Ar galima kūdikiui produktų, turinčių gliuteno? Pataria gydytoja R.Taminskienė

Ar galima kūdikiui produktų, turinčių gliuteno? Pataria gydytoja R.Taminskienė

20. Aug 2014, 08:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų primaitinimo klausimais, rašykite laiškus: redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš Evelinos laiško:

Sveiki,

gydytojai Švedijos mamytėms rekomenduoja kuo anksčiau pradėti primaitinimą gliuteno turinčiais produktais, kiaušiniais, pieno produktais, taip yra mažesnė tikimybė, kad vaikas bus alergiškas. Skatina nuo pat pradžių primaitinti kuo įvairesniais produktais. Aš mieliau renkuosi produktus be gliuteno. Neduodu produktų, kuriuose yra kiaušinio, miltų (pvz. duona, duoniukai, balta duona, makaronai ir tt.). Kaip jūsų specialistai galėtų pakomentuoti alergijų tikimybės ir primaitinimo ankstumo ryšį?

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Rūta Taminskienė:

Sveiki,
 
Šias taisykles galima taikyti tik nealergiškam kūdikiui. Alergiškam gliutenas (liet. glitimas) gali sukelti alergiją maistui. Sveikam kūdikiui gali nebūti jokių reakcijų.
 
Gliutenas randamas kvietiniuose produktuose, kiaušinyje jo nėra. Gliutenas įvairiose kruopose taip pat nevienodas. Dažniausiai būna alergiškumas kviečių, rečiau miežių ir rugių gliutenui. Avižos taip pat turi gliuteno, bet jis mažiausiai linkęs alergizuoti, avižos dažnai tinka net alergiškiems kūdikiams.
 
Gliuteno neturi tik ryžiai, kukurūzai ir grikiai. Bet grikiai, nors ir neturi gliuteno, bet dažniau sukelia alergiją negu avižos, kurios gliuteno turi. Svarbiausia, kad gliuteno nevartotų žmonės, kuriems nustatyta ir patvirtinta įgimta liga - celiakija.
 
Augančiam kūdikiui (4-6 mėn.) geriausia pradėti ragauti kruopas be gliuteno - ryžius, kukurūzus, vėliau avižas, su neblogai toleruojamu avižų gliutenu, grikius. Kviečius, miežius, rugius - geriau tik virš 6 mėn. kūdikiams.
 
Kiaušinyje alergizuoja baltymai, trynys - žymiai rečiau. Manau, nuo 8-10 mėn sveikam mažyliui galima ragauti kelis kartus per savaitę 1/4-1/2 kiaušinio trynio ar produktų su kiaušiniu, jei neberia (makaronų, duoniukų ir kt.)
 
Dabar atsiranda naujų teorijų apie "tolerancijos alergijai langą". Ši teorija teigia, kad davus labai nedaug, retkarčiais kokio nors produkto - pvz. kiaušinio trynio 4-6 mėn. kūdikiui, jo organizmas išmoksta toleruotį šį produktą ir būna rečiau alergiškas jam, negu saugant kūdikį ir neduodant kiaušinio trynio iki 12 mėn., kaip dabar rekomenduojama Lietuvoje.
 
Tada pirmą kartą susidūrus su didesniu kiaušinio kiekiu, gali staiga kilti alergija. Tačiau tai dar nėra patvirtinta mokslo, tai tik svarstymai, reikalingi tolimesni tyrimai.
 
Sėkmės.
Ekspertai
pypse pypse 20. Aug 2014, 13:36

Ačiū už atsakymą. va apie tą naują teoriją ir norėjos išgirsti.