Ar mažyliui gali užtekti tik mišinuko?

Ar mažyliui gali užtekti tik mišinuko?

07. Jan 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mama klausia:

Sveiki,

turiu didelę bėdą - mano 1,11 m. amžiaus sūnus nieko nevalgo, tik geria mišinuką. Jau trečias mėnuo, dažnai sergame, bet kraujo tyrimai geri. Ar sūnui gali žztekti tik mišinuko atsigerti? Nežinau, kaip to mišinio atsisakyti, kai dėl jo eina iš proto.

Konsultuoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Sveiki, mamyte. Labai keista, jog Jūsų sūnus nieko nevalgo, ar tikrai? Nepaima jokio riestainiuko ar sausainiuko? Kaip Jums ir tikriausiai jau žinoma, geriausias maistas vaikeliui yra mamytės pienas, toliau tęsiant maitinimą mamytės pieneliu nuo 6 mėnesių pradedama vaikelį primaitinti daržovių, kruopų košytėmis, paskui duodame mėsytę, žuvytę, pieno produktus ir t.t.

Dažniausiai mišinukas duodamas pereinamąjį periodą keičiant vaikelio mitybą. Vaikams kartais sunku su valgiu įtikti, tik mamos išradingumas ir kantrybė pagelbsti.

Apie mišinuką, koks jis? Kiek ml išgeria sūnus per dieną? Ar svoris priauga? Jei klausiate ar užtenka visą mitybos racioną padengti mišinuku, sakyčiau ne. Atsisakyti mišinio reiktų neskubant, pakeičiant kad ir jogurtuku.

Kalbant apie dažną sirgimą. Kodėl pradėjote dažnai sirgti? Ar yra vyresnių vaikų, lankančių darželį/mokyklą ar kitą ugdymo įstaigą, kurie galėtų parnešti infekcijų į namus? Jei vaikelis staiga pradėjo dažnai sirgti, reiktų bandyti pastiprinti jo imunitetą. Galima vaikeliui duoti preparatų iš greipfruto sėklų ir žievės (bioflavonoidai) ir vitamino C, ar ežiuolės preparatų, taip pat pavartoti gerųjų bakterijų.

Nežinau, ar atsakiau į Jūsų klausimą, tikiuosi, kad kažkiek padėjau, o kitą sykį – suformuokite kaip galima aiškiau klausimą/us.

Sėkmės.

KLAUSK GYDYTOJO ŠEIMOS SVEIKATOS KLAUSIMAIS 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola