Ar mokote vaikus dalytis žaislais?

Ar mokote vaikus dalytis žaislais?

28. Mar 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ne viena mamytė susirūpinusi, kai jos vaikas nenori žaisti ir bendrauti su kitais – nesidalina žaislais, atstumia bendraamžius. Kodėl taip atsitinka ir ar verta išties susirūpinti?

Mama Inga klausia:

Mano sūneliui 2,3 m. Turime bėdų dėl bendravimo su kitais vaikais. Maniškis labai saugo savo teritoriją ir bet kurį vaiką, kuris prieina arčiau stumia nuo savęs. Kartais nori muštis, kad tik niekas prie jo nelystų. Aš kalbu su juo, mokau, kad taip negalima daryti, bet kol kas jokio teigiamo rezultato nepasiekiau. Kaip išmokyti sūnų būti draugiškesniam, ar jis nebus toks ir užaugęs?

Ryškus NE

Pasak psichologo Antano Mockaus, „ne“ pradeda ryškėti antraisiais gyvenimo metais. Šiuo amžiaus tarpsniu vaikai pradeda suvokti skirtumą tarp savęs ir kitų, tarp pažįstamų ir nepažįstamų, todėl ne su visais yra tokie draugiški.

Nors daugelis vaikų noriai žaidžia su kitais vaikais, stebi jų elgesį, tačiau kartais bendri žaidimai baigiasi ašaromis. Jeigu Jūsų vaikas nedraugiškai elgiasi su kitais vaikais, tai dar nereiškia, kad jis iš prigimties yra nebendraujantis.

Iš tikrųjų jie gali būti labai draugiški, tačiau esant tam tikroms sąlygoms – kai kiti jam yra gerai pažįstami ir kai vaikas jaučiasi saugus ir laimingas. Manoma, kad antraisiais gyvenimo metais pradeda formuotis socialiniai įgūdžiai, vaikais vis daugiau tampa pasirengęs žaisti su kitais.

Žaiskite su vaiku kuo dažniau

Tačiau kol jis įgis socialinių įgūdžių, taps draugiškesnis (pvz., pasidalins žaislu, kai to nenori), prireiks nemažai laiko. Tad apsiginkluokite kantrybe. Žaiskite su savo vaiku kuo dažniau. Tokiu būdu vaikas labiau pasirengs bendrauti ir žaisti.

Sudarykite sąlygas sūnui pažaisti su kitais vaikais. Galėdamas žaisti su kitais vaikais, Jūsų berniukas įgis daugiau bendravimo patirties ir gali tapti pakankamai draugiškas.