Ar avižinė košė padeda nuo vidurių užkietėjimo?

Ar avižinė košė padeda nuo vidurių užkietėjimo?

24. Sep 2015, 13:02 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš Jurgitos laiškelio redakcijai:

Sveiki, mano mergytei (4 mėn.) užkietėja viduriai nuo pat gimimo, dabar jau duodu jei avižinę košę, jokių kitų neduodu, nuo avižų pralaisvėja viduriai, maitinu pati.

Ar sveika duoti jai tik avižas ir savo pieną? Pagal svorį jai maisto netrūksta? O gal yra kitų būdų, kad viduriai nekietėtų?

Atsako Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja neonatologė Rūta Taminskienė:

Sveika, Jurgita,

Manau, kad maitinate teisingai. Žindomus kūdikius, kurie gerai auga ir neturi jokių sutrikimų, patariama primaitinti tik nuo 6 mėnesių, tačiau jūsų dukrytę vargina vidurių užkietėjimas, todėl tokiais atvejais primaitinimą galima įvesti anksčiau, ir nuo 4-5-to mėnesio.

Avižos minkština vidurius, šios kruopos nors ir turi glitimo, tačiau gana gerai toleruojamos net alergiškų kūdikių, todėl tinka ankstyvesniam primaitinimui. Kadangi dukrytė tik 4 mėnesių, neskubėkite su įvairiu papildomu maistu.

Iki 5-to mėnesio atsargiai pratinkite prie kruopų - tęskite avižas, galite pamėginti grikių košę, užtenka porcijos 100-120 g, po košės pažindykite. Nuo 5-6 mėnesio pratinkite prie daržovių košės ir vaisių (slyvų, obuolių tyrelės).

Kruopų ir daržovių košes paskaninkite 3-5 g alyvuogių aliejaus (iki 1 arb. šaukštelio). Galite pratinti prie žuvų taukų. Pradėkite nuo kelių lašų, išdidinkite iki 1 arb. šaukštelio, atminkite, kad 1 arb. šaukštelis žuvų taukų atitinka 1 lašą sintetinio D3 vitamino.

Sėkmės!

Ekspertai