Ar būti mamai darželio grupėje?

Ar būti mamai darželio grupėje?

24. Aug 2011, 00:00

Kai kuriuose darželiuose yra galimybė tėvams, atvedusiems vaiką pirmas dienas į darželį, kelias valandas pabūti su juo grupėje. Ką apie tai mano pedagogė?

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:


Aš esu už tokį mamos ar tėčio pabuvimą grupėje, nors žinau, kad kai kurie darželiai ne tik kad taip nesiūlo, bet ir neleidžia tėvams pasilikti grupėje.  Aš tikrai leidžiu visiems norintiems tėčiams ar mamoms pratinti vaiką prie darželio pabūnant su juo grupėje.

 

Staigus atitraukimas vaiko nuo mamos ir palikimas visai dienai darželyje, mano manymu, yra per didelis stresas vaikui. Ir mamai su tėčiu toks pratinimas po truputį puiki išeitis - pamatę, kad po kelių valandų randa vaiką linksmą, jie irgi nusiramina.

 

Žinoma, kai matome, kad to buvimo vaikui nebereikia, tai ir nereikia. Jei vaikas drąsiai nueina į grupę ir pasilieka joje žaisti, mama ramiai gali išeiti. Geriau išeiti trumpam, kad ir valandai, o tada sugrįžti ir pasiimti vaiką, o ne sėdėti grupėje.

 

Yra tėvų, kurie išbūna ir po 4 valandas grupėje. Turėjome vieną tėtį, kuris labai nuoširdžiai dukrytę lydėjo į darželį pirmomis dienomis ir su ja pasilikdavo. Būdavo, guli grupėje ant kilimo ir žaidžia su vaikais. Manau, kad tai puikiai padėjo, nes po kelių savaičių jo dukrytė puikiai jautėsi ir viena pasilikusi.

 

Kaip suprantu, patariate pirmomis dienomis nepalikti vaiko visai dienai?

 

Žinoma, patariu nepalikti visai dienai iš karto. Manau, idealiausia po truputį pratinti savaitę – dvi, o ne iš karto panardinti visai dienai tarp nepažįstamųjų.

 

Tikrai dažnai būna taip, kad pirmą dieną vaikas pasilieka noriai, neverkia, atrodo, jaučiasi puikiai. Antrą dieną atėję tėvai sako: „Maniškis jaučiasi gerai, paliksiu šiandien visai dienai“. Tikrai siūlau nedaryti tokios klaidos. Taip atsitinka, nes pirmą dieną vaikui viskas nauja, įdomu. Trečią, ketvirtą dieną jis nebenori pasilikti, nes supranta, kad mama palieka ilgam. Reikėtų prie darželio pratinti pamažu – pradedant nuo valandos, po to - dviejų. Pratinkite mažais žingsneliais.

 

O ką apie tai manai Tu?

 

24. Aug 2011, 13:49

Aš taip pat esuuž tai, kad nepasilikti su vaikučiu darželyje ir pradžioje leisti jai pabūti vienai su vaikais vieną, dvi valandas, palaipsniui ilgininat laiką.

24. Aug 2011, 13:31

aš specialiai ir neskubėsiu į darbą, kad padėčiau vaikui adaptuotis, tai kaip sako specialistė 😉

24. Aug 2011, 13:10

Sutinku, kad geriausia pratinti palaipsniui ir tarkim, kai mes niekam nesame jos palikę, galbūt geriausiai bus kelias dieneles šiek tiek ir kartu pabūti, nors matysim kaip realiai viskas bus 😀

Krisliukas Krisliukas 24. Aug 2011, 11:14

mano nuomone, geriau tėvams nepasilikti kartu su vaiku darželyje.. nes vaikai galvos, kad taip ir turi būti, kad mama ar tėtis turi būt kartu grupėje... žinau ne vieną pavyzdį, kad paskui dar sunkiau vaikučiams būna..
palikčiau iš pradžių porai valandų, paskui iki pietų, o vėliau ir visai dienai 😀

24. Aug 2011, 11:04

Mes taipogi nepaliksim skubotai, visgi aplinka nauja, palaipsniui. O žinant koks mūsų vaikis bus sunkoka pradžioje, nors negali žinoti . . .

24. Aug 2011, 09:53

as ir galvoju pirmom dienom alikt tik iki pietu miegelio

24. Aug 2011, 09:10

kaip tik taip ir pratinom.