Ar galima žindyti, jei anksčiau mama rūkė?

Ar galima žindyti, jei anksčiau mama rūkė?

07. Feb 2018, 06:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos laiško:

Sveiki. Nemaitinu MP apie 3 savaites, per tą laiką buvo tekę ir šampano paragauti, ir pradėjau parūkyti karts nuo karto, tačiau noriu viską mesti ir atstatyti natūralų kūdikio maitinimą savo pienu. Mažyliui dabar 2 mėnesiai ir savaitė, krūties visai nebeima, nes priprato valgyti iš buteliuko, o ir aš po rūkymo bijau, kad nebūtų blogiau mažyliui. Gal galite patarti, ką daryti, kaip kūdikį vėl pripratinti prie krūties? Kaip atstatyti pieno gamybą? Pienelis nėra visiškai pasibaigęs, nes paspaudus krūtis dar bėga...

Konsultuoja šeimos gydytoja Rūta Taminskienė:

Žindyti niekada nevėlu. Mamos pieno pagal sudėtį ir gaunamą emocinį pasitenkinimą žindant neatstos joks pieno mišinys.

Laktaciją labiausiai skatina: 

1. Krūties ištuštinimas žindant. Pridėkite prie krūties kūdikį žįsti prieš kiekvieną maitinimą mišiniu bent po 10-15 min., galima ir iki 30-45 min. Jei neima krūties, gal laikinai žįstų pro antspenį, panašu į buteliuko antgalį. Rinkitės antspenius plonais sparneliais, pvz NUK (Norfa XXL, Assorti). Jei kūdikis daugiau iščiulps mamos pieno, pamažu reikės vis mažiau mišinuko. Dėkite prie abiejų krūtų, jei pieno mažai, tegul jas abi ištuština vieno maitinimo metu.

2. Krūties ištuštinimas nutraukinėjant pieną. Jei žindyti niekaip nesiseka, tai reikia pieną nusitraukti iš abiejų krūtų, ne rečiau kaip kas 3-4 val. visą parą, tik taip skatinsis laktacija. Nutraukę pientraukiu pieną, žinosite maždaug, kiek pienelio yra krūtyse, realiai jo yra daugiau, nei pavyksta nutraukti. Pereinamuoju periodu žinosite, kiek mišinuko dar kūdikiui reikia primaitinimui. Iš pradžių sugirdykite nutrauktą mamos pieną, tik po to mišinuką. Draudžiama maišyti viename buteliuke mamos pieną ir mišinį.

3. Skysčių gėrimas, tikėjimas, kad pieno atsiras. Gerkite daug skysčių, negazuoto mineralinio vandens, balintų arbatų, sriubų. Negalima gerti per daug pieno, ir vartoti per daug karvės pieno produktų, nes vaikui nuo baltymų pertekliaus gali kilti alergija, diegliai. Tikėkite, kad pieno gamyba vis didės, atsipalaiduokite, jūs gera mama, nesvarbu - kokie nesklandumai buvo anksčiau, ir duosite vaikučiui viską, ką turite geriausio - savo pieną. 

4. Žalingų įpročių atsisakymas. Rūkymas ir alkoholis su žindymu nesiderina. Kalbame ne apie vienkartinius, bet nuolatinius įpročius. Labiausiai į pieną eina tai, ką mes suvartojame 30 min-1 val. iki žindymo.  Kenksmingos medžiagos iš mamos organizmo pradeda iš dalies pasišalinti maždaug po 3-4 val. po suvartojimo, žinoma,  jei nėra jų nuolatinio vartojimo.

Sėkmės.