Ar kenkia fotoaparato blykstė naujagimiams?

Ar kenkia fotoaparato blykstė naujagimiams?

07. Feb 2013, 00:00

„Mamyčių klubas“ gavo labai įdomų tėčio Eimanto klausimą apie naujagimio fotografavimą, kai fotografuojant naudojama blykstė. Tėtis klausia, ar nekenkia tai mažylio akutėms. Klausimą komentuoja vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė.

 

Iš tėčio klausimo:

 

Laba diena,

 

norėčiau pasiteirauti dėl tokio dalyko: su savo žmona nesutariame dėl naujagimio fotografavimo. Ji galvoja, kad neseniai gimusiam vaikui nieko tokio su blykste fotografuoti arti veido, o aš manau, kad tai nėra sveika bent jau pirmus mėnesius, kol akytės vystosi ir yra labai jautrios.

Eimantas

 

Atsako „Akių gydytojų praktika“ vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė:

 

Nuo tiesioginių saulės spindulių naujagimius reiktų saugoti. Galimi ragenos epitelio pakenkimai nuo ultravioletinių spindulių, tiek tiesioginių, tiek ir atsispindinčių  nuo paviršių – tai yra vandens, sniego. Jie gyja savaime, nepalikdami pasekmių.

 

Tnklainės pakenkimas įvyksta, kai šviesos šaltinis (saulė, ypač ryški fokusuota šviesa, pvz., lazerio spindulys) paveikia tinklainę 0,1-0,5 sekundės. Tuomet tinklainės audiniuose vyksta pakitimai, dėl kurių susiformuoja randas. Jei jis apima centrinę dalį, matymas liks pablogėjęs.

 

Vaikų vyzdžiai skiriasi nuo suaugusiųjų

 

Vaikų ( ne kūdikių) vyzdžiai būna platesni, nei suaugusiųjų. Tamsoje vyzdžiai prasiplečia ir blykstė apšviečia didesnę tinklainės dalį. Blykstės momentu į akis patenka,  be abejo, labai daug šviesos, tačiau šviesos ekspozicija būna ypač trumpa.

 

Pigmento sluoksnis kūdikių akyse yra menkesnis, akys šviesios, tad mažiau spindulių sugeria, nei suaugusiųjų akys. Šie du faktoriai didina vaikų akių pakenkimo šviesa galimybę.

 

Operacijų metu


Operuojant akis, ypač tinklainės operacijos metu, naudojama labai ryški šviesa, kuri prilygsta blykstės šviesai. Operacija trunka 30-90 minučių. Pokyčių, kuriuos galėtų sukelti ryški šviesa, po opoeracijų nestebėta, nors šviesos patenka 1000 kartų daugiau, nei vienos blykstės metu. Akių pakitimus  sukelti galėtų šviesa, stipresnė už blykstės 100-500 kartų. Tokią šviesą skleidžia  lazeriai.

 

Jis naudojamas tinklainei gydyti,  taškiniams  „prideginimams“. Lazerio energija didesnė už blykstės 100-500 kartų. Žinoma, kokio intensyvumo lazerį naudoti, kad jis paveiktų tinklainę, sukeltų nudegimą, po kurio liks randas.

 

Taigi galite ramiai fotografuoti savo kūdikius su blykste.

 

Jei esate ypač atsargūs, naudokite skaitmeninę fotokamerą, kurioje galite keisti nuotraukos ryškumą . Nuotraukos būna puikios ir be blykstės. Ypač Jūsų kūdikio!

 

Su draugiškais palinkėjimais, 

Gyd. Loreta Šveikauskienė

 

1

30. Jul 2015, 00:55

Delfi rašo, kad kūdikis apako viena akimi, po to kai buvo nufotografuotas su blykste. Akivaizdu, kad pakenkti gali.
http://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/is-arti-fotografuotas-triju-menesiu-kudikis-nuo-blykstes-beveik-apako.d?id=68599258

07. Feb 2013, 16:24

deima sujuokinai 😃

blogietee blogietee 07. Feb 2013, 11:00

Fotografuodama nebijau naudoti blykstės, žinoma paisau tėvų įsitikinimų 😀