Ar galima lankytis viešose vietose kūdikį paskiepijus pneumokoko vakcina?

Ar galima lankytis viešose vietose kūdikį paskiepijus pneumokoko vakcina?

10. Aug 2011, 00:00

 

Mamos Simonos laiškas:

 

Mano sūneliui du mėnesiai. Norėjau paklausti, kada jau reikia skiepyti pneumokoko vakcina, kuo ji ypatinga ir kokių atsargumo priemonių imtis, paskiepijus mažylį? Ar galima eiti į lauką?

 

Dar kitas klausimas - girdėjau, kad iki šešių mėnesių vaikučiui, kol nėra paskiepytas visais privalomais skiepais, nerekomenduojama lankytis viešose vietose. Ar tiesa?

 

Ačiū už atsakymą.

 

 Atsako Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Skiepų kabineto gydytoja pediatrė Jolanta Dieninienė:

 

Trumpai papasakosiu apie vakcinaciją nuo pneumokokinės infekcijos. Pneumokokai – tai bakterijos, sukeliančios sunkias ligas, tokias kaip: ausų uždegimas, sinusitas, bronchitas, plaučių uždegimas, meningitas.

 

Kūdikių ir mažų vaikų imuninė sistema nesugeba apsiginti nuo šios bakterijos, todėl pakliuvus jai į nosiaryklę gali vystytis sunkios ligos.

 

Kokio amžiaus skiepyti?

 

Skiepyti galima nuo 2 mėnesių amžiaus. Yra skirtingos vakcinos vaikams nuo 2 mėnesių iki 2 metų amžiaus ir vaikams nuo 2 metų.

 

Kuo anksčiau vaikas pradedamas skiepyti, tuo anksčiau jis yra apsaugotas nuo šių ligų. Po skiepo gali pakilti temperatūra, gali kūdikis būti neramesnis. Pašalinės reakcijos nėra dažnos.

 

Ar galima su paskiepytu mažyliu lankytis viešose vietose?

 

Ar su kūdikiu galima lankytis įvairiose viešose vietose, nėra vienareikšmiško atsakymo. Saugiau, kai kūdikis turi bent jau du skiepus.

 

Oro-lašeliniu keliu galima užsikrėsti įvairiomis ligomis – virusinėmis ir bakterinėmis (taip pat ir tomis, nuo kurių skiepijami vaikai). Yra šioms ligoms būdingas ir sezoniškumas, t.y. jos dažnesnės šaltuoju metų periodu.