Ar galima vaikams kaitintis saunoje? 10 faktų apie mažylius ir pirtį

Ar galima vaikams kaitintis saunoje? 10 faktų apie mažylius ir pirtį

07. Jul 2014, 17:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Į pirtį – su kūdikiu? Kodėl gi ne?

Jei tai patinka jūsų šeimai, mažylis neturi sveikatos sutrikimų, tai gali būti puikus grūdinimo ir šeimos laisvalaikio praleidimo būdas.

  1. Pirmiausia pirtis- puiki grūdinimo priemonė. Lietuvoje apie tai kalbama nedaug, tuo tarpu užsienio šalyse, turinčiose gilias pirties tradicijas, apie tai rašomi net mokslo darbai.
  2. Pavyzdžiui, Suomijoje net 12 procentų naujagimių jau pirmą gyvenimo mėnesį maudomi pirtyje. Iki metukų pirtyje pabuvoja apie 70 procentų suomiukų. Deja, lietuviškoji statistika yra nežinoma.
  3. Kokio amžiaus vaiką vestis į pirtį, daugiausia lemia tėvų požiūris. Pasikonsultuokite su vaiko gydytoju – gal yra sveikatos sutrikimų, dėl ko pirtis mažiukui negalima.
  4. Kokios rūšies pirtį rinktis – suomišką, turkišką, rusišką ar kitą, nėra svarbu. Vaikams geriausia eiti į pirtį pirmiesiems, kol ji nėra iki galo įkaitusi.
  5. Vaikas pirtyje turi būti tiek, kiek jam patinka. Jeigu darosi per karšta, sunku kvėpuoti, reikia baigti kaitintis.
  6. Vaikučio mažesnis poodinis sluoksnis, tad tikimybė perkaisti vaikui yra didesnė.
  7. Pirtyje esant aukštai temperatūrai išsiplečia odos kapiliarai, atsidaro prakaito liaukos, poros. Iš organizmo pasišalina šlakai, kūnas lengviau valosi.
  8. Labai svarbu, kaip vaikas reaguoja į pirtį. Jei jam nepatinka, jis bijosi, nenaudokite jokios prievartos.
  9. Jeigu vaikui patinka pirtyje, po kelių kartų galite užsiimti dar didesniu grūdinimu: pavyzdžiui, po pirties pabandyti apipilti drungnu vandeniu. Tik viską daryti pamažu, tikrai nepatartina vaikui po pirties voliotis sniege ar šokti į ledinę kūdrą.
  10. Po pirties, kaip ir po kitų vandens procedūrų, vaiko kūnelį galite patepti drėkinamuoju kremu ar losjonu – jam įprasta vaikiškos kosmetikos priemone.

Ar jūsų vaikai yra buvę pirtyje?

Kaip dažnai jūs pačios joje kaitinatės?

Gintarep Gintarep 07. Jul 2014, 18:06

mes irgi uz pirti, o jei dar baseinas yra- nerealu 😀