Antibakteriniai skysčiai rankoms - ar apsaugos vaikų nuo bakterijų?

Antibakteriniai skysčiai rankoms - ar apsaugos vaikų nuo bakterijų?

05. Oct 2016, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Žiemą, kai infekcijos ir virusai, rodos, tyko už kiekvieno kampo mamos dairosi įvairių priemonių kaip apsaugoti vaikus. Viena iš tokių priemonių - antibakteriniai rankų skysčiai, kurie dabar pardavinėjami ir mažomis pakuotėmis. Tokie buteliukai telpa į rankinę ir mama bet kada gali užlašinti jo ant vaiko rankų taip neutralizuodama bakterijas. Pagrindinė tokių skysčių sudedamoji dalis - alkoholis, bet būna ir ekologiškų, kurie gaminami iš alavijų ar eterinių aliejų mišinio.

Tokiu geliu mamos mėgsta patepti ne tik rankas po žaidimų aikštelės ar apsilankymo viešoje vietoje, bet ir dezinfekuodamos įvairius daiktus, pavyzdžiui, parduotuvės mašinyčių-vežimėlių, dalis (vairą, rankeną), kuriuos liečia vaikai.

Pediadrė ir vaikų psichologė Aurima Dilienė teigia, kad toks tėvų atsargumas neturi didelės naudos ir dažnai taip besistengdami tėvai tiesiog persistengia.

"Vaikas augdamas turi susidurti su viskuo ir apsaugodama nuo kažko, neapsaugosite nuo visko - vis tiek toje pačioje parduotuvėje ligą "pasigauti" galima ir oru. Nėra gerai, kai vaikai auginami labai steriliai, nes jiems reikia susipažinti su aplinka, išvystyti įvairias reakcijas. Visai nesergantis vaikas irgi pavojinga, nes vėliau eidamas į darželį ar mokykla, turės persirgti įvairiomis ligomis. 

Jeigu pergyvenate dėl parduotuvėje esančių infekcijų - geriau į ją nesiveskite vaiko. Tokiu skysčiu galima pasinaudoti po apsilankymo poliklinikoje, ligoninėje, kur daug sergančių žmonių, bet daugiau nematau reikšmės. 

Be to, perdėta švara, besaikis rankų plovimas gali vaikui "įvaryti" net obsesinį-kompulsinį sutikrimą. Kalti bus tėvai, o gydyti, jau net vaistais, teks vaiką", - teigė specialistė.

Ekspertai

Aurima Dilienė

"Vaikų poliklinika Jūsų namuose" pediatrė www.vaikupoliklinika.lt
Aurima Dilienė in-vecaku-skola