Ar mažai mergaitei svarbu stilinga apranga?

Ar mažai mergaitei svarbu stilinga apranga?

09. Aug 2011, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

„Mamyčių klubo“ forume yra viena labai įdomi tema. Ar vaikučiams iki trejų metų svarbi jų apranga – spalvos, stilius ir panašiai? 

Mama rašo:

„Ar maža mergaitė (iki trejų metų) tikrai nesuvokia, kaip yra aprengta? Gal jai tas tas pats, ar vaikščioti su vienu rūbu iki trejų? O gal tai pakenktų jos skoniui? Juk anksčiau manyta, kad kūdikiai nieko nejaučia ir nesupranta, dabartiniai tyrimai tai paneigia“

Atsako psichologė Vika Aniulienė:

„Iš tiesų, naujagimiui kaip jis aprengtas, nelabai rūpi. Tuo metu jam svarbiausi jo poreikiai: maistas, šiluma, miegas ir švara.

Kalbant apie skonį - kas gali patvirtinti, kad tai, kas mums gražu ir skoninga, sukeltų tokius pačius estetinius jausmus, pvz., Australijos aborigenams?

Vaikas auga ir jaučia kitų žmonių reakcijas. Ir siekia teigiamų reakcijų. Tarkim, mergaite vardu Ieva visi grožisi ir žavisi, nes jos plaukučiai gražiai sušukuoti ir sijonėlis ryškus, švarus ir pūstas. „Oi, kokia graži Ievutė !“. Tai kitas vaikas ir lygins save su Ievute. Kodėl Ievutė graži, o ne aš? Bet čia kalbu apie vaikus vyresnius negu 3 metai.

Vaikui iki trejų metų svarbesni kiti reikalai: mama, tėtis, saugumo jausmas. Nuo gimimo vaikas kaip mažas taškelis - labiausiai orientuotas į save, jam svarbiausia tik jis pats. Augdamas tas taškelis didėja - ir didėja jo riba su aplinka, po truputėli pradeda reikėti aplinkinių, pradeda didėti norai ir poreikiai.

Tyrimų kažkokių nėra šia tema, todėl belieka filosofuot, bet mano nuomonė, kad vaikui iki 3 metų visiškai nesvarbu, kuo jis aprengtas ir kuo apsirengę kiti.

Teisingai Jūs pastebėjote, kad vaikai ir kūdikiai jaučia daugiau nei manyta. Anksčiau buvo manyta, kad, pvz., kūdikiai nejaučia skausmo. Dabar įsitikinta, kad nuo tam tikro nėštumo mėnesio jie ir girdi, kas vyksta išorėje ir reaguoja į garsus ir net mato šešėlius. Iš intonacijos ir mimikų atpažįsta mamos emocijas ir pergyvena, liūdi, jei kas sukelia neigiamas emocijas.

Vėliau mes išmokome - tiksliau perteikiame savo nuomonę vaikams kas gražu, kas ne, kaip elgtis, o kaip ne, kas šlykštu, o kas ne, ką valgyt, o ko ne... Šitos dalies niekaip neišvengsime, tačiau galbūt pasaulis būtų šiek tiek šviesesnis, jei šalia to išmokytume savo vaikus tolerancijos ir pakantumo..."

Ar tavo mergaitei svarbu ką rengtis?

09. Aug 2011, 16:24

is bet kurios medziagos prigalvodavo kaip apsirekt,karta is tualetinio popieriaus ruba sugalvojo arba is politileninio maiso 😃 😃 😃 😃 😃 😃

09. Aug 2011, 16:21

maniske mazyte dabita buvo

09. Aug 2011, 12:29

as manau, kad vaikams nuo pat gimimo reikia rodyti kas yra grazu, rengti kuo kokybiskesniais drabuziais, nes auga jie greitai ir augdami lygiuojasi i mus ir manau nuopirmu dienu isisamonina viska. jei mes namie gyvensim netvarkingai toks uzaugs ir vaikas, jei mes nekreipsim demesio i drabuzius, uzauges jis irgi gyvens bele kaip, nes tevai turi rodyti kas grazu ir gera

blogietee blogietee 09. Aug 2011, 10:00

Maniškė renkasi pati, o jei ką nors pasiūlau,išgirstu: "kas čia per pievos" 😉 mergaitė ir imponuoja Haną Montaną, bet nuo pat mažens esu prieš drabužius su filmų herojais.. renku stilingus ir ne per daug pompastiškus 😉

mamyt mamyt 09. Aug 2011, 08:53

mano didzioji isvis visada issirenka ka renksis,tik as patariu ar tinka,pakolkas paklauso.mes siuo metu ir turim manija-hana montana