dilgėlių mišiniu, ramunėlėm, dilgėlėm, apyniais, ramunėlėm – beržo lapeliais – dilgėlėm – žodžiu kas tuo metu norisi – tą ir „užsitaisydavau“ – plaukai žvilga, atgaivinami. Paprastas būdas – kefyras. Ištinti juo plaukus nuo šaknų galiukų, susukti š plėvelę, į rankšluostį ir palaikyti kiek galima ilgiau. Dar puikiai „pasitarnauja“ kiaušinio trynys su šlakeliu alyvuogių aliejaus – plaukai pamaitinami, atsigauna, žvilga. Labai puikiai stiprina plaukus – ruginė duona. Išmaigyt atmirkusią vandenyje ir įtrint plaukus, apsukt plėvele, rnkšluosčiu ir palaikyti ilgėliau.

  4. NAGUČIAI. Paprasčiausia nagų stiprinimo priemonė. 1 valgomasis šaukštas druskos ištirpinamas 1 stiklinėje šilto vandens ir šiame tirpale 15 – 20 minučių pamirkomi pirštų galiukai. Ši procedūra daroma kasdien. Galima paeiliui daryti valgomosios ir jūros druskos voneles.

    Svarbiausia atrasti laiko ir patikėti, kad grožiui puoselėti reikia tiek nedaug – o rezultatai tikrai verti šiek tiek pastangų.

     

     

    Beje kažkur teko skaityti, kad tiek veido kaukės, šveitikliai ir plaukam namie gaminamos priemonės veiksmingesnės, kai į jas įmaišoma alyvuogių aliejaus (ar kitokio).

     

    Visko, galbūt nepaminėjau, bet esminius dalykus ką naudoju ir kaip galima ne tik sutaupyti, bet turėti realią naudą – tikrai išvardinau.

     

    Tad atsigręžkime į tas priemones, kurių tikrai yra kiekvienuose namuose ir yvensime sveikiau, taupiau ir su šypsena veide.

     

    Šį kart labai suvalkietiškai, tikiuosi ir jums bus naudingi patarimai – Roberta.

     

04. Aug 2014, 11:50 Inguce:)

Natūralu, kad laiko nelieka. Aš dažnai aukoju savo miego laiką, kad tarkim ramiai kaukę užsidėt plaukam ar netrugdomai kūnui šveitimą pasidaryti. Kai tokie karščiai išvis malonumas vakare, kai jau kiek vėsiu nusišveisti visas negyvas ląsteles - atgaiva. O veidui tai dienos metu, jei neisruošiu eit kažkur - labai greit sumaišau ir ant veido. Tikrai galite atrasti laiko, jei tik yra noro save pamaloninti - reikia tiek nedaug, kad savijauta būtų puiki 🌷
Tik paskutinį kartą dariau medaus su cinamonu - gavosi tamsi, mažylis lūpą tempt pradėjo pamatęs 😃 tai dabar tokias pasilieku vakarui, kad mažylio negasdinčiau 😀

04. Aug 2014, 11:32 utopija

As niekaip neatrandu laiko kaukems nors vaikuciui 6men o jusu isvis mazutis

04. Aug 2014, 10:53

Džiugu, kad dar kažką naujo papaišiau 😀

04. Aug 2014, 04:24

Tai ką naudoju - tą supiešiau 😀 Ir tai skaitau (dėl klaidų tai atsiprašau ☺ ), ir matau, kad dar galėčiau rašyti 😃
Tas kefyras man pirmu kart atrodė - fui, kas per nesąmonė, bet pabandžiau - tiko, plaukai suminkštėjo super 😀

03. Aug 2014, 15:23

Dar nepaminėjau SAUSKELNIŲ. Jas vyras parveža iš kaimyninės Lenkijos - pakuotė tokio dydžio pas mus "normalesnių" sauskelnių kainuoja beveik dvigubai daugiau, nei kad parveža iš ten. Ir kokybe ir kainos santykiu esam patenkinti.