Ar išlepinsime mažylius, dažnai imdami ant rankų?

Ar išlepinsime mažylius, dažnai imdami ant rankų?

15. Nov 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Mažylis turi penkis jutimo organus, oda yra didžiausia iš jų, be to, ji pati pirmoji iš visų organų pradeda vystytis.

Kai kūdikis ateina į šį pasaulį, geriausia, ką galime jam duoti – tai švelnų prisilietimą, glostymą, mylavimą – tai mažyliui liudija, kad viskas gerai, kad jis saugus šiame pasaulyje.

Šiandien jau aišku, kad dažnai ir daug nešiojant vaikutį ant rankų jo niekaip neišlepinsime, kaip buvo manoma anksčiau. Net gi priešingai, mažyliui svarbu kuo dažniau jausti mamos ir tėčio prisilietimą. Todėl pirmiausia gimusį mažylį gydytojai ir paguldo mamai ant pilvo ir krūtinės.

Mamoms jau pasąmonėje užkoduota kuo dažniau imti savo mylimą kūdikį ant rankų, glausti prie krūtinės, juk šiais momentais dar labiau pabunda motiniškas instinktas, gaminasi pienukas, o mažylis nusiramina ir užmiega.

Štai ką apie kūdikių nešiojimą kalba A. Vingras ir V. Černiauskienė savo knygoje "Pirmieji treji gyvenimo metai. Patarimai tėvams, auginantiems vaiką iki trejų metų":

Daugiamečiai tyrimai rodo:

  • Juo ilgiau augantis kūdikis nešiojamas, juo jaukiau, saugiau ir komfortiškiau jis jaučiasi.
  • Nešiojamas mažylis yra ramesnis.
  • Nešiojimas palengvina mamos ir kūdikio gyvenimą, nes jie nuolat yra kartu.
  • Nešiojant palengvėja bendravimas su kūdikiu, t.y. jo auklėjimas.
  • Nešiojamas kūdikis geriau jaučiasi nei gulėdamas, sėdėdamas, nes jis yra tokioje pat padėtyje, kuri primena jo įprastinę padėtį gimdoje.
  • Nešiojimas palengvina mažylio būklę esant diegliams.
  • Nuolat būdamas su mama jis greičiau susipažįsta su aplinka, sparčiau tobulėja.

Tad neatimkite iš mažylio tokios galimybės, imkite dažnai ant rankų, kad jis girdėtų jūsų širdies plakimą, jūsų kvėpavimą, kad prisimitų vienintelę saugią vietą – mamos pilvelį.

Mes, suaugusieji, dažnai nesąmoningai ieškome to palaimingo jausmo ir saugumo, susisupdami į šiltą antklodę, guldėdami hamake, lengvai supdamiesi ir pan. Visą gyvenimą žmogui reikia prisilietimų, glostymų.

Tad myluokime, nešiokime savo vaikučius nuo ankstyvos kūdikystės - tokiu būdu ne tik papartinsime harmoningą jų vystymąsi, bet ir sustiprinsime tarpusavio ryšį su vaiku.

kvikutis kvikutis 26. Nov 2017, 18:21

100% teisingas straipsnis!! Kad tik daugiau mamų jį perskaitytų 😀