Ar galima 3 mėnesių kūdikį maitinti ožkos pienu?

Ar galima 3 mėnesių kūdikį maitinti ožkos pienu?

17. Sep 2012, 00:00

 

Odetos klausimas:

 

Laba diena, radau straipsnį apie ožkos pieną, tad norėjau paklausti, jei aš savo pienelio nebeturėčiau, ar galima tada 3 mėnesių kūdikį maitinti tik ožkos pienu? Ačiū.

 

Atsako Všį "Pradžių pradžia" žindymo konsultantė, mama Jūratė:

 

Sveika, Odeta,

 

Šaunu, kad domiesi ir skaitai. Žmogaus mažyliui geriausias jo mamos pienas. Mūsų pieno sudėtis (angliavandenių/baltymų/riebalų santykis, mikroelementai, vitaminai) pritaikyta mūsų nesubrendusioms kūdikių organizmų sistemoms.

 

Jis tobulas, turint omeny ir tai, kad sudėtis keičiasi pagal vaikučio poreikį ir amžių - kuris kitas pienas tą galėtų padaryti? Jei nutartum nežindyti vaikelio, apie pakaitinį pieną turėtum pasikonsultuoti su vaikutį prižiūrinčiu gydytoju.

 

Atsako Všį "Pradžių pradžia" žindymo konsultantė, mama Oksana:

 

Miela mamyte Odeta,

 

kaip supratome iš Jūsų klausimo, turite mažą kūdikėlį, kurį žindote. Sveikiname tapus mama ir pasirinkus tokią gerą ir labai sveiką gyvenimo pradžią savo brangiausiam turteliui - maitinimą savo pienuku!

 

Skubame Jus nuraminti, jog jei žindysite vaikelį tik pagal jo poreikį (o ne pagal valandas, grafikus ir pan.), iki 6 mėnėsių neduosite nieko kito (buteliukų, čiulptukų, vandenuko, arbatėlių ir t.t.), o tik krūtį, Jūs turėsite pienelio tiek, kiek reikės Jūsų vaikučiui ir abu džiaugsitės šiuo gražiu periodu.

 

Ožkos, kaip ir bet kokio kito gyvūno pienas, gryname pavidale neturėtų būti duodamas kūdikiams ir mažiems vaikams net iki 2 metų, nes jame esantys pieno baltymai yra visiškai netinkami savo sudėtimi ir dydžiu jautriai jų virškinimo sistemai, dėl ko kyla alergijos ir virškinimo trakto pažeidimo pavojus.

 

Bendrosios rekomendacijos yra tokios - jei yra poreikis, iki 2 metų kūdikiai turi gauti tik specialiai adaptuotus pieno mišinius.

 

Jei Jums kyla abejonių, dėl vaikelio sveikatos visada pasitarkite su jo gydytoju, o dėl žindymo - su mama-mamai savanorėmis telefonu (kontaktai nurodyti čia http://www.pradzia.org/mama-mamai-konsutacija-zindymas). Taip pat rekomenduojame perskaityti daug naudingos informacijos apie žindymą turinčią knygą "Žindymas", kurią galite užsisakyti el. paštu pradzios.knyga@gmail.com

 

Sėkmės.

www.pradzia.org/zindymas-knyga

1