Ar įmanoma apsisaugoti nuo meningokoko infekcijos?

Ar įmanoma apsisaugoti nuo meningokoko infekcijos?

21. Feb 2012, 00:00

 

Ar leisti vaikus į darželius, į mokyklas? Tokiais klausimais pastaruoju metu sunerimę daugelis tėvų, kaskart išgirdę žinią apie meningokoko infekcijos nusinešusias gyvybes. Praėjusį savaitgalį dvyliktokės gyvybę kone per parą pasiglemžė žaibinė meningokoko infekcija. Ar įmanoma nuo jos apsisaugoti?

 

Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos dvyliktos klasės moksleivė susirgo praėjusią savaitę, į ligoninę buvo atvežta vasario 19 d., kur ir mirė. Anot specialistų, tai buvo klasikinis žaibinės meningokoko infekcijos atvejis, kai medikai būna jau bejėgiai. Visi, kurie turėjo kontaktų su mergina, buvo nusiųsti pas savo šeimos gydytojus ir gavo profilaktinę antibiotikų dozę.

 

Pernai Vilniaus apskrityje (Vilniuje, Vilniaus rajone ir Trakų rajone) registruoti 44 meningokokinės infekcijos atvejai, 5 žmonės mirė. Iš visų šių atvejų 33 buvo registruoti Vilniaus mieste, 4 mirties atvejai taip pat priskiriami sostinei. Šiemet nuo meningokokinės infekcijos mirė jau du žmonės.


Kaip atpažinti meningokoko infekciją? 

 

Meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas. 

 

Meningokokinė infekcija gali pasireikšti įvairiai. Sunkiausios, grėsmingiausios meningokokinės infekcijos formos – vadinamoji meningokokemija, kai meningokokai veisiasi sergančiojo kraujyje, ir pūlingas meningitas.

 

PAGRINDINIAI SIMPTOMAI:

 

-Visais atvejais ligos pradžioje pakyla temperatūra;

 

-bendras vangumas, silpnumas, net ir nukritus temperatūrai;

 

-Būdingas meningokokemijos požymis – odos bėrimas. Jį nuo kitų bėrimų padeda atskirti „stiklinės“ testas: prispaudus prie įtariamo bėrimo skaidrią stiklinę, oda aplink bėrimą pabąla, tačiau pats bėrimo elementas neišnyksta. Ypač pavojinga, jeigu bėrimas greitai plinta.

 

-Ankstyvi meningito požymiai – stiprūs galvos skausmai ir pasikartojantis vėmimas.

 

Pirmieji kūdikių meningito požymiai – pasikartojantys neramumo priepuoliai, pulsuojantis, išsipūtęs momenėlis. 

 

DĖMESIO! Pastebėjus bent vieną iš šių požymių nedelsdami vykite į ligoninę!

 

Užsikrėsti gai ir visiškai sveiki

 

Anot sveikatos specialistų, kartais visiškai sveiki žmonės kelias savaites nešioja meningokokus nosiaryklėje nejausdami jokių klinikinių simptomų.

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė įspėjo, jog meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu - į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais. Imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus.

 

Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

 

Kam labiausiai infekcija pavojinga?

 

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui.

 

Deja, patikimų meningokokinės infekcijos profilaktikos priemonių iki šiol nėra

 

Yra specifinė ir nespecifinė profilaktika

 

Nespecifinė meningokokinės infekcijos profilaktika rekomenduojama meningokokinės infekcijos židiniuose glaudžiai su ligoniu kontaktavusiems asmenims: kartu gyvenantiems šeimos nariams; vaikų kolektyvų nariams, kur būta susirgimų invazinės meningokokinės infekcijos forma; asmenims, tiesiogiai kontaktavusiems su sergančiuoju.

 

Gerti antibiotikus rekomenduojama pradėti kuo greičiau diagnozavus ligą, idealiu atveju – per parą nuo pirmojo ligonio susirgimo, iki septintos dienos nuo kontakto su sergančiuoju.

 

Specifinė meningokokinės infekcijos profilaktika (skiepai) Lietuvoje rekomenduojama tik asmenims, vykstantiems į didelės meningokokinės infekcijos rizikos šalis, kadangi Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos sudėtyje nėra meningokokinės infekcijos B serotipo, kuris dominuoja Lietuvoje.

 

24. Feb 2012, 12:38

miela mamyte tai visiskai teisi pirmas budas kad vaikuti isbere nuo pasibaigusio galiojimo tepaliuko

22. Feb 2012, 16:12

as kaip ir deimante naktim jau nebemiegu vis galvoju ka daryt, isprotet baigiu

22. Feb 2012, 16:11

brangiosios, as noreciau su jumis pasitarti, o ar gali isberti odele, kai netycia istepiau su pasibaigusiu galiojimu kuno pieneliu. issikvieciau gydytoja, sako negali buti, skyre nuo alergijos vaistuku. bet as manau kad nuo to pienelio, nes isbere butent kojas kurias ir buvau istepus po maudyniu. o nauju kazin kokiu produktu ir nevalge, nors daktare sako kad gal ko uzvalgem. sakau gal pas dermatologa nuvezt, pasimetus esu jetau jetau.

21. Feb 2012, 13:45

baisios tos ligos, man ir baisu išties vien dėl vaiko . . . thu, thu, thu. Geriau jau tikrai žinoti tokią informaciją ir stebėti situaciją .. .

21. Feb 2012, 12:13

baisu,bet labai nustebino kad vieni raso kad per para,o snd l.rytas jau tiksli informacija kad ji nuo treciadienio sirgo ir lygtais daktare liepe gulet namie,bet kur tiesa tai nezinia 😀

21. Feb 2012, 12:13

tai va man irgi kilo neramumas nes mano vaikas irgi turi bedeliu su sausa odele tai reikia labai stebeti o ir kojytes pastoviai melynem nusetos nes labai isdykes vaikas ir pastoviai griuna...

21. Feb 2012, 12:13

Živile, aš supratau, ką turėjai omenyje - neigiama informacija, aš irgi neskaitau kriminalų ir perjungiu kanalą apie tokias žinias, tačiau kai kalbama apie vaikus, visada suklūstu 😀

21. Feb 2012, 12:10

Aš klausiau, kuo skiriasi šie simptomai nuo kitų infekcijų, juk mano dukrai, pavyzdžiui kad ir bėrimai tai pasirodo, tai išnyksta, nes kai atoptinis dermatitas tai sausa labai oda ir niežti jai, tai atrodo, juk nesikreipsi dėl to į medikus. ir tas vangumas, silpnumas irgi gali būti būdingas daugeliui ligų, kad ir esant gripui. Tai va, sunku atskirti, bet visgi stebėkime vaikus. Ir dar - tie bėrimai ne šiaip sau spuogiukai, o pasirodo kaip kraujosrūvos, panašios į mėlynes, tačiau, kaip sako spec. joms jau pasirodžius, gali būti ir per vėlu, jei tai žaibinis atvejis. Deja, ir skiepų nėra būtent nuo bakerijos B formos kuri plinta Lietuvoje, skiepai yra tik nuo kitų formų. Žodžiu, nepasiduokime panikai, tačiau kaskart liūdna girdėti, kaip ši infekcija nusinešė vėl kažkurio vaiko gyvybę.

21. Feb 2012, 12:06

bet a smanau geriau zinot nei nezinot ta informacija

21. Feb 2012, 12:04

as labai dziaugiuosi kad ydejot sita informacija, neduok dieve jei taip atsitiktu bent zinotumem ka daryt

21. Feb 2012, 12:03

Živile, čia ne neigiama informacija, o tiesiog žinios, kad būtum informuotas ir laiku pastebėtum, užklupus šiai infekcijai - nors pagrindinius simptomus. Vakar irgi su draugais diskutavome, ka daryti tokiu atveju, juk vis tiek į darželius vaikai eis kaip ėję, taip pat ir į mokyklas. net patys medikai negali pasakyti, kodėl taip suaktyvėjo ši bakterija, visgi žinoti apie ją būtina.

21. Feb 2012, 12:03

nereikia nei skaityt per zinias pranesa 😃

21. Feb 2012, 11:49

siaubas kaip as bijau sitos ligos ☹